Dérer Miklós: Számok, adatok, mennyiségek a nagyvilágból 2.

Dérer Miklós: Számok, adatok, mennyiségek a nagyvilágból 2.

6-7000, szemben 15 000-el: Az orosz-ukrán háború hallatlan iramban fogyasztja a lőszerkészleteket. A nyugati támogatás csak nagy nehézségek árán tudja pótolni a felhasznált tüzérségi készleteket. A The New York Times adatai szerint az idei nyáron az ukránok naponta 6-7 ezer lövedéket lőttek ki egyedül a Donbasz-ban, miközben az amerikai üzemek havonta produkálnak 15 ezer darabot, lévén békeidő (?). Ami ugye azt jelentené, hogy az ukrán tüzérség két hét alatt elfogyasztja az Egyesült Államok iparának a Pentagon által megrendelt éves produktumát, amint ezt a The Financial Times közölte. (Természetesen Kjiv más nyugati forrásokból is szerez be vagy kap lövedékeket.) A hatalmas hiányt nyilván a raktárakból kell pótolni, ami hosszabb távon, a gyártás drasztikus növelése nélkül, súlyos lőszerhiányt eredményezhet a US Army, Navy és Marines egységeinél. A nehézségeket az is mutatja, hogy a mintegy 350 nyugati eredetű ajándékba kapott nagyteljesítményű howitzer (önjáró vagy vontatott tarack) úgy egyharmada folyamatosan használaton kívül van a lőszerhiány miatt.

53-45 szemben 4-1: Az elmúlt időszakban, egészen a legutóbbi időkig, a növekvő feszültség ellenére, Ukrajna jórészén általában pozitív attitűdökkel találkozhattunk Oroszország irányába. A Kijivi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérése szerint Kelet-Ukrajnában a megkérdezettek 53 százaléka, délen pedig 45 százaléka kedvező véleménnyel volt Oroszországról. Sőt, a luhanszki régióban 22, a kherszoniban 11 százalék támogatta az Oroszországgal történő egyesülést.

Az orosz invázió azonban mindent megváltoztatott. Idén májusban drasztikus eséssel keleten már csupán 4 százalék, délen pedig 1 (egyetlen!) százalék táplált pozitív véleményt az agresszor keleti szomszéd iránt. Egyúttal a NATO-csatlakozás támogatottsága rekordmagasságba szökött: keleten 69, délen pedig 81 százalékvolt a támogatók aránya szemben a február közepén mért 36, illetve 48 százalékkal.

A nyelvi-kulturálisa és a történelmi preferenciákban is érzékelhető a drámai változás. Ma már az ukrán dél lakosságának 68 százalék, a keletnek 53 százaléka tekinti az ukránt anyanyelvének azzal együtt is, hogy 49, illetve 47 százalék nyilatkozott úgy, hogy a mindennapi életben az ukránt és az orosz egyaránt használja.

6 millió: Hatmillió ukrajnai lakost fosztottak meg az elektromosság áldásaitól a legutóbbi orosz terrorbombázások, amelyek elsősorban az ukrán energia-infrastruktúrát pusztították. Miközben az orosz akciók egyértelműen súlyos harctéri kudarcokat ellensúlyozni és feledtetni kívánó bosszúlépéseknek tűnnek, az ukrán civil lakosság szkeptikusan vagy félelmekkel vegyesen készül az elkövetkező tél átvészelésére.

65-70, vagy 45: A Bloomberg kolumnistája, Javier Blas erősen kételkedik abban, hogy az olajra kivetett 60 eurós uniós ársapka bármiféle hatással lenne Putyin döntéseire. Úgy véli, ahhoz legalább 45 euró/hordós plafon lenne szükséges. ”Nagy a bizonytalanság abban, hogy az uniós szankciók milyen mértékben ütnek sebet Oroszország nyersolaj-exportján - ha egyáltalán - , amikor december 5-én hatályba lépnek” fejtette ki hasonló véleményét egy másik bloomberges, Julian Lee.

500: Ahogyan az angolban kérdezni szokták: Is a friend in need a friend indeed? A nyugati szankcióknak mindenesetre van hatásuk orosz földön. Legújabban Moszkva egy ötszázas listával fordult a high tech-ben már egy ideje jól teljesítő Indiához, amelyben repülőgépek, vonatok és gépkocsik gyártáshoz szükséges alkatrészeket és gépeket kívánt beszerezni Új-Delhitől. Az indiaiak még nem reagáltak a moszkvai igényre. India hagyományosan el nem kötelezett politikáját folytatja a hidegháború vége után is, és - miközben ugyan barátságos kapcsolatokat ápol Oroszországgal, azonban azt az Egyesült Államokat sem kívánja felbosszantani, amelyre nagyon is számít a Kínával szembeni rivalizálásában.

900 millió: Apropó, India! A már-már hagyományos muzulmán-hindu ellentéteken túl és mellett másféle radikalizált vallási megosztottság is sújtja a jövőre a világ legnépesebb országává váló Indiát. Legújabban egy kilencszáz millió dolláros kikötőépítési projekt borzolja a kedélyeket dél-indiai Kerala államban. Narendra Modi miniszterelnök melegen támogatja a tervet, amit viszont egy főleg keresztényekből álló halászközösség vehemensen ellenez, mondván érinti egy templomukat, és egyébként is eróziót okozhat, és akadályozza napi munkájukat, veszélyezteti megélhetésüket. Az összetűzések a halászok, valamint a rendőrség és az odacsődített, a hídépítést úgymond az ország gazdasága érdekében támogató hindu ellentüntetők között már több tucat sebesültet „eredményeztek”.

630 miliárd: A gazdasági és politológiai szakirodalom egyre többet foglalkozik azoknak az országok közötti pénzátutalásoknak a hatásaival, amelyeket a migránsok (vendégmunkások) eszközölnek. Ezek az átutalások (remittances) jelentős mértékben, egyes esetekben 30 százalékot elérően járulnak hozzá a fogadó országok GDP-jéhez, és javítják azoknak fizetési mérlegét. Egyúttal a küldő országok gazdaságára – központi bankjaira, fejlesztési ügynökségeire és a magánszektorokre is – hatással vannak. Ugyanis formális átutalási csatornák szerepe - az egyelőre még domináns informálisok mellett – egyre kevésbé lebecsülendő, és hatással van a politikai döntéshozatalra is a küldő országokban. Ugyanis az ilyen jellegű globális átutalások az elmúlt időszakban háromszorosan múlták felül a hivatalos (kormányzati és nemzetközi szervezetek által eszközölt) fejlesztési támogatások összegét. Amely összeg 2022-ben az előzetes várakozások szerint eléri a 630 milliárd dollárt (2023-ban a 650 milliárdot).  Sőt, mi több, a 2020-as recessziós évben a korábbi feltételezésekkel szemben nem csökkent az átutalások mennyisége, hanem tovább nőtt, miáltal a nemzetközi pénzügyi műveletek komoly tényezőjének bizonyult.

5: A legutóbb hónapok folyamatos izraeli-palesztin zavargásaira a néhány napja lelőtt öt palesztin esete is újra ráirányította a lankadó figyelmet. Az összecsapások a Jordán-folyó nyugati partján rendszeressé váltak az erőszakos palesztin tüntetők és az izraeli biztonsági erők között. A helyzet még súlyosbodhat is azáltal, hogy az ismét hatalomra került Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a radikális szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir-t bízta meg a nemzetbiztonsági minisztérium vezetésével. A miniszter portfoliójába tartozik a Nyugati Part (West Bank) „rendjének” biztosítása és általában is a palesztin területek pacifikálásáért felelős rendőri műveletek.

765 000: A kétpártiság (bipartisanship) ritka megjelenési formája volt az amerikai Kongresszusban, hogy sikerült közösen megegyezésre kényszeríteni a vasúti társaságokat és a vasutak dolgozóit egy munkaügyi kérdésben. Maga az elnök, Joe Biden kérte a törvényhozók beavatkozását arra hivatkozva, hogy amennyiben a vasúti dolgozók beváltják sztrájkfenyegetésüket decemberre, abban az esetben 765 ezer munkahely kerül veszélybe, sőt szűnhet is meg. A vita egyébként a demokratáknak okozott komolyabb fejtörést: az általában a szakszervezetekhez szorosan kötődő párt mégsem vállalhatta, hogy szemük előtt tegye lehetetlenné a karácsonyi családi összejöveteleket egy vasutassztrájk.

30 és 80: Ami azt illeti, az -Egyesült Államokban az emberölések (gyilkosságok) száma ugyan távolról sem érte el a kilencvenes évek szomorú csúcsidőszakát, azonban a pandémia után eléggé felszökkent. 2019-ről 2020-ra fordulva 30 százalékkal nőtt az arányuk, és a növekmény 2021-ben is fennmaradt. Az esetek túlnyomó többségét (80 százalékát) a nagyvárosokban élő fekete (afroamerikai) közösségek körében regisztrálták.

61: Az amerikai Szenátus 61:36 arányban szövetségi törvényként fogadta el az azonos neműek házasságának jogszerűségét. Ez a törvény ugyan nem követeli meg az egyes államoktól, hogy házassági engedélyeket adjanak az azonos nemű pároknak, de eltörli azt az 1996-os törvényt (Defense of Marriage Act), amely lehetővé tette, hogy az egyes államok ne ismerjék el az azonos neműek között más államokban között házaságok érvényességét az ő területükön. (Egyszerű, nem?)

100,000: A Chevron, a világ egyik vezető olajcége a szocialista Venezuela irányában a szankciók bizonyos enyhítésével kacérkodó Biden-adminisztrációtól hathónapos ideigenes engedélyt kapott olajkitermelésre. A várakozások szerint legalább százezer hordót eredményező műveletre a helyi nemzeti PDVSA olajtársaság közreműködésével kerülhet sor. Az amerikai kormány engedékenysége válasz Maduro venezuelai elnök lépésére, amellyel újrakezdte a megszakadt tárgyalásokat az ellenzékkel Mexico City-ben.

17,195: Gustavo Petro, Kolumbia első baloldali elnöke azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy az azonosító okmányok nélkül ott tartózkodó kolumbiaiak (undocumented Colombians) - magyar terminológiával illegális migránsok - kapjanak ideiglenes jogi státust (temporary legal status) - magyarán ideiglenes tartózkodási engedélyt. Petro elnök arra hivatkozik, hogy országa az elmútl években többmilliónyi venezuelai menekültet fogadott be, akiknek jogilag is elismerte az ott tartózkodását.

Szakértők szerint mintegy kétszázezer kolumbiai tartózkodik az Egyesült Államokban személyazonosító papírok nélkül. Az amerikai határőrizet a bevándorlási hivatal illetékesei szerint csupán októberben tizenhétezer ötszáz kolumbiait tartóztatott fel a határövezetben.

30 és 300: Most, hogy a pandémia szorítása valamelyest enyhül, valami egészen különleges dolog iránt nagyon megnőtt az igény az Egyesült Államokban: nevezetesen a Mikulásokról lenne szó. A helyiek által Santa Claus-nak nevezett pirosruhás, fehér vattaszakállas eseti vállalkozók lehetőségei az idén 30 százalékkal nőttek. Elsősorban plazák, shopping centerek, mall-ok és karácsonyi fesztiválok igénylik őket szép számmal. És ami különösen figyelemre méltó, a maskarás mikulások esetenként 300 dolláros órabért (!) is számlázhatnak.

55,000: Ünnepi eseményekért és versengő fesztiválokért másutt sem mennek a szomszédba. Katar számunkra és a világ jó része szemében a labdarugó világbajnoksággal hívja fel mostanában a figyelmet, a helyieknek azonban egy másik esemény is csemegét jelent: teveszépségversenyt rendeztek! Nemrég a szomszédos Szaúd-Arábiában is sor került hasonló eseményre, amely azonban botrányba fulladt. Kiderült ugyanis, hogy több tucat tevét botoxoltak, hogy még szebbeknek látszanak, és ezeket a „versenyzőket” diszkvalifikálták is. A katariak tanultak az esetből, és csalástól mentes, tiszta versenyt rendeztek, amelyen a győztes (illetve a tulajdonosa) 55 ezer dolláros fődíjban részerült.

0,6: Több mint egy év után, tavaly június óta idén novemberben csökkent először az infláció Európában. A 0,6 százalékos mérséklődés eredményeként tíz százalékos kontinentális átlaginflációt mértek. (Természetesen az egyes országok között jelentősek a különbségek.) A csökkenés elsősorban az energiaárak lassúbb növekedésének volt köszönhető. Természetesen a tíz százalék is elfogadhatatlanul magas az elfogadott európai sztenderdek szerint, mindazonáltal az enyhe csökkenés lehetőséget nyújt az Európai Központi Banknak, hogy lassabban emelje a kamatlábat és igyekezzen decemberben valamilyen formában beállítania megfelelő szintre.

30: Az európai rendőrök nagyszabású egyeztetett és évek hosszú során követett nyomozások eredményeként végrehajtott közös akciója hatalmas drogfogást eredményezett. Harminc tonna kábítószert foglaltak le és több tucat gyanúsítottat - csempészt és kereskedőt - tartóztattak le Európában és az Egyesült Arab Emirátusokban. A felszámolt „szuperkartell” a becslések szerint az európai kokainkereskedelem legalább egyharmadát tartotta a kezében. Az idei év egyébként is a drogellenes háború kiemelkedő éve, hiszen eddig is például a belga rendőrség Antwerpenben, a kartell főhadiszállásán több mint száz nagyszabású razziát tartott.

Dérer Miklós

Üzenjen nekünk

Close