A SZEF Nyugdíjas Választmány felhívása a téli fagyhalál megelőzésére

A SZEF Nyugdíjas Választmány felhívása a téli fagyhalál megelőzésére

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Nyugdíjas Választmánya mély aggodalommal hívja fel közvéleményünk figyelmét a beköszöntött téli időjárás okozta lehűlés következményeire, ami sok állampolgárunkat, köztük különösen a szegény, egyedülálló és így kiszolgáltatott időskorúakat, alacsony jövedelmű nyugdíjasokat sújtja.
Az ő helyzetüket súlyosbítja, hogy sokan élnek korábbi nagycsaládosokként olyan családi házakban, vagy lakásokban, amelyek fűtéséhez a szükséges energia – földgáz vagy elektromos áram – az indokolatlanul alacsonyan meghatározott átlagfogyasztás mértékét túllépve, már csak „piaci áron” szerezhető be. Hasonló helyzetben vannak, akik tüzifával, vagy szénnel fűtenek. Ezek költsége ma már az átlagnyugdíjból sem kigazdálkodható.
A rendelkezésre álló, megbízható statisztikai adatok szerint a viszonylag enyhe 2022. év telén közel háromszázan hunytak el kihűlés miatt. Többségüket – jellemzően időseket – a fűtés hiánya miatt otthonukban érte a fagyhalál.
Ennek megelőzése érdekében a SZEF Nyugdíjas Választmánya felhívja a kormányzati felelősöket: tegyenek meg mindent a különösen rászorult nyugdíjasok otthonainak elégséges téli fűtése, emberek fagyhalálának megelőzése érdekében. A szükséges célzott kormányzati intézkedések haladéktalan alkalmazása most időszerű és elengedhetetlen. Természetesen ezúttal is hangsúlyozzuk a társadalmi felelősségvállalás és figyelem fontosságát az idősek, a nyugdíjasok érdekében családjaik és lakóközösségeik részéről is.
A szükséges és méltányos feltételek biztosítására hozott állami intézkedésekről az érintetteknek hiteles és felelős tájékoztatást kell nyújtani, a nyilvánosság bevonásával is. A szükséges pénzügyi források biztosításához nagymértékben járulhat hozzá az Európai Bizottság napokban meghozott döntése többezer milliárd forint hazánk részére történő felszabadításáról, amelynek alapján a sürgős intézkedések költségeinek fedezete biztosítható.
A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának Nyugdíjas Választmánya jelen felhívása társadalmunk szolidaritását, fenntarthatóságát, sokszázezer magyar időskorú honfitársunk életkörülményei javítását szolgálja az előttünk álló téli időszakban s mint ilyen, a szakszervezeti mozgalom teljes támogatását élvezi.

Budapest, 2024 január 11.

 

 

Üzenjen nekünk

Close