Az idei valorizációs szorzók biztosan magasabbak lesznek

Az idei valorizációs szorzók biztosan magasabbak lesznek

A KSH január 6-án közzétett kereseti gyorstájékoztatója alapján biztosra vehető, hogy az idén alkalmazandó valorizációs szorzók akár 9-10% körüli mértékben is magasabbak lehetnek, mint a 2020-ban alkalmazott szorzók voltak.

A valorizációs szorzók várható alakulása 2021. évi nyugdíjmegállapítás esetén

A 2021. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek - a koronavírus pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére - nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb valorizációs szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani.

2021. évi nyugdíjigénylés esetén a 2019-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2020. év kereseti szintjéhez igazítani a 2021. márciusában kiadandó valorizációs szorzók révén.

A KSH legfrissebb (2021. január 6-án közzétett) kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2020. január - október hónapokban mért átlagkeresetek jelentős mértékben nőttek az előző év azonos időszakához képest.

2020. január–október időszakban a bruttó átlagkereset 395.300 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 405.900 forint volt. Ugyanebben az időszakban a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262.900 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 271.700 forint volt.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,7 százalékkal, a kedvezmények figyelembe vételével számított nettó átlagkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

E friss gyorsjelentés tükrében még nagyobb esély van arra, hogy a tendencia - a koronavírus járvány második hulláma dacára - 2020-ban az egész évben fennmaradt, vagyis

2021-ben akár 9-10% körüli mértékben tovább javulhatnak a valorizációs szorzók.

Így jövőre is folytatódhat az a trend - miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani a korábbi évek kereseteit -, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is.

Ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is érvényes összefüggés.

A valorizációs szorzók alakulásáról figyelmébe ajánlom ezt az összefoglalómat.

2021-ben egyébként az igényelheti a nyugdíját, aki

- 1956. második félévében született, így idén az első félévben tölti be a 64 év 183 napos nyugdíjkorhatárát, továbbá

- az a hölgy, aki idén teljesíti a nők kedvezményes nyugdíjának (2021-ben is változatlan) feltételeit, valamint

- természetesen az is igényelheti idén bármikor a nyugdíját, aki már korábban teljesítette a nyugdíj feltételeit, de a nyugdíja megállapítását még nem kérte.

Forrás: nyugdijguru.hu

Üzenjen nekünk

Close