Dérer Miklós: Feszültség a Közel-Keleten – Hírfolyam

Dérer Miklós: Feszültség a Közel-Keleten – Hírfolyam

Teherán úgy döntött, hogy támadást indít Izrael ellen, és ezt Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel üzenték meg – mondta Jiszrael Kac izraeli külügyminiszter. Szijjártó Péter azt írta: egyeztetett mindkét ország külügyminiszterével, és attól tart, hogy egy regionális háború 24. órájában vannak. Washington szerint 48 órán belül támadhat Irán.

Irán üzenetét Szijjártó Péter magyar külügyminiszter juttatta el Izraelhez. Felhívta Jiszrael Kacot, miután beszélt Ali Bageri megbízott iráni külügyminiszterrel, aki tájékoztatta a támadás szándékáról – írja a The Jerusalem Post.

„Irán arról tájékoztatott bennünket, hogy megtámadja Izraelt. A világnak meg kell fizettetnie Iránnal minden agresszív akciójának árát, amit végrehajt” – mondta Jiszrael Kac.

„Ma telefonon egyeztettem Jiszrael Kac izraeli és Ali Bageri Kani iráni kollégámmal, amely megbeszélések sajnos ismételten azt bizonyították, hogy a 24. órában vagyunk. Magyarország álláspontja egyértelmű: nem engedhetjük meg, hogy Izraelt még egyszer ilyen terrortámadás érje, mint tavaly októberben, ugyanakkor amíg lehet, mindent el kell követni egy nagy regionális háború kitörésének megelőzése érdekében” – írta Szijjártó Péter a Facebookon.

Ali Bageri iráni külügyminiszter bahreini kollégájával, Abdullatif bin Rasid al-Zajanival is közölte: országa eltökélt abban, hogy válaszoljon a Hamász politikai vezetője, Iszmáíl Hanije múlt heti teheráni meggyilkolására.

Izrael hivatalosan nem vállalta a felelősséget a támadásért, de sokan úgy vélik, hogy ő követte el. „A hallgatás a cionista rezsim gonosz cselekedeteivel szemben árt a regionális stabilitásnak – írta Bageri az X-en, hozzátéve, hogy – a közömbösség a közelmúltban elkövetett tetteivel szemben egyenlő azzal, hogy ösztönzést adunk a rezsimnek.”

https://www.szabadeuropa.hu/a/iran-szijjarto-peterrel-uzente-meg-izraelnek-a-kozelgo-tamadast/33067525.html?utm_source=Három+perc&utm_campaign=64f51f05d5-EMAIL_CAMPAIGN_2024_08_07_05_40&utm_medium=email&utm_term=0_-64f51f05d5-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Miközben Teherán Izrael elleni támadásokra készül, Szergej Sojgu volt orosz hadügyminiszter, jelenleg az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára Iránban találkozott iráni kollégájával, Ali-Akbar Ahmadian-nal.

Sojgu Teheránból nyilatkozta: "Oroszország készségét fejezi ki, hogy teljes mértékben együttműködik az Iráni Iszlám Köztársasággal a regionális ügyekben…Elítéljük a Hamász politikai irodája vezetőjének, Iszmail Haníjenek Teheránban elkövetett merényletét.  Kétségtelen, hogy egy ilyen bűncselekmény elkövetői a feszültséget akarják növelni a régióban".

Oroszország modern radarrendszereket és légvédelmi berendezéseket kezdett szállítani Iránnak.

Irán korábban már kért modern légvédelmi rendszereket Oroszországtól egy esetleges Izrael elleni háborúra való felkészülés jegyében - jelentette a New York Times két iráni tisztviselőre hivatkozva, akik állítólag ismerik a háborús terveket. Oroszország állítólag Iszkander rakétarendszereket és Murmanszk-BN elektronikai hadviselési rendszereket szállított Iránnak - írja a 14-es Csatorna nevű izraeli hírszolgálat.

Az átadást állítólag egy IL-76-os katonai szállító repülőgép segítségével hajtották végre, amely többször is repült Oroszországból Iránba.

https://www.kyivpost.com/post/36942

A török külügyminiszter „figyelmeztette” az Egyesült államokat és Európát:

"Izrael gazdáinak most már pórázon kell fogniuk Izraelt és meg kell állítaniuk. A térség nincs abban a helyzetben, hogy további izraeli provokációkat eltűrjön".

Az amerikai CENTCOM vezetője Izraelben tartózkodik "biztonsági értékelés" céljából. Egyúttal "Az Egyesült Államok világossá tette Iránnak, hogy megvédi Izraelt, ha az megtámadja" – nyilatkozta a Pentagon szóvivője.

Izrael fontolóra veszi annak lehetőségét, hogy megelőző támadást kezdeményezzenek Irán ellen, ha Teherán részéről fenyegető csapás veszélye áll fenn - jelentette hétfőn a Times of Israel.

Helyi médiajelentések szerint több robbanás történt az izraeli hírszerzési bázison az Eritrea partjainál lévő Dahlak-szigetcsoporton. A robbanások okát egyelőre nem sikerült megállapítani, de lehetséges, hogy az izraeli hírszerzési bázist a jemeni fegyveres erők drónokkal és rakétákkal támadták.

https://english.iswnews.com/35875/explosions-rock-israeli-intelligence-base-off-eritrea/

Oroszország állítólag Iszkander rakétarendszereket és Murmanszk-BN elektronikai hadviselési rendszereket szállított Iránnak - írja a 14-es Csatorna nevű izraeli hírszolgálat. Az átadást állítólag egy IL-76-os katonai szállító repülőgép segítségével hajtották végre, amely többször is repült Oroszországból Iránba.

https://www.kyivpost.com/post/36942

Egyébként a Reuters hírügynökség értesülése szerint Putyin azt tanácsolta Irán legfelsőbb vezetőjének, hogy tartózkodjon az izraeli civilek elleni támadásoktól - jelentette két magas rangú iráni forrás.

Több arab forrás arról számolt be kedden, hogy ha az Irán és Izrael közötti konfliktus eszkalálódik, és ennek fényében Pakisztán azt tervezi, hogy Shaheen-III-as közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat szállít Iránnak  (1. kép)

https://www.jpost.com/middle-east/article-813485

Axiosaz amerikai hírszerző közösség arra számít, hogy Irán és az Ellenállás Tengelye két támadási hullámot hajt végre Izrael elleni megtorlásként.

Az amerikai hírszerzés tisztviselői állítólag tájékoztatták Biden elnököt és Harris alelnököt egy olyan lehetséges forgatókönyvről, amelyben a Hezbollah egy másik iráni és tengelyhatalmi támadástól különálló hullámban támadást hajtana végre Izrael ellen.

A hírszerzési tisztviselők megjegyezték, hogy nem világos, hogy Irán és a tengely vagy a Hezbollah indítaná-e az első támadást.

Az Axios által idézett egyik meg nem nevezett amerikai tisztviselő azt mondta, hogy a hírszerzési jelentések szerint az iráni tervek és a Hezbollah tervei "folyamatban lévő munka".

https://today.lorientlejour.com/article/1422843/timing-of-expected-iran-hezbollah-attack-on-israel-still-unclear-us-national-security-council.html

A Hamász Jahja esz-Szinvár-t választotta meg a terrorszervezet Politikai Irodájának következő vezetőjévé a Teheránban merénylet áldozatául esett Iszmail Hánije utódjául. Szinvár jelentős befolyást gyakorolt a Hamászon belül október 7-e, az Izrael elleni terrortámadás alatt, mivel ő irányította az erőket és ellenőrizte a túszokat a helyszínen. Többször ellenállt a Hamász kompromisszumokat ellenző hivatalos tűzszüneti álláspontjának mérséklésére irányuló nyomásnak, amelyet egyébként mind felettesei - például Haníje és mások -, mind pedig a gázai övezetben lévő katonai beosztottjai gyakoroltak rá.

Szinvár kinevezése az Irán-barát radikális elemek további felemelkedését is jelzi a Hamászon belül.

Több amerikai katona megsérült egy, az amerikai erőket befogadó fő támaszpont elleni rakétatámadásban tegnap Irakban – közölték amerikai tisztviselők több hírügynökséggel. Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere szerint az incidens „veszélyes eszkalációt jelez, és demonstrálta Irán destabilizáló szerepét a térségben” – olvasható a miniszternek izraeli kollégájával folytatott beszélgetése összefoglalójában, amelyet a Pentagon publikált. Egyelőre nem derült ki, hány ember sérült meg. Bár egyik csoport sem vállalta magára azonnal a támadást, az egész az Irán által támogatott iraki csoportok által elkövetett támadásokhoz hasonlított. A diplomaták azon munkálkodnak, hogy megfékezzék az Izrael és Irán közötti közel-keleti eszkalációt.

A Közel-Keleten állomásozó amerikai csapatokat legalább 165 alkalommal támadták meg az izraeli-Hamász háború kezdete és 2024. január vége között, amikor egy drón támadásmegölt három Jordániában állomásozó amerikai katonát. Washington akkoriban korlátozott válaszcsapásokat engedélyezett, de a támadások intenzitása azóta csökkent.

Az iraki hadsereg elítélte a földjén lévő bázisok elleni „meggondolatlan” fellépéseket. (WaPo, FT, Reuters)

A Közel-Keleten egyébként nagyon jelentős a maradék amerikai jelenlét, ami sokak számára meglepő lehet, hiszen közkeletű a vélekedés, hogy az Egyesült Államok kvázi kivonult a térségből katonailag. „Ez  (mármint a folyamatos katonai jelenlét - D.M.) már régóta így van” – nyilatkozta Ray Takeyh, a Külkapcsolatok Tanácsának (CFR) vezető munkatársa a The President’s Inbox podcastnak. „Vannak olyanok, akik valószínűleg szeretnék, ha ezeket az eszközöket átcsoportosítanák az ázsiai-csendes-óceáni régióba, de ezt nehéz lesz megtenni abban az időben, amikor ez a régió annyira nyughatatlan, és az amerikai jelenlét nem szolgál más célt, mint hogy biztosítékul szolgáljon a térségbeli szövetségesek számára, akik jelentős áldozatokra kényszerülnek.”

A feszültség növekedése miatt az Egyesült Államok további katonai eszközöket, köztük hadihajókat és vadászrepülőket szállított a térségbe, hogy segítsen megvédeni Izraelt, valamint az elrettentés demonstrációjaként. „Fennáll azonban annak a veszélye, hogy erőit belerántják a harcba ” – írja a Financial Times.

Aminek a következményei eléggé beláthatatlanok.

Összeállította: Dérer Miklós

Üzenjen nekünk

Close