Az idősek érdekében emelte fel szavát két európai szakszervezet

Az idősek érdekében emelte fel szavát két európai szakszervezet

Az Európai Közszolgálati Szakszervezet (EPSU) és az Európai Idősek és Nyugdíjasok Szakszervezete (FERPA) közös levélben fordult az Európai Tanácshoz és az Európai Bizottsághoz, amelyben az idősek és a gondozásukat végzők helyzetének javítását sürgették.

Agostino Siciliano (FERPA) és Jan Willem Gourdiaan (EPSU) csalódottságukat fejezték ki, hogy sem a Bizottság, sem a Tanács nem fordít kellő figyelmet arra, hogyan érintette a koronavírus-járvány az időseket, a bentlakásos otthonokban élőket, valamint az ott dolgozókat. Az idősgondozás sok tagállamban a megszorító intézkedések miatt alulfinanszírozott, erőforrás- és szakemberhiánnyal küzd. Az EU Helyreállítási Terve nem tartalmaz a bentlakásos intézményekre és az otthongondozásra fordítható külön forrásokat, és nem foglalkozik azzal, hogy a területen dolgozók - főként nők - munkája sem megbecsülve, sem megfizetve nincs tisztességesen. A helyzetet súlyosbítja, hogy a hatóságok sem fordítanak megfelelő figyelmet a legveszélyeztetettebb csoportokra, és az őket ápolókra, aminek látványos megnyilvánulása a védőfelszerelések hiánya, tragikus következménye pedig a magas mortalitás körükben. Az EPSU és a FERPA kéri az Európai Bizottságot, hogy pénzügyi javaslataiban számoljon a bentlakásos- és az otthoni gondozás támogatásával.

A levélírók Dunja Mijatović-ra, az Európa Tanács emberi jogi biztosára hivatkoznak, aki szerint  vélhetőleg emberi jogi jogsértések történtek több tagállamban a járvány kezelése során, mivel a kapott jelzések alapján sérült az Emberi Jogok Európai Egyezménye 2. cikke által garantált élethez való jog, továbbá a Szociális Jogok Európai Pillérének az egészségügyi ellátáshoz és a tartós ápoláshoz-gondozáshoz való jogra vonatkozó alapelve. Az EPSU és a FERPA szorgalmazza, hogy a Tanács rendelje el a gyanús esetek kivizsgálását. A vizsgálatok eredménye alapján olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek elejét veszik az újabb lehetséges jogsértéseknek a második hullámban.

Az Európai Bizottság nevében Dubravka Šuica alelnök válaszolt a szociális partnerek megkeresésére. Az alelnök egyetértett azzal, hogy a bajok nem most kezdődtek, és tárgyalni szükséges az ellátórendszerek modernizálásáról annak érdekében, hogy azok jobban megfeleljenek a hosszú távú ápolási igényeknek és megbirkózzanak az egészségügyi válsághelyzetekkel. Megerősítette a Bizottság elköteleződését a Szociális Jogok Európai Pillére alapelveinek érvényesítése mellett, aminek érdekében most készítik elő a 2021 elején induló Akció Tervet.

A Bizottság előterjesztett egy 1 824,3 Mrd euró összegű átfogó helyreállítási csomagot, amelyet az EU vezetői júliusban elfogadtak. A keret nagy részét azokra a helyekre koncentrálják, ahol a járványhelyzet okozta krízis hatása a legsúlyosabb és a szükségletek a legégetőbbek.

Üzenjen nekünk

Close