Az ITM 10 százalékos béremelkedésre számít idén

Az ITM 10 százalékos béremelkedésre számít idén

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése “határozottan, katonásan” nyomást gyakorol a magasabb keresetekre is – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A válság átrendezte a munkaerőpiacot, ugyanakkor a regisztrált álláskeresők száma továbbra is 250 ezer fő alatt van, az országban pedig 4,7 millióan dolgoznak – emelte ki az államtitkár az M1 műsorában.

A 25 év alattiak szja-mentessége adott esetben akár 600-700 ezer forint megtakarítást is jelenthet a fiatalok számára – jegyezte meg. Ez az intézkedés hatalmas segítség ahhoz, hogy a fiatalok “elinduljanak az életben”, ugyanakkor hozzájárul ahhoz is, hogy ez a korcsoport a magyar munkaerőpiacon maradjon.

Bodó Sándor szerint a megemelt bérek kifizetéséhez a kormány a munkaadóknak adókedvezmények formájában nyújt segítséget, mert egyelőre “piaci alapon” a gazdaság még nem tart ott, hogy a magasabb kereseteket biztosítani tudja.

Beszélt arról is, hogy egyre több szakemberre van szükség az informatika területén, valamennyi szakmában, az áruházi dolgozótól a parkolóőrig szükség van számítástechnikai eszközök használatára.

Forrás: MTI

 

Üzenjen nekünk

Close