A makrogazdasági folyamatok – az európai szakszervezeti értékelés

A makrogazdasági folyamatok – az európai szakszervezeti értékelés

Az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC) Gazdasági Bizottsága 2024. április 24-én Brüsszelben  tartotta ez év első félévi találkozóját. A hazai szakszervezeteket a SZEF delegáltja, Pap László Csaba képviselte A megbeszélés témája a makrogazdasági folyamatok elsősorban európai uniós szintű áttekintése, az európai szemeszter tavaszi kezdetének és hatásainak elemzése, az uniós adózási politika értékelése, igazságosabbá és fennatarthatóvá tétele volt. Mindezt a munkavállalók érdekeinek érvényesítése és a vállalkozások versenyképessége tükrében.

A gazdasági kormányzás uniós reformja  az európai munkavállalók érdekvédelme szempontjából kiemelten fontosnak számít. A 2024. évi európai szemeszter gazdasági, költségvetési és pénzügyi előírásai jelentős kockázatokkal, megszorításokkal járnak a szigorú adósság és deficit korlátok felállítása miatt. Ennek következményei a lakosság széles rétegeit sújtották a reáljövedelmek csökkenése, a jelentős infláció következtében. Eközben a nagyvállalatok és befektetők a korábbiaknál nagyobb hozamjövedelmekre tettek szert. Az adópolitika is nagy kihívás előtt áll – a 2023-ban elindított konszolidációs időszakban viszont kerülni kellene az adószabályozás szigorítását. Az államadósságok csökkentése nem a szigorúbb szabályozáson, hanem a gazdasági teljesítményen múlik, annak javítását kell elérni. Ebben az összefüggésben a nyugdíjasok és az időskorúak ellátása növekvő terhet jelent a tagállami költségvetések számára, mivel ennek mértéke általában 15 % körüli sávban mozog és nem fog csökkeni. Ezekről a jövőt meghatározó gazdasági kérdésekről az ETUC szakmai konzultációt tervez a Bizottság szakértőivel.

Néhány következtetés – az előadók és a hozzászólok szerint a szakszervezeti mozgalom célja a megszorításokkal szemben a munkavállalókat érintő jövedelmi, szociális következmények minimalizálása. Szükséges a munkabérek inflációt meghaladó növelése. Ehhez viszont a szakszervezeteknek is meg kell újítaniuk gazdaságfejlesztési stratégiai koncepciójukat.

Magyar részről hangsúlyoztuk a humán tőke erősítésének, az oktatás és az egészségügy fejlesztésének szükségességét. Az EU szempontjából a globális versenyképesség növelése alapvető fontosságú, különben a makrogazdasági szinten Európa még inkább lemaradhat versenytársai, az USA és Kína mögött. (Részletesebb tájékoztató elérhetősége:Beszámoló az ETUC Gazdasági Bizottságának üléséről • SZEF - Szakszervezetek Együttműködési Fóruma)

Összeállította: Pap László Csaba

 

Üzenjen nekünk

Close