A családi pótlék emelését továbbra sem lépné meg a kormány

A családi pótlék emelését továbbra sem lépné meg a kormány

Már 2008 óta változatlan a családi pótlék mértéke, ennek kapcsán a független Farkas Gergely kérdésére válaszolta azt a kormány, hogy a családtámogatást továbbra is más végéről fognák meg, így a segélyen nem emelnek – írja a napi.hu.

A kormány számos családtámogatási intézkedésről döntött az elmúlt időszakban, valamint a központi kommunikációnak is fontos eleme, hogy a gyermeket vállalókat kívánják segíteni a jövőben is. Azonban a családok számára havonta elutalt juttatás, a családi pótlék módosítása eddig rendre kimaradt az állami lépések közül. A nevelési ellátásra, és iskoláztatási támogatásra bontott rendszer havi legalacsonyabb összege 12 200 forint, a legmagasabb folyósított összeg havonta pedig 25 900 forint lassan 13. éve, mert 2008 óta nem nyúltak a rendszerhez.

Ebben a témában kérdezte Farkas Gergely független parlamenti képviselő a családügyi minisztert, Novák Katalin, aki helyett Zsigó Róbert válaszolta azt a tételmondatot, hogy a kormány az eddigi családpolitikájával és a jövőben is a segélyezés helyett a munkára ösztönző aktív támogatásokra kíván nagyobb hangsúlyt helyezni.

Ez alapján tehát vélelmezhető, hogy a közeli jövőben nem is fog emelkedni a családi pótlék mértéke. A kormány intézkedéscsomagját is ismertette Zsigó, amíg ezt közölte, vagyis hogy:

  • 2010, a Fidesz-KDNP kormányzást kezdetén visszaállították a gyermek 3 éves koráig járó GYES-t,
  • 2011-ben bevezették a családi adókedvezményt, a
  • 2012-ben elindult az Otthonteremtési Program;
  • január 1-től bevezették a Gyed Extraintézkedéscsomagot;
  • 2014-től a családi kedvezmény a személyi jövedelemadó mellett a járulékokból is érvényesíthető;
  • 2015-től bevezették az első házasok adókedvezményét;
  • bölcsődefejlesztési programot indítottak;
  • 2018-tól a gyermekeket vállaló családok csökkenthetik a lakáshitel-tartozásaikat, továbbá gyermek születése esetén az édesanyák Diákhitel terhei is csökkennek;
  • július 1-től elindult a Családvédelmi Akcióterv.

 

Zsigó azt is kiemeli, hogy a 2021-es költségvetésben elfogadott keretösszeg 2300 milliárd forint családtámogatásra, míg az otthonteremtés becsült többletkiadásával kiegészülve 2021-ben 2600 milliárd forintot fordítanak a családokra.

Forrás: napi.hu

Üzenjen nekünk

Close