A Magyar Menyasszony című kiállítás a Nemzeti Múzeumban

A Magyar Menyasszony című kiállítás a Nemzeti Múzeumban

A Magyar Menyasszony c. kiállítást 2024. május 31-én tekintettük meg szakszervezetünk szervezésében.

Tárlatvezetőnk, Boglárka, rendkívül felkészülten kísért végig minket a termeken. Nemcsak a kiállított tárgyak eredete, a menyasszonyhoz illetve a házassághoz fűződő viszonyuk került szóba, hanem a XVI. századtól napjainkig a különböző korok szokásait is bemutatta nekünk. Így betekintést nyerhettünk a nők társadalmi szerepének változásába is.

A Múzeum állandó kiállításon szereplő tárgyain kívül pl. egy féltve őrzött, nagy szakértelemmel restaurált menyasszonyi ruha bemutatására is sor kerül, melyet így, még ha időszakosan is, a látogatók megcsodálhatnak. Láthattunk kalocsai népviselet ihlette menyecskeruhát, és egy, az Operaház jelmeztervezője által 1964-ben készített kűrruhát is, amit Almássy Zsuzsi magyar bajnok és olimpikon műkorcsolyázó viselt. A kűrruha kapcsolódása a jelen kiállításhoz szoros, hiszen azt az édesanyja esküvői ruhájából származó csipke dísziti.

A legmodernebb technika bevonásával a vetítőn mi magunk is kereshettünk-válogathattunk a beküldött fényképek között. Szinte már mi is ott ülhettünk az esküvői asztalnál, koccinthattunk a vendégekkel, fényárban úszott az „esküvői terem”.

Érdekesség volt, hogy nem csak múzeumi tárgyakat láthattunk, hanem a nagyközönség előzetes felajánlásaiból is szemezgethetett a kiállítás ötletgazdája és kurátora dr. Simonovits Ildikó divattörténész.

A Magyar menyasszony címet viselő kiállítás valóban féltve őrzött ruhákat, kellékeket, különleges műtárgyakat varázsol a látogató elé. Az elmúlt 500 év házasságtörténete elevenedik meg a szemünk előtt.  A tárlatvezetés keretében uralkodói dinasztiák történetéről hallhattunk, így Habsburg Mária és II. Lajos frigyéről megtudtuk, hogy bár elrendezett házasság volt az övék, kapcsolatukat szerelem pecsételte meg. Mária királyné menyasszonyi öltözete Európa második legrégebb darabja, 1522-ből való.

A gazdag látványvilágon túl komoly érdeme a tárlatnak, hogy izgalmas és tanulságos női sorsokat követhettünk, ki-ki végig gondolhatta, hogyan változott a nő szerepéről alkotott képünk, mi hogyan éljük meg a nőiséget.

Köszönet és elismerés a tárlat megálmodójának és létrehozóinak!

A Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása augusztus 25-ig még várja a látogatókat. Mindenkinek jó szívvel ajánljuk!

Köszönjük Vágó Katinak és Dékány Andreának összefoglaló soraikat a kiállításról!

Üzenjen nekünk

Close