Az EU a minimáljövedelem-rendszerek tagállami frissítésére szólított fel

Az EU a minimáljövedelem-rendszerek tagállami frissítésére szólított fel

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Bizottság szerdán kiadott ajánlásában a minimáljövedelem-rendszereik korszerűsítésére szólította fel az európai uniós tagállamokat.

A brüsszeli testület közleményében emlékeztetett arra, hogy a megfelelő minimumjövedelemről szóló ajánlás teljesítése képessé teszi a tagállami minimáljövedelem-rendszereket arra, hogy kiemeljék az embereket a szegénységből, miközben előmozdítják a munkaképes lakosság munkaerőpiaci integrációját.

A minimumjövedelemnek és a szociális védőhálóknak megfelelő ösztönzőket és támogatást kell nyújtaniuk azon kedvezményezettek számára, akik dolgozni tudnak, hogy visszailleszkedjenek a munkaerőpiacra. Kialakításuknak segítenie kell a zöld és digitális átállásban rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázását is azáltal, hogy támogatja a munkaerőpiaci átmeneteket és a hátrányos helyzetű csoportok aktív részvételét – foglalt állást az uniós javaslattevő és végrehajtó testület.

Kiemelték: a megfelelő minimumjövedelem az emelkedő energiaárak és az Ukrajna ellen indított orosz háború miatti infláció jelenlegi összefüggésében különösen fontos, mivel a jövedelemintézkedéseket kifejezetten a kiszolgáltatott csoportok javára lehet fordítani. Az ajánlás segíteni fogja a tagállamokat abban, hogy a 20 és 64 éves közötti lakosság legalább 78 százaléka foglalkoztatott legyen – írták.

Az Európai Bizottság egyebek mellett azt ajánlotta a tagállamoknak, hogy átlátható és megbízható módszertan segítségével határozzák meg a jövedelemtámogatás szintjét. A támogathatósági kritériumoknak átláthatónak és megkülönböztetésmentesnek kell lenniük. A minimáljövedelem-rendszereknek reagálniuk kell a társadalmi-gazdasági válságokra, például a jogosultsággal kapcsolatos további rugalmasság bevezetésével. A tagállamoknak továbbá legkésőbb 2030 végéig el kell érniük a megfelelő szintű jövedelemtámogatást, miközben meg kell őrizniük az államháztartás fenntarthatóságát – írta közleményében az Európai Bizottság.

Forrás: MTI

Üzenjen nekünk

Close