Az infláció miatt még magasabb nyugdíjemelést javasolnak 2022-re és 2023-ra egyaránt

Az infláció miatt még magasabb nyugdíjemelést javasolnak 2022-re és 2023-ra egyaránt

Visszamenőleges nyugdíj-kiegészítést, a nyugdíjak értékének megőrzését is követeli a a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet).

Az ide első félévben fokozatosan elszabadult az infláció Magyarországon, és a következő hónapokban tovább gyorsuló áremelkedési hullám várható.

Az eddig tapasztalható folyamatok alapján az idei éves átlagos infláció várható értéke 13 százalék. A nyugdíjasok elvárják, hogy a kormány a nyugdíjakat legkésőbb novemberben további 4,1 százalékkal emelje, a januári 5 százalék és a július 3,9 százalék után - írta közleményében a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet).

A 2023-as nyugdíjemelés már most kevésnek tűnik

A szervezet szerint ugyancsak korrekcióra szorul a nyugdíjak 2023. januári emelése. A jövő évi költségvetési törvény tervezete ugyanis 5,2 százalékos fogyasztói áremelkedéssel számol, amely a rendelkezésre álló adatok alapján teljesen irreális.

Az MNB legújabb, június végi inflációs jelentésében 6,8-9,2 százalékos inflációval számol a jövőre. Ennek alapján a 2023. januári nyugdíjemelés mértékét legalább 8 százalékban lehet reálisan megállapítani.

A kisnyugdíjasokat idén is segíteni kell

A nyugdíjas szervezetek még egy fontos korrekció végrehajtását várják el ebben az évben. A vágtató infláció, az alapvető élelmiszerek árának elképesztően gyors emelkedése méltatlan helyzetbe hozza az alacsony nyugdíjból élőket.

Emiatt a 160 ezer forint alatti nyugdíjakat a fenti emelésen felül további 4 százalékkal indokolt emelni, mert az alacsony jövedelműek fogyasztói kosarában az élelmiszereknek a súlya ezt indokolja - írta a Nyuszet.


Forrás: napi.hu

Üzenjen nekünk

Close