Dérer Miklós: Legújabb számos hírek és érdekességek a nagyvilágból

Dérer Miklós: Legújabb számos hírek és érdekességek a nagyvilágból

3 ezer 813 és 55 ezer: Az amerikai hatóságokaz utóbbi tizennyolc hónapban 55 ezer kínai migráns tartóztattak fel a mexikói határon. Az illegálisan próbálkozók száma nagyon megugrott: 2022-ben számuk mindösszesen még csak 3 813 volt. a megnövekedett számot az az átlagembereket fojtogató gazdasági és politikai helyzet okozza, amely a kínai kommunista hatóságoknak a covid-járvány nyomán bevezetett politikája, a „lezárások” (lockdowns) nyomán kialakult. Nemcsak boltokat és közösségi tereket zártak be, vagy korlátozták nyitva tartásukat, hanem egész városokat, sőt, régiókat is érintettek a túlságosan szigorú, és a gazdaságot és a politikai klímát romboló intézkedések. A kínaiak egyre növekvő inváziója komoly politikai és nemzetbiztonsági kérdéseket vetett fel Washingtonban.

90: A brit rendőrség többtucat szélsőjobboldali tüntetőt tartóztatott le a hónap elején kitört erőszakos tüntetésekben, amelyek káoszba torkolltak Hull, Bristol, Manchester, Blackpool és Belfast nagyvárosokban. A rasszista zavargásokká fajult bevándorlás-ellenes megmozdulások azután törtek ki, hogy egy muszlimnak hitt bevándorló (egyébként már Wales-ben született, ruandai keresztény szülőktől) egy Taylor Swift koncerteseményen meggyilkolt három fiatal leányt. az első nagyobb társadalmi felzúdulás komoly promlémálkat jelent a friss munkáspárti –Keir Starmer-kormánynak, amelx határozottságot kíván mutatni a szélső jobboldali gyűlölet terjedésének megakadályozásában.

3, 20 és 30: Három embert gyorsított eljárásban már el is ítélt a brit bíróság a két héttel ezelőtti szélsőjobbos utcai zavargások hangosai és erőszakosai közül. Az egyikük hároméves börtönbüntetést kapott egy rendőrtiszt megütéséért, a két másikat pedig 20, illetve 30 hónap elzárásra ítélték. Közben megjelentek a szélsőjobbot elítélő rasszizmus ellenes tüntetők ezrei az utcákon. A rendőrség mindazonáltal továbbra is készenlétben maradt, mivel a rasszista, iszlám ellenes csoportok fogadkoznak, hogy a menedékkérőket és az ügyüket képviselő ügyvédi irodákat kívánják a célkeresztjükbe venni a továbbiakban.

3: Taylor Swift-et mintha megátkozták volna ezen a nyáron: Bécsben három koncertjét is lemondták terrorfenyegetettség miatt. Két embert le is tartóztattak az Iszlám Államhoz köthető terrorelőkészületek vádjával. A merényletek állítólag a koncertet célozták volna. Mindenesetre a jegytulajdonosok kiadásait megtérítették.

1 és 69 és 37: Adriana Ruana nyerte Guatemalának az első olimpiai aranyat, méghozzá lövészetben. Az idei párizsi olimpián 69 résztvevő ország még sohasem nyert egyetlen érmet sem, és 37 másiknak pedig még nincs aranyérme.

60: Lassan és végre a régóta vágyott és ígért F-16-os amerikai gyártmányú vadászgépek megérkeznek a fegyverszűkében szenvedő Ukrajnába és megadján az ukránok számára azt a többletet, amely az eredményes védelemhez szükséges. Legalábbis a remények szerint. Az Egyesült Államok még tavaly augusztusban beleegyezett, hogy a szövetségesek átadjanak gépeket arzenáljaikból, azonban a saját készleteiből nem. Így a segítőkész Belgium, Dánia, Hollandia és Norvégia kötelezte el magát, hogy hogy átad 60 darabot az elkövetkező hónapokban. Ígéret szép szó, ha megadják úgy jó: a segítség ugyan lassan csordogálva, de megindult.

110: A kanadai királyi haditengerészet Montreal fregattja a nyitott Indo-Csendes óceáni térség iránti elkötelezettség jegyében demonstratívan behajózott a minap a Dél-Kínai tenger Kína által saját felségterületének minősített és valamennyi környező ország által vitatott vizeire. A kommunista Kína nemcsak Tajvan területét tartaj saját szuverenitása részének, hanem a környező tengereket is - a 110 tengeri mérföld széles tajvani szorost például - majdnem teljes egészében sajátjaként kezeli és mesterséges szigeteket épít katonai támaszpontokkal igényének altámasztására.

A kanadai haditengerészet Montreal nevű fregattja a – biztos, ami biztos – egy US navy romboló kíséretében a Dél-Kínai tengeren

3, 23 és 3 ezer: Három összeesküvő-konspirátor, a New-York-i ikertornyok elleni 2001-es merényletek kitervelői a vádhatósággal megállapodást kötöttek, aminek értelmében bűnösnek vallották volna magukat, cserébe azért, hogy esetükre ne alkalmazzák a halálbüntetést. A 23 évvel ezelőtti és legalább 3 ezer áldozatot követelő terrorakciójuk következményeitől szabadulni igyekvő Bin Laden ügynökök próbálkozása azonban sikertelen maradt: a fellebbviteli fórum nem fogadta el az egyezséget.

44: Orosz drónok tömege mértek csapást az ukrán fővárosra, méghozzá a háború kezdete óta nem tapasztalt pusztító kegyetlenséggel. A polgári infrastruktúra elleni támadások és az áldozatok növekvő száma kezdi kimeríteni az ukrán lakosságot. Egy júliusi felmérés szerint az ukránok 44 százaléka kívánja a tárgyalások megkezdését Moszkvával, egyharmada pedig akár területi engedményekre is hajlandó lenne a fegyvernyugvás érdekében. Ez utóbbi adat éppen háromszorosa az egy évvel ezelőttinek.

50 million: Múét nyáron az egész világ figyelmét felkeltette annak a merülőszerkezetnek a tragédiája, amellyel elvesztették a kommunikációs kapcsolatot a Titanic roncsához történő merülése közben. Néhány napon belül megtalálták a Titán névre keresztelt merülő szerkezet roncsait az öt áldozattal. Az áldozatok családja 20 millió dolláros kártérítési pert akasztott az üzemeltető cég nyakába arra hivatkozva, hogy a veszélyre figyelmeztetések ellenére működtette a sok szempontból alkalmatlan szerkezetet.

29: Iránban legalább 29 embert végeztek ki egyetlen napon a minap, beleértve az a tömeges akasztásos ítéletvégrehajtást, amelyet 26 elítélten hajtottak végre egy börtönben. Valamennyien gyilkosságért, nemi erőszakért, vagy kábítószer terjesztésért bűnhődtek. Irán több halálos ítéletet hajt végre egyetlen esztendőben, mint Kína kivételével a földkerekség bármely országa (Az Egyesült Államok az „előkelő” negyedik helyet foglalja el a szomorú ranglistán.) A kivégzések egyébként egy nappal azután történtek, hogy egy olyan elítélten is végrehajtották az ítéletet, aki egy 2022-es kormányellenes tüntetésen vett részt.

400 és 50: Az Ausztrália keleti partjai mentén végi húzódó Nagy Korallzátony körüli vizek hőmérséklete 400 év óta a legmagasabb értéket mutatta az idén – állapították meg kémiai minták elemzése alapján kutatók. A magas hőmérséklet komoly veszélynek teszi ki a világ leghatalmasabb élő struktúráját, amely kifehéredéssel (coral bleaching) reagál a veszélyes helyzetre, ami pedig a hőhalál kezdetének biztos jele.

A korallzátonyok az óceáni ökoszisztéma fontos fenntartói. 2023 eleje óta már több mint 50 ország jelezte a tömeges kifehéredés jelenségét.

A Nagy Korallzátony az űrből nézve

65 ás 75: Olasz törvényhozó a minap elfogadták azt a törvényt, amelynek célja, hogy javítsa a börtönviszonyokat az ország túlzsúfolt és munkaerőhiánnyal küzdő büntetési intézeteiben. A sanyarú helyzetet mutatja, hogy 2024 első kétharmadában már 65 elítélt követet el öngyilkosságot8Összehasonltásul: 2023-ban az egész év folyamán az önkezükkel életüknek véget vetők száma 75 volt.)

Az olasz börtönökben nagyjából 50 ezer fogvatartott van, ami a hivatalos kapacitás 115 százaléka. Börtönőrökből állandó a hiány. Az új törvény lehetővé teszi több felügyelő alkalmazását, engedélyezi a telefonálást a családtagokkal történő kapcsolattartás céljából és egyszerűsíti a korai és feltételes szabadlábra kerülési eljárást.

25 szemben 15: Tanulmányok bizonyítják, hogy a amerikai kongresszusi helyek 25 százalékát a klímaváltozást elutasítók foglalják el – miközben az arány a népesség egészében 15 százalék. Vagyis ebből a szempontból a képviselet nem arányos, nem reprezentatív. a kormányzati politika is sok kívánni valót rejt magban: a fosszilis tüzelőanyagok messze több és nagyobb támogatást élveznek, összevetve a megújulókkal. egyébként az országok többségében ez a helyzet, és mindez annak ellenére, hogy a társadalmak túlnyomó többsége támogatja az átállást a zöld, a megújuló energiahordozókra. Az idei kánikulás nyár nyilván erősíti ezt a trendet, és most már a kormányokon múlik a megfelelő egyensúly megtalálása.

50 ezer: 2023-ban a szokatlan hőség súlyosbította levegőszennyezés ötvenezer ember haláláért volt felelős közvetlenül—ismertette az ehhez kapcsolódó tanulmányt a The Guardian. A halálesetek számának meredek emelkedését elsősorban a hatalmas területeket sújtó erdőtüzek következtében a légkörbe kerülő fosszilis származékok okozták. Athén erdős környéke, Franciaország egyes területei és más dél-európai területek különösen érintettek voltak. Az orvosok által „csendes gyilkos”-nak nevezett hőhullámok még több áldozatot követeltek volna, ha a lakosság az elmúlt két évtizedben nem alkalmazkodott volna az emelkedő hőmérséklet hatásaihoz.

Maszkos tűzoltó harcol a lángokkal Athén környékén

77 és 25 ezer: Az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő Panama-csatorna az emberiség egyik lenyűgöző mérnöki teljesítménye, de ahhoz, hogy a teherhajósoknak ne kelljen feleslegesen megkerülniük Dél-Amerikát, több ezer ember fizetett az életével. Vannak olyan becslések, amelyek szerint a 77 kilométer hosszú csatorna kiásása közben 25 ezren vesztették életüket. Trópusi betegségek, rossz munkakörülmények, munkahelyi balesetek tizedelték meg a munkásokat, és olyan sok sérült volt, hogy a művégtaggyártók is megszedték magukat a csatorna-projekten.

900 ezer: Az OLAF, az Európa Unió csalás elleni hivatala legalább 900 ezer hamisított borotvapengét kobzott el, amelyek gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek voltak egy „igen jó nevű és ismert” márka termékétől. A művelet a spanyol és az olasz hatóságokkal karöltve zajlott. A pengék Kínából érkeztek és komoly biztonsági kockázatot jelenthettek volna a fogyasztóknak, amennyiben forgalomba kerültek volna.

Spanyol határrendészek vizsgálják a hamis pengeszállítmányt

30 plusz: A BBC Orosz Szolgálatának újságírói több mint 30 álláshirdetést találtak az interneten „éjjel-nappali” munkára, lövészárkok ásására és erődítmények építésére a kurszki régióban. Egy krími munkáltató egyik hirdetése szerint a munka biztonságos és „a harci zónán kívül” lesz.

Az orosz fegyveres erők a jelentések szerint egyébként megkezdték a védelmi vonalak építését a kurszki atomerőmű közelében, valamint árkok ásását Lgov város közelében és magán Kurszk városán kívül is, igyekezve megakadályozni a váratlan ukrán betörés további sikereit. Egyelőre eredmény nélkül.

Dérer Miklós

Üzenjen nekünk

Close