A turizmus sem vesztett a Szép-kártyák bővített felhasználhatóságával

A turizmus sem vesztett a Szép-kártyák bővített felhasználhatóságával

Ha a hidegélelmiszer-vásárlás lehetősége a turizmusra jelentős negatív hatást gyakorolt volna, számottevően visszaesett volna a belföldi vendégéjszakák száma a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint. Ugyanakkor a Szép-kártyán lévő összegek felhasználását mindenképpen segíti, hogy hidegélelmiszert is vehetünk belőle év végéig.

– Úgy tűnik, az idegenforgalomtól nem vett el érdemben a Szép-kártya felhasználásának átalakítása, év végéig történő kibővítése – válaszolta lapunk megkeresésére Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza. Ismertette, a hazai szálláshelyeken a belföldi vendégek augusztusban hat százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el, mint egy évvel korábban. Az adat értékelésénél azonban figyelembe kell venni – mutatott rá –, hogy az előző két hónapban ez a visszaesés nagyobb volt, tíz, illetve 8,4 százalék. Írtuk, a belföldi turizmus enyhe visszaesése még az üzemanyag-vásárlás csökkenésével is összefüggésbe hozható, míg a külföldi turizmus ezt „kioltja”,ugyanezen időszakban éves alapon tíz százalékkal nőtt.

Regős Gábor úgy fogalmazott, ha a hidegélelmiszer-vásárlás lehetősége a turizmusra jelentős negatív hatást gyakorolt volna, akkor jóval nagyobb mértékű visszaesés következett volna be az idegenforgalomban, azaz ha volt is ilyen hatás, minimális lehetett. Hozzá kell tenni ugyanakkor Regős Gábor szerint, hogy a Szép-kártya átalakítása a turizmusban okozhatott némi szürkülést, hiszen egy készpénzes fizetés bejelentésének valószínűsége kisebb, mint egy Szép-kártyásé, azaz a tényleges visszaesés kisebb lehetett, emiatt a negatív hatás még kevésbé látszik.

Ugyanakkor a Szép-kártyán lévő összegek felhasználását mindenképpen segíti, hogy hidegélelmiszert is vehetünk belőle, nemcsak akkor, ha szálláshelyre megyünk vagy étteremben étkezünk. Mindez összességében egy előre hozott fogyasztást eredményez, illetve a korábbiakkal ellentétben nem veszik el a Szép-kártyán tartott összegek egy része sem, hiszen az összegek gyorsan felhasználhatók.

A vezető közgazdász az élelmiszer-vásárlás kapcsán vonatkozó kérdésünkre elmondta, a kötelező akciók kismértékben visszafogják az inflációt, ezen keresztül tudják segíteni a fogyasztás volumenváltozását – bár ennek a mai kiskereskedelmi forgalomban nem sok nyoma van.

Ismert, az évben lehetőség nyílt arra, hogy a munkáltatók további kétszázezer forintot utaljanak Szép-kártyára mintegy béremelésként, azonban Regős Gábor tudomása szerint bár voltak, akik ezt megtették, vélhetően nem ez volt a jellemző. Erre vonatkozóan pontosabb válasz akkor lesz adható, ha megjelennek a harmadik negyedéves keresetre és rendszeres keresetre vonatkozó adatok, hiszen ebből látjuk majd, hogy hogyan változott a béremelések dinamikája. Ezekből a számsorokból derül ki az is, növekedett-e a Szép-kártya-felhasználat aránya.

Forrás: Magyar Nemzet

Üzenjen nekünk

Close