Nyilatkozat az Idősek Nemzetközi Napja alkalmából – 2024. október 1.

Nyilatkozat az Idősek Nemzetközi Napja alkalmából – 2024. október 1.

A Nyugdíjasok és Idősek Európai Szövetsége (FERPA) - amely az összes európai országot tömöríti - állásfoglalásában kiállt amellett, hogy  ezen korosztály számára is biztosítani kell a tisztességes életszínvonalat és meg kell védeni méltó nyugdíjba vonulásuk szabadságát.

A Nyugdíjasok és Idősek Európai Szövetsége (FERPA) - emlékeztetve az Idősek Nemzetközi Napjára - ez alkalomból is hangsúlyozni kívánja a nyugdíjasok szerepét és helyét Európában, valamint azt, hogy számukra tisztességes életszínvonalat kell biztosítani és meg kell védeni méltó nyugdíjba vonulásuk szabadságát.

A nyugdíjasok és az idősek még mindig ki vannak zárva az életkörülményeiket és szociális jogaikat érintő döntéshozatali folyamatokból. Az ENSZ és az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága által is szorgalmazott célravezető  konzultáció még messze nem biztosított.

Alapvető fontosságú, hogy az érintett intézmények elkötelezzék magukat az életkori megkülönböztetésen alapuló sztereotípiák elleni küzdelem mellett, valamint elismerjék és értékeljék a nyugdíjasok és az idős emberek gazdag élettapasztalatait és biztosítsák bevonásukat a részvételi demokráciák működésébe. A FERPA minden tagszervezete megragadja az október 1. nyújtotta alkalmat a mozgósításra azzal a céllal, hogy hallassa az ő és az idősek hangját.

E szervezetek ezúttal is megerősítik a kiemelt követeléseiket:
- az összes nyugdíj automatikus indexálása a bérek és/vagy az árak mindenkori alakulása szerint,
- a szegénységi küszöböt meghaladó minimálnyugdíj bevezetése, valamint a nők és férfiak nyugdíja közötti egyenlőség elérése,
- a hosszú távú és minőségi egészségügyi ellátáshoz való jog biztosítása mindenki számára
- a minőségi lakhatáshoz való jog érvényesülése az idősek igényeinek figyelembe vételével,
- az energiához és az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés joga.

Üzenjen nekünk

Close