Dérer Miklós: Globális mozaik

Dérer Miklós: Globális mozaik

25 millió: Az ENSZ Világélelmezési Programja (World Food Program) felhívta a figyelmet arra a helyzetre, ami Szudánban, a polgárháború következményeként kialakult: 25 millió ember élelmiszerellátását magában Szudánban, valamint Dél-Szudánban és Csádba komolyan fenyegeti a kialakult helyzetben az éhezés. Lehetséges, hogy a világ eddigi legnagyobb élelmezési válsága fog bekövetkezni.

21 millió: Szudán élelmezési fenyegetettsége nem egyedüli eset a Globális Délen. Afganisztánt, amely egyike a világnak a klímaváltozás hatásaitól leginkább érintett országainak, sorozatban már negyedik éve súlyos aszály sújt, amely egész falvakat kényszerít arra, hogy elköltözzenek mindenüket otthagyva. A szárazság nem csupán az élelmiszertermelésben okoz súlyos zavarokat, hanem 21 millió embernek, vagyis az ország lakossága felének ivóvízellátását is veszélyezteti.

2 milliárd és 8 ezer: Várakozások szerint a világ népessége 2050-re újabb kétmilliárddal fog növekedni. Ez arra kényszerítené a globális mezőgazdaságot, hogy a következő három évtizedben a világ élelmiszertermelését olyan mértékben növelje, amely mennyiségében felülmúlja a történelem eddigi 8 ezer évében termelt élelmiszerek összességét.

834: A Norvégiában működő Iráni Emberi Jogok szervezet számítása szerint az ajatollahok államában 2023-ban 834 embert végeztek ki, majd dupláját ez előző évi, egyébként szintén magas számhoz viszonyítva. A teokratikus állam politikáját ellenzők megmozdulásai a represszív rezsim brutális megtorlásával szembesülnek.

75, 10 500, 34 és 18: Az éves Oscar-díjak odaítéléséről döntő amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) a 75 országból beválogatott egyéni tagjainak számát 10 500 fölé emelte, bevallottan részint azért, hogy növekedjen a nem-amerikai tagok száma és aránya a szervezetben. Ezzel azonban még nem sikerül korrigálni azt az Amerikában nagy figyelemmel követett aránytalanságot, mi szerint a tagoknak csupán 34 százaléka nő, és csupán 18 százalékuk reprezentál etnikai vagy bőrszínnel azonosítható (Amerikában „faj”-nak – race - nevezett) kisebbségeket.

15 és 100 milliárd: India kereskedelmi egyezményt kötött az Európai Szabadkereskedelmi Társulás, az EFTA (European Free Trade Association) négy tagjával, Izlanddal, Liechtensteinnel, Norvégiával és Svájccal, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak. Az egyezmény célja a kereskedelmi láncolatok integrálása és a további kereskedelmi és beruházási lehetőségek beindítása volt. Az cél az elkövetkező 15 évben mintegy 100 milliárd dollár beruházása az Ázsiai szubkontinensen. (Az összeg egyébként egymillió új munkahelyet teremtene az országban.)

67,7 és 73,93: Még a hagyományosan mélyen katolikus, de gyorsan modernizálódó Írországban is meglepetést okozott a legutóbbi referendum váratlan eredménye. A népszavazáson a családokat és a gondozást érintő változtatásokat javasoltak volna az ír alkotmányban. Az egyik javaslat a család fogalmát nemre való tekintet nélküli párkapcsolatnak kívánta elismertetni; a második pedig a nőknek a háztartásban betöltött kiemelt szerepét szerette volna kiiktatni az alaptörvényből. Az első javaslatot az ír szavazók 67,7 százaléka, mg a másodikat 73,93 százaléka utasította el.

2: Norvégiában hivatalosan bejelentették, hogy az ország még az idén szeretné teljesíteni a NATO-nak a nemzeti védelmi kiadások GDP-hez viszonyított 2 százalékos elvárását. A kommüniké a „komoly” biztonsági helyzetre hivatkozik, mint ami indokolja az egyébként eredetileg két év múlva tervezett célelérés előre hozását. A szomszédos Svédország, a NATO legújabb tagja szintén megerősítette, hogy az idén teljesíti az elvárást. Amivel a két északi ország Donald Tump esetleges (egyesek szerint neadjisten) elnökké választása esetén legalább bízhat az amerikai támogatásban egy orosz invázió kivédésében.

49: A Financial Times-ban nemrég közölt elemzés szerint Rishi Sunak miniszterelnök kormányzása idején a brit alsóház képviselőinek munkában töltött ideje 49 perccel rövidebb volt napi átlagban, mint az 1997-2023-as évek átlagában a képviselők tényleges munkaideje, mindössze hét óra kilenc percet tesz ki.

99: A Párizsi Klub, a nagy hitelező országok exkluzív informális csoportja eltörölte Szomália adósságának 99 százalékát. Megfigyelők reménykednek, hogy a jó harminc éve hadurak (warlords) és felfegyverzett radikális iszlamista csoportok polgárháborújától szenvedő ország talán megindulhat a pénzügyi kilábalás rögösnek ígérkező útján.

0 és 95: Úgy látszik Kanada végre NAFTA (Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény) kötelezettségeinek megfelelően leállítja a behozatalt olyan árukból, amelyeket kényszermunkával (forced labour) állítanak elő. A Politico riportja szerint a hatóságok a határnál elkezdték feltartóztatni azokat a szállítmányokat, amelyeket Nyugat-Kínából (Hszincsiang) indítottak útnak. A kínai hatóságokat ugyanis azzal vádolják, hogy a helyi muszlim ujgur lakosságot átnevelő táboroknak nevezett kényszermunka táborokban kényszerítik munkavégzésre. Más sajtóorgánumok - a Globe and Mail például – viszont azt jelentette, hogy ez idáig még nem állítottak meg importszállítmányokat a határon a kérdéses kínai régióból. Az alapprobléma, ami a bizonytalanságot okozza, hogy a napelemek előállításához 95 százalékban használt poliszilikon jó fele éppen Hszincsiangból származik, és ezt az ottani muszlim nemzetiségi lakosság kényszermunka táboraiban állítják elő. Kína egymillió ujgurt tart erőszakkal ilyen szigorúan őrzött táborokban, és kényszerít munkára. A kanadai fogyasztók viszont a zöld átmenet és költségeik csökkentése miatt érdekeltek az olcsó kínai napelem-panelek használatában.

15: Még mindig Kanada, és szintén valami hasonló probléma. Legalább egy nagyvállalatot kivettek Kanadában az Oroszországból származó titániumot sújtó szankciók hatálya alól. Az európai Airbus repülőgépgyártó vállalat továbbra is felhasználhatja az Oroszországból importált titániumot kanadai vállalataikban. Oroszország a világ egyik legjelentősebb titánium exportőrje a világpiac 15 százalékát uralja. Az év elején Kanada lett az első ország, amely visszavonta az orosz állami VSMPO-Avisma társaságra kivetett szankciót. Ez a cég bonyolítja az orosz titánium-export legnagyobb részét.

795,000 és 50: Maradjunk továbbra is Kanadánál. Az Egyesült Államok évente mintegy 795 ezer darab feldolgozott szarvasmarhát importál északi szomszédjától. Az amerikai hatóságok viszont úgy rendelkeztek, hogy „eheti friss marhahús” címkével kell ellátni az újonnan kiszerelt húsokat. A Biden-adminisztráció legújabban úgy rendelkezett, hogy a kereskedők csak abban az esetben használhatják a Made in USA címkét, amennyiben egy állat az Egyesült Államok 50 állama közül valamelyikben született, nevelkedett, vágóhídra került és csomagolták. A kanadai húsipar természetesen tiltakozik, az új szabályok ellehetetlenítik a kanadai marhahús exportot, és emelkedő árakat fognak eredményezni az amerikai piacon.

31: A kanadai gazdaság ezer szállal kötődik a nagy déli szomszédhoz, így a fentebb említett vitánál sokkal több közös érdek hozza össze, köti egybe elválaszthatatlanul a két országot. Nemcsak bilaterális alapon, hanem nemzetközi szervezetekben is.  Kanada együttműködik az Egyesült Államokkal az úgynevezett Öt Szem (Five Eyes) partnerség keretében, amely öt ország – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland – hírszerzési együttműködése. A partnereknek az elsősorban a kínai csendes-óceáni tevékenységről folytatott fedett együttműködése mellett nyilvános feladatai is vannak. Ilyen például annak a problémának a kezelése, hogy hogy a réz és az ún. ritkaföldfémek [1] fő kitermelői – Kína, Indonéziadömpingáron és nagy mennyiségben adják el az ezeket a fémeket tartalmazó termékeiket harmadik piacokon, és ezzel aláássák a nyugati termelők érdekeit. (Ezek a termékek nélkülözhetetlenek például az elektromos gépkocsik előállításában.) A Five Eyes országok a kérdést az IMF (Nemzetközi Valutaalap) tavaszi ülésén is fel kívánják vetni, de attól függetlenül is közös ellenlépéseket terveznek – például ellátási láncolataik összeköttetését[2] annak megakadályozására, hogy vállalataik kiszoruljanak a nemzetközi kereskedelemből a dömpingárak következtében.

Egyébként Kanada a 17 ritkaföldfémen túl, összesen 31 számára fontos ásványi terméket nevezett meg, mint olyanokat, amelyek szükségesek számára jövendő energetikai és technológiai átalakulása érdekében.

0,68 és 75 ezer: Dél-Koreában a világ leginkább demográfiai katasztrófa elé néző országban idén a születési arányszám (fertility rate) várakozások szerint 0,68-ra esik – ami tragikusan alulmúlja az OECD által a népességszám megtartásához minimálisan szükséges éves 2,1 százalékos születési arányt. A helyzetet érzékelve egy építőipari nagyvállalat 75 ezer dollárt ajánlott fel minden alkalmazottjának születendő gyermekei után. Meg kell jegyeznünk, hogy ez a nagyvonalú gesztus egyébként csupán egy a számos figyelemfelkeltő kezdeményezés közül, amelyekkel a politika és az üzleti szféra kezelni igyekszik a problémát.

11 és 30 millió: 2004-ben bekövetkezett halála előtt két héttel Marlon Brando megváltoztatta a végrendeletét. Nyilvánosan elismerte, hogy létezik 11 gyermeke. (Az igazság az, hogy ennél jóval több utódot hozatott a világra, de a többit nem fogadta el sajátjának.) A tizenegy elismert gyermek közül csupán egyetlen, Petra nevű lánya nem kapott semmit. Furcsa módon korán elhunyt kedvenc leányának, Cheyenne-nek Tuki nevű fiát is kizárta az örökösödésből, noha a fiúunoka nagyon közel állt hozzá. (Egyébként a színészóriásnak volt még vagy harminc unokája Tuki mellett.)

Egyébként tekintve a tíz gyereket és a harminc unokát, nem igazán őrült nagy összegről volt szó: a teljes örökség mintegy 30 millió dollár t tett ki, ám a sok örökös közt elosztva és levonva az adókat, ügyvédi költséget, különböző díjakat Brando leszármazottjai nem igazán lettek különleges mértékben gazdagok…

 

Dérer Miklós

[1] A jelenleg érvényes besorolás szerint ritkaföldfémből összesen tizenhétféle létezik: szkandium, ittrium, lantán, cérium, prazeodímium, neodímium, prométium, szamárium, európium, gadolínium, terbium, diszprózium, holmium, erbium, túlium, itterbium és lutécium. A földkéregben bőven találhatóak, azonban geokémiai tulajdonságaik miatt azonban általában elszórtan fordulnak elő, és ritkán találhatók meg koncentrált és gazdaságosan kitermelhető ritkaföldfém-ásvány formájában.

[2] A nemzetközi szakirodalom ezt „friendshoring”-nak nevezi.

Üzenjen nekünk

Close