Az izgalmas munka csökkenti a demencia kialakulásának esélyét

Az izgalmas munka csökkenti a demencia kialakulásának esélyét

Több mint százezer európai és amierkai bevonásával készült kutatás eredménye szerint lesznek kisebb eséllyel demensek idős korukban azok az emberek, akiknek munkája mentálisan stimuláló volt fiatalon, mint azok, akiknek nem.

Köztisztviselők, a magánszektor dolgozói és még erdészek is voltak a felmérésbe bevontak között, melynek vezető kutatója szerint a felnőttkorban megtapasztalt mentális kihívások segítenek abban, hogy idős korban ne alakuljon ki demencia. A kognitív stimuláció szerepe a betegség elkerülésében már eddig is ismert volt, de a korábbi kísérletek csak kisebb mintán tudták azt igazolni, rövidebb távú elfoglaltságnál, ami nem megfelelő eredményekhez vezetett, írja a The Guardian.

A kutatók szerint a stimuláló munka bizonyos proteinek alacsonyabb koncentrációban történő jelenlétéhez vezet: ezek olyan proteinek, amelyek az agyműködésre hatnak. A kutatásba bevontakat tizenhét éven át figyelték meg. A kognitívan stimuláló munkakörökben dolgozók nehéz feladatokat hajtottak végre, nagy döntési szabadsággal bírtak, a nem stimulálónak tekintett foglalkozások közé pedig az alacsony igénybevétellel és a munkakontroll hiányával járó tartoztak.

Mivel a munkahelyi kognitív stimulációnak való kitettség évtizedeken át tarthat, több tízezer órán át, nagyobb annak hatása, mint a kognitívan stimuláló hobbiknak.

A magasan stimulált csoportban a demencia előfordulásának incidenciája 4,8 volt a tízezerből, míg az alacsonyan stimuláltban 7,3 a tízezerből. Az adatok tisztítását követően is ugyanezek maradtak az arányok. Nemek vagy életkor szerint nem tapasztaltak eltérést, de úgy tűnik, az Alzheimer-kórt sikeresebben előzi meg a kognitív stimuláció, mint másfajta demenciákat. A kutatók munkájuk értékét a nagy mintában látják.

A kutatás vezető szerzője, Mika Kivimäki professzor, a University College London Járványtani és Egészségügyi Intézetének munkatársa elmondta:

Eredményeink alátámasztják azt a hipotézist, hogy a felnőttkori mentális stimuláció késleltetheti a demencia kialakulását.

magas szintű mentális stimulációt megtapasztalóknál 80 éves korban megfigyelt demencia szintje 78,3 éves korban volt megfigyelhető azoknál, akik alacsony mentális stimulációt tapasztaltak. Ez arra utal, hogy a betegség kialakulásának átlagos késleltetése körülbelül másfél év, de valószínűleg jelentős eltérések vannak az emberek között a hatásban".

A kutatás kapcsán szakértők arra is rámutattak, hogy bár nem mindenki tud mentálisan stimuláló munkát választani, a mindennapi aktivitások terén bármelyikünk kereshet olyas tevékenységet, amely megadja ugyanezt a hatást.

Forrás: Infostart

Üzenjen nekünk

Close