Dérer Miklós: Számok, adatok, mennyiségek a nemzetközi élet világából

Dérer Miklós: Számok, adatok, mennyiségek a nemzetközi élet világából

Számok, adatok, mennyiségek a nemzetközi élet világából

300,000: Nagy-Britanniában 300 ezer ápolónő figyelmeztette az egészségügyi kormányzatot, hogy még karácsony előtt sztrájkolni fognak, amennyiben a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (National Health Service – NHS) nem emeli a fizetésüket az inflációt meghaladóan. Ez a megmozdulás az NHS fennállásának legnagyobb sztrájkja lenne, egyúttal az új és pénzügyi forrásokban ugyancsak szűkölködő miniszterelnök, Rishi Sunak kormányának első nagyobb próbája.  (A már jóideje krónikus várólistákkal küszködő NHS-t 1948-ban, az akkori, Clement Attlee vezetésével működő munkáspárti kormány hozta létre.)

0,3: Az exportorientált, a világpiacba szervesen integrált és attól ugyancsak függő Kína kivitele - a megfigyelők számára is váratlanul - októberben 0,3 százalékkal csökkent. Ez az első visszaesés 2020 májusa óta a havi mérésekben. A csökkenést jórészt a jövő évi recesszió veszélyének kitett amerikai és európai piacok kereslet-visszaesése okozta.

90: Az európai háztartások energiaköltségei egy év alatt közel megduplázódtak. A gázfogyasztási számlák 11, míg az villanyszámlák 69 százalékkal emelkedtek az egész kontinens átlagában, mintegy 900 százalékkal az összesítésben. A drágulást egyértelműen az ukrajnai orosz háború következményei okozzák.

20-20, 23-23: Mindenki nagyon vigyázzon, ha egy köztisztviselőt vagy politikust kifigurázni óhajtana Nigériában. Két TIk-Tok influenszert ugyanis 20-20 korbácsütésre, 23-23 dollár bírságra, valamint arra ítélték, hogy egy hónapon keresztül takarítsák a bíróság épületét ezért a főbenjáró bűnért.

7.1 million: Venezuelából a gazdaság 2015-öt követő összeomlása után a 28,5 milliós népeségegynegyede, 7,1 millió ember távozott. A menekültek többsége a környező országokba ment (például Kolumbiába), de sokan az Egyesült Államokat és Spanyolországot választották ideiglenes, vagy végleges állomásuknak.

287: A 287 ukrajnai parlamenti képviselő többsége szavazott arra, hogy Csecsenföldet Oroszország által „ideiglenesen elfoglalt” területként ismerjék el. Úgy látszik, Kijiv mindenképpen össze kívánja akasztani a bajszát a csecsen hadúr és elnök Ramzan Kadirovval, aki a 90-es években sz oroszok elleni csecsen felkelés kulcsfigurája volt, mára azonban Putyin és Oroszország elkötelezett hívévé szegődött. Sőt, az Ukrajna elleni háborúban sürgette a nukleáris fegyverek bevetését, és saját kiskorú gyermekeit is a háborúba küldené Moszkva győzelme érdekében.

71: Ha bárkinek kétségei lettek volna Donald Trump volt amerikai elnöknek az ország republikánusok közötti népszerűségét illetően, most megnyugodhat: egy közelmúltban levezényelt felmérés adatai szerint a Republikánus Párt szavazóinak 71 százaléka nyilatkozta, hogy a félidős választásokon azokra a jelöltekre fogja szavazatát adni, akik a 2020-s elnökválasztást csalásnak, „ellopottnak” tekintik. (Az azóta lezajlott választás azonban nem mindenben igazolta a konzervatív-jobboldali körök várakozásait. Több Trump által támogatott jelölt nem kapta meg a szavazatok többségét, és a várt „vörös hullám” – a republikánusok színe a vörös – a várható képviselőházi győzelem ellenére nem volt elsöprő erejű, sőt.),

70: Az ukrán légvédelem a szeptember közepe óta az oroszok által Ukrajna légterébe elindított iráni eredetű „öngyilkos” drónok 70 százalékát lelőtte. A háborúnak ettől és az ottani, az olajjal folyó OPEC-machinációktól függetlenül is vannak más közel-keleti vonatkozásai is. Az ukránok szeretnék megvásárolni az izraeliek legendás „Vaskupola” rendszerét, a Hamasz és a Hezbollah rakétái elleni hatékony légelhárító rendszert, amit az izraeliek vonakodnak eladni, lévén hogy az oroszokkal is fenntartott jó viszonyt nem szeretnék kockáztatni.

100 milliárd: Japán gazdaságának mihamarább egy legalább 100 milliárd dolláros gazdasági élénkítőcsomagra lenne szüksége, hogy sikerüljön enyhítenie a lakosságra nehezedő inflációs nyomást. A központi bank a minap már másodszor avatkozott be a jen stabilizációjának érdekében, és emelte a banki alapkamatot. Kisida Fumio miniszterelnök, aki az azóta meggyilkolt Abe Sinzo örökébe lépett, egyébként is kötéltáncot lejteni kényszerül. Népszerűsége ugyanis az erősen orosz-ellenes japán közvéleményben nem is olyan régen még szárnyalt, nem utolsó sorban az ukrajnai orosz invázióra adott szokatlanul kemény reakciója miatt. A népszerűségi indexe azonban három-négy hónapja esésnek indult: a japán lakosság deflációhoz, nem pedig inflációhoz szokott hozzá az elmúlt húsz esztendőben.

7: Az afrikai Csádban a kormányzat hét politikai párt működését függesztette fel miután a heves országos tüntetések erőszakos leverése halálos áldozatokat is követel. A heves megmozdulások oka az volt, hogy Mahamat Idriss Déby, az országot előzőleg hosszú évekig uraló diktátor fia alkotmányos felhatalmazás nélkül tervezte még két évvel meghosszabbítani mandátumát.

50: Ötven éve először fordul elő, hogy Franciaország vezető szélsőjobboldali pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek (Rassemblement National) vezetőjét nem Le Pen-nek hívják. Ugyanis Marine Le Pen, az alapító Jean-Marie Le Pen leánya a fiatalítás jegyében átadta a pártvezéri tisztséget a 27 éves (!) Jordan Barellának.

200,24 milliárd: Azok az amerikai olajtársaságok, amelyeknek éves mérlege elérhető, több, mint kétszáz milliárd (200,24) dollár nyereséget zsebeltek be a második és harmadik negyedévben, köszönhetően a megugró áraknak, amelyeket Oroszország ukrajnai inváziója okozott. Joe Biden amerikai elnök a hatalmas profitot látva komolyan gondolkozik extraprofitadó kivetésén, amennyiben a társaságok nem növelik a kitermelést saját elhatározásból és abból a célból, hogy letörjék a magas árakat.

4,420: Egy októberi hétvégén Kína ennyi új Covid fertőzöttet jelentett, a legtöbbet egy hét folyamán a legutóbbi hat hónap során. Erre hivatkozva a pekingi hatóságok megerősítették, hogy továbbra is ragaszkodnak ahhoz az ellentmondásos „zéró covid” politikához, amely már eddig is komoly gazdasági károkat, és a legendásan magas kínai növekedési ráta radikális csökkenését okozta.

6: Többezer perui vonult a főváros, Lima utcáira, hogy követelje a többoldalról is szorongatott Pedro Castillo elnök lemondását. A baloldali elnök már két impeachment eljárást is túlélt, és jelenleg legalább hat korrupciós váddal kell szembesülnie.

100 000: A Pentagon szerint Oroszország ukrajnai embervesztesége legalább százezer fő halottakban és súlyos sebesültekben. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az orosz csapatok feladták Herszon városát, az egyetlen regionális központot, amelyet eddig el tudtak foglalni. A kivonulás nem az egyetlen kudarcuk, amelyet az utóbbi hetekben el kellett szenvedniük. Vlagyimir Putyin elnök odahaza egyre inkább a radikális nacionalisták bírálatának fókuszába kerül, akik az egész „különleges katonai műveletet” teljes kudarcnak minősítették, és megkérdőjelezik az elnök vezetői döntéseit.

9.7 millió, 10 millió: Ausztráliában 9,7 millió polgárnak hackerek feltörték a profilját és ellopták az egészségügyi adatait, amelyeknek alapján a páciensek különböző ellátásokat igényelhettek a Medibank nevezetű biztosítótól, amelyet a bűnözők „természetesen” megzsaroltak. Az intézmény szintén természetesen elutasította a zsaroló kiberbűnözők követelését, és nem volt hajlandó kifizetni a tízmillió dolláros váltságdíjat. Anthony Albanese miniszterelnök a tetteseket „gennyládáknak” (scumbags) nevezte nyilatkozatában.

18 milliárd: A brit kormány orosz oligarchák és más magasrangú hivatalos személyek mintegy 18 milliárd font értékű vagyoni eszközeit fagyasztotta be és tette elérhetetlenné a tulajdonosok számára. Oroszország ezzel a Nagy-Britannia történelmében a mindenkori leginkább szankciókkal sújtott ország lett, megelőzve Líbiát és Iránt is. Londont egyébként a mindennapok társalgásaiban nem ritkán Londongrádnak aposztrofálják, köszönhetően a brit fővárosban koncentrálódott hatalmas orosz vagyonnak

40: Több érdekes adalékot lehet felsorolni az Egyesült Államok félidős választásaiból, és ezek egyike a Michigan államban kialakult végeredmény. Negyven éve nem fordult elő, hogy a Nagy Tavak Államának (ez az állam közhasznú informális megnevezése, egyfajta „beceneve”) mind a szenátusát, mind pedig a képviselőházát a Demokrata Párt uralja. Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy Gretchen Whitmer, az állam demokrata kormányzója (aki egyébként 2020-ban megúszott egy emberrablási kísérletet) újraválasztási kampányának központi elemévé az abortuszhoz történő hozzáférés lehetőségének a fenntartását (pro-choice) tette, és az erősen konzervatív többségű Legfelső Bíróság idei korlátozó döntésének jelentős társadalmi elutasítottsága nagyban hozzájárulhatott a váratlan eredmény kialakulásához.

50: A másik érdekes, sőt jelentős fejlemény az amerikai félidős (midterm) választásokon, hogy kiderült, a demokratáknak Catherine Cortez Masto szenátor újraválasztásával sikerült begyűjteni a szenátusi helyek felét, ötvenet, miáltal szavazategyenlőség esetén a házelnök (aki az Egyesült Államok alelnöke is egyben) szavazatával ellenőrizni tudják a Kongresszus felsőházát.

Az eredmény végső döfés volt a republikánusok elsöprő győzelmét jósoló előrejelzésekbe. A szenátorasszony (la senadora, ahogyan nevezik) kiegyensúlyozott személyisége, a legális abortusz Amerikában kiemelt vitakérdésében elfoglalt támogató álláspontja, a fegyvertartás szigorítását támogató felfogása, valamint a republikánus radikalizmus ( – a 2020-as elnökválasztás legitimitásának megkérdőjelezése, a pártot egészen mostanáig egyértelműen uraló Trump volt elnök politikája, és jelöltválasztási elvei – a konzervatívok őt hibáztatják a vereségért) magyarázzák a győzelmét, és általában is az ottani félidős választásokon szokásos ellenzéki térnyerés elmaradását.

Jellemző a republikánusok közötti temetői hangulatra, hogy Josh Hawley, Missouri államban megválasztott republikánus szenátor első elkeseredésében azt nyilatkozta, hogy „az öreg párt[1] halott. Ideje eltemetni. Építsünk fel valami újat”.

Az országos végeredmény különösen annak fényében érdekes, hogy Biden elnök teljesítményének pozitív megítélése alig éri el a negyven százalékos arányt a felmérésekben és az infláció negyven éves csúcsokat dönget.

11,000: Mark Zuckerberg, a facebook közösségi oldal és vállalat (jelenlegi nevén Meta) egyik alapítója néhány éve azzal keltette fel a világ érdeklődését, hogy hatalmas vagyonának kilencvenkilenc százalékát nem gyermekére, hanem jótékony célokra szándékozik majd hagyományozni. A napokban viszont azzal vert nagy port fel, hogy a vállalat tizenegyezer alkalmazottját elbocsátotta.  A Meta ugyanis elég vacak évet zárt, és nemcsak a csökkenő hirdetési bevételek, valamint az általános globális gazdasági lassulás miatt, hanem egyre erősebb versenykihívás éri más internetes platformoktól is, amelyek egyre népszerűbbek az elsőszámú fogyasztói és célközönség, a fiatalok körében. „Zuck” ezért is szándékozik nagyobb figyelmet fordítani a mesterséges intelligencia üzleti lehetőségeire, a hirdetésekre és szeretett témájára, a metaverzumra – ezért is a facebook átnevezése metá-nak -, ami az univerzumunkon túli világot és lehetőségeket, a kiterjesztett és virtuális valóságot jelentené… (hm ... biztosan hatalmas üzleti lehetőség, meg minden).

100: A világ jelentős része szenved a magas inflációtól, miközben az országok erőfeszítéseket tesznek, hogy gazdaságaikat próbálják mentesíteni a covid-járvány és az Ukrajnában dúló háború következményeitől. (Inkább persze csak korlátozni a negatív hatásokat.) Néhány nemzetgazdaság két, sőt háromszámjegyű inflációtól sújtott. ilyen például Argentína (a mostanit megelőző századfordulón a világ negyedik gazdasága!), ahol a rapid módon növekvő árak közel százszázalékos inflációt eredményezhetnek. A magas inflációs ráta nem az első eset az argentin történelemben. A múlt század nyolcvanas éveiben négyezer (!) százalékos áremelkedést jegyeztek fel, és a kilencvenes évek árstabilitása után az új évezredben - 2005 után – újra meglódultak az árak. Idén szeptemberben már 83 százalékos volt az infláció, és az év végére kerülhet száz százalék fölé.

 

Dérer Miklós

 

[1] Grand Old Party (GOP) a Republikánus Párt népszerű köznyelvi elnevezése.

Üzenjen nekünk

Close