Dérer Miklós: Számos hírek és érdekességek a nagyvilágból

Dérer Miklós: Számos hírek és érdekességek a nagyvilágból

 

274 millió: A covid-járvány miatti többéves megszorítások és korlátozások után elszabadult az utazási kedv Kínában: a májusiötnapos ünnepi időszakban 274 millió belföldi utazást jegyeztek, ami 19 százalékkal meghaladta az utolsó járványmentes év, 2019 hasonló időszakra vonatkozó adatait. Elemzők mindezt annak jeleként értelmezik, hogy a kínai gazdaság végre magához tért a járvány és az átgondolatlan lezárások okozta zavarok után.

9 és 8: Még fel sem ocsúdott a szerb közvélemény a nyolc diák és a biztonsági őr életét követelő, egy társuk által elkövetett iskolai vérengzés döbbenetéből, amikor két napra rá újabb tömeggyilkosság rázta meg a balkáni országot. Egy fegyveres ámokfutó több községen átviharzva újabb nyolc áldozatot követelő vérengzést követett el. Egyik esetben sem tisztázottak az indokok. Ugyan a több életet követelő véletlenszerű gyilkosságok nem megszokottak Szerbiában, az évszázados Balkán háborúk hagyományai elfogadottabbá tették a térségben a fegyverviselést és -használatot, és különösen, hogy a kilencvenes évek jugoszláv polgárháborúinak következményeiként rengeteg lőfegyvert maradt a lakosság kezén.

4 és 50: A tavaly január 6-i, a washingtoni Kapitólium megrohanásában nagyon aktív szélsőjobboldali Proud Boys (Büszke Fiúk) szervezet négy tagját, köztük a vezetőt, Enrique Tarrio-t bűnösnek találták a lázadást célzó összeesküvés (seditious conspiracy) vádjában. A Proud Boys rasszista és antiszemita ideológiájú szervezet, amelynek randalírozó és erőszakos tagjait a felvételek alapján azonosította a bíróság. A bírói verdikt  és a törvények értelmében akár 50 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

13 ezer: A perui Huancayo városában fosztogatók megrohantak egy cipőboltot, ahonnak 13 ezer dollár értékben tornacipőkkel távoztak, mondani sem kell, hogy fizetés nélkül. Azonban az értékesítésük, nem is beszélve a használatuktól, minden bizonnyal nehézségekbe ütközhetett, mivel az ellopott cipők valamennyien jobblábasok voltak. (A helyi bűnüldöző szervek kitűnően szórakoztak az eseten, ellentétben az üzlet tulajdonosaival – és az elkövetőkkel.)

5.25: Az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve májusban egynegyed ponttal 5,25 százalékra emelte a kamatlábat. Ez 2007 óta a tizedik egymás utáni emelés, ám akkor az ország egy újabb nagy válság fenyegetésében élt. A Fed ugyanakkor jelezte, hogy júniussal beszünteti az emeléseket, azonban szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a viszonylag magas infláció a megoldások mikéntjét nyitva hagyja.

24: A Világbank június másodikán új elnököt köszönthet. A Mastercard volt vezetője (CEO), Ajay Banga az igazgatótanács24 tagjának (egyedül Oroszország tartózkodott) döntése értelmében veszi át a stafétabotot. Banga-t nagykaliberű reformernek (game-changer) tartják, mivel alapvető feladatának tekinti a globális szegénység, valamint a klímaváltozás elleni küzdelmet.

35: Jelentős áttörést érhettek el az Alzheimer-kór elleni küzdelemben: egy új orvosság, a donanemab a jelentések szerint 35 százalékkal is lassíthatja a betegek értelmi képességének a csökkenését. A donanemab egy éven belül már a második olyan gyógyszer, amelyről a szakemberek azt tartják, hogy áttörést jelenthetnek a betegség kezelésében.

550: Hollandiában egy bíróság egy elkötelezett spermadonort eltiltott ondósejtjeinek további adományozásától. A 41 éves férfi a feltételezések szerint 550(!) gyermek apaságáért „felelős” széles e világban. 2007 óta donor, és 2017 óta járta a világot, a legkülönbözőbb nemzetközi klinikáknak ajánlva fel „szolgálatait”, miután Hollandiában (helyileg) 2017 után megtiltották tevékenységét. A bíró ítéletében hangsúlyozta, hogy a férfi szándékosan félrevezette a szülőket akkor, amikor nem informálta őket arról, hogy születendő gyermeküknek többszáz féltestvére lesz szerte a világban.

10 ezer: A párizsi köztisztasági alkalmazottak többheti munkabeszüntetés után végre befejezték a sztrájkot, amit Macron elnök nagy tiltakozásokat kiváltó nyugdíjkorhatár emelése elleni tiltakozásból indítottak. A Fények Városát az utcaseprők és kukások sztrájkja következtében mintegy tízezer tonna szemét borította, ami nagyjából a Eiffel torony súlyának felel meg.

9: Szaud-Arábia a kilencedik tárgyaló partnere (dialogue partner) lett a Kína vezette biztonsági tömörülésnek, a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek (SCO). A lépés nem csak a teljeskörű tagság felé vezető út fontos jelzése, hanem újabb jele annak, hogy a Közel Keleten változnak a prioritások, a vezető regionális hatalmak diverzifikálják kapcsolatrendszereiket. Peking aktivitása – emlékezzünk a szaudi-iráni kapcsolatok helyreállításában betöltött kínai szerepre – különösen szembeszökő, és rokonszenvvel is fogadott. Mindez egyrészt természetes következménye az egyre multipolárisabbá váló világnak, az igazodási kényszereknek, másrészt itt üt vissza az Egyesült Államok külpolitikájának a térséget egy idő óta mindenki számára nyilvánvalóan elhanyagoló változása is. Nevezetesen arról van szó, hogy a hagyományos indoka az amerikai befolyásnak - az olaj – már nem indokol akkora amerikai hatalmi jelenlétet a térségben, mióta ebből az energiaforrásból önellátóvá vált az Egyesült Államok, sőt, exportambíciói is vannak. Kína, az indiai-csendes óceáni térség, és legújabban Ukrajna (Európa) lettek a prioritás.

31 ezer és 61 ezer: Lesotho a Dél-Afrikai Köztársaság területébe ékelődött hegyvidéki királyság, amelyet a nagyobb szomszéd vesz körül minden oldalról. Egyike annak a három országnak – San Marino és a Vatikán a másik kettő -, amely teljes terjedelmében egy másik ország határain belül fekszik. Területe valamivel több, mint 31 ezer négyzetkilométer, lakossága 2,3 millió. A lesotho-i parlament legújabban komolyan tárgyalásba vette azt az indítványt, mely szerint követeljenek vissza Dél-Afrikától több, mint 60 ezer négyzetkilométert – vagyis az ország jelenlegi területének jó kétszeresét -, amit az előterjesztés szerint még az egykori dél-afrikai fehér telepesek tulajdonítottak el, és ami jogosan jár vissza a királyságnak. (A pretoriai törvényhozás és hatóságok reakcióit csak elképzelni tudjuk…)

25: Oroszország 25 tonna dúsított uránt szállított Kínának egy különleges új reaktor beindításához. A reaktor Hszi Csin-ping elnök ambiciózus nukleáris fegyverfejlesztési programjának fellendítését szolgálja. Szakértők szerint Kína nukleáris fegyverarzenálja hamarosan pariban lesz mind Oroszország, mind pedig az Egyesült Államok nukleáris fegyverkészleteivel, miáltal Peking a (remélhetőleg újra beinduló és eredményre jutó) nukleáris fegyverkorlátozási tárgyalásokon teljes jogú harmadik félként tud megjelenni.

4 és 3: Az Egyesült Államokban, Florida államban letartóztattak négy amerikai és három orosz állampolgárt összeesküvés vádjával. Egy szövetségi nagyesküdtszék vád alá helyezte őket azzal, hogy az orosz kormány és az orosz szövetségi biztonsági szolgálat részére tevékenykedtek és évek óta ellenséges befolyásolási kampányokat vezettek, az orosz propaganda narratíváit terjesztették az Egyesült Államokban. Az orosz állampolgárokat az orosz titkosszolgálat tisztjeiként azonosították, akik választási jelöleket pénzeltek, és a támogatottakat igyekeztek hivatali állásokba juttatni. Az amerikaiak az afroamerikai Afrikaiak Szocialista Pártja (African People’s Socialist Party) tagjaiként elmulasztották, hogy az Oroszországból a Kreml-párti üzenetek terjesztésére kapott pénzösszegekről nyilatkozatokat tegyenek a hatóságoknak.

11 millió: Amennyiben ma valaki szépséges régi házat szeretne venni Japánban, igazán szerencséd időszakban keresgélhet. Jelenleg tizenegy millió üres házat találhat szerte az országban, a fogyatkozó és idősödő népesség eredményeként. Ingatlanszakértők szerint ezeknek az „akíya” otthonoknak a száma az elkövetkező időben csak emelkedni fog, mivel egyesőre semmi nyoma annak, hogy a demográfiai katasztrófa felé közeledő ország népessége kikerül a lfelé tartó spirálból..

10 és 260: Szajfulló Szajpov üzbég iszlamistát egymanhattan-i bíróság tízszeres életfogytiglani plusz 260 év börtönre ítélte, mivel 2017-ben egy bérelt teherautóval gyalogosok közé hajtva halálra gázolt nyolc embert, köztük hat külföldit. A támadás a 2001-es ikertornyok elleni merényletek óta mai napig a legvéresebb volt New York történetében.

7: A minapi Hirosima-i G-7 csúcstalálkozó egyik mellékeseményeként heten a világ legnagyobb félvezetőket gyártó konszernje közül bejelentették, hogy termelésük bővítésére Japán a legalkalmasabb, itt fogják elkövetkező beruházásaikat ezen a területen eszközölni. A lépés nyilvánvalóan kísérlet az iparágban jelentkező kínai dominancia törekvések ellensúlyozására.

30 millió és 54: Olaszország harminc millió eurót kíván kiadni azoknak a dolgozóknak a továbbképzésére, akiknek a munkáját a technikai fejlődés – elsősorban a mesterséges intelligencia – veszélyezteti. A kormányzati figyelem nem véletlen. Egy független alapítvány felmérése arra az eredményre jutott, hogy az olasz felnőtt lakosság, a 16-74 évesek 54 százaléka nem rendelkezik a minimális (alapvető) digitális jártassággal sem.

És végül:

11 ezer: Évtizedes jogi csatározások után a Smooshi nevű rozmárt a kanadai Ontario-beli tengeri akváriumból áttelepítik egy megfelelőbb helyre.           az tengeri akvárium egyik volt alkalmazottja kezdeményezte az áttelepítést, mondván, rosszul tartják jelenlegi helyén az állatot. Smooshi és borja az eddigi tartóhelyétől tizenegyezer kilométerre található Abu Dhabi-beli új és elegáns otthonába fog kerülni, amelyet az emirátus illetékes hatósága szerint kifejezetten az ő számukra készítettek.

 

Dérer Miklós

 

Üzenjen nekünk

Close