Dérer Miklós: SZÁMOS HÍREK

Dérer Miklós: SZÁMOS HÍREK

3.5 milliárd: A perui Chancay-ban hamarosan megnyitnak egy 3,5 milliárd dollárba kerülő és a kínai állam tulajdonába kerülő kikötőt. A létesítmény közvetlen elérhetőséget jelent Peking számára Latin Amerika jövedelmező természeti erőforrásaihoz. Egyúttal pedig megerősíti Kína státusát, mint a dél-amerikai kontinens vezető kereskedelmi partneréét. A kikötő a várakozások szerint nagy mennyiségben fog réz- és szója szállítmányokat kezelni, és legalább két héttel lerövidíti a szállítási időt a régió exportőrei számára.

Kína és az Egyesült Államok már 2017-ben helyet cserélt Latin- Amerika legfőbb kereskedelmi partnereinek sorában

4: Legalább négy (4) kenyai nőt öltek meg az év első három hetében, és legalább két esetben vették őket célba olyan férfibandák, akik internetes társkereső alkalmazásokat használtak áldozataik megzsarolására és megerőszakolására. Ezek a bűnesetek a nőkkel szembeni gyilkosságok számának tavalyi jelentős növekedési trendjét folytatják: 2023-ban legalább 152 nőt gyilkoltak meg (a valós szám valószínűleg sokkal magasabb a szakértők szerint) a Femicide Count Kenya nevű civil szervezet szerint, amely az ügyek kivizsgálására szólította fel a kormányt.

18: A Szövetségi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a nők Németországban körülbelül 18 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Ez a különbség 2020 óta változatlan, ami különösen feltűnő az azt megelőző évek folyamatos csökkenése után. A szakértők nagyrészt annak tulajdonítják a tartós szakadékot, hogy a nők munkahelyen, illetve munkában töltött idejét jelentősen befolyásolja a gyermekgondozás, ami miatt figyelmen kívül hagyják őket az előléptetések vagy az béremelések során. Érdekes módon ez a különbség kevesebb, mint fele akkora az egykori NDK-ban, Németország keleti területein, ahol a nők tavaly mindössze 7 százalékkal kerestek kevesebbet, mint a férfiak.

27 és 25: Legalább 27-en meghaltak és 25-en megsebesültek az orosz kézen lévő Donyeck városa elleni ukrán csapásban. A támadás ugyanazon a hétvégén történt, mint a Szentpétervár melletti orosz Uszt-Luga gázterminál elleni dróntámadás, amely nagy tüzet okozott, de ott sérülések nem történtek. A kijevi SBU biztonsági szolgálat „különleges műveletnek” minősítette a légicsapást, amelynek célja az volt, hogy megzavarja az üzemanyagexportot és az orosz csapatok szállítását.

31 és 200: A Guinness World Records ideiglenesen visszavonta a kitüntetettől „a világ legidősebb kutyája” címet, amelyet tavaly egy portugáliai őrzőkutyának ítéltek oda. Az állat állítólag 31 éves volt, amikor elpusztult (ez kutya esetében több mint 200 éves „emberi” évnek felel meg). A cím visszavonásáról döntő határozatnak számos oka volt. Egyrész a Bobi névre hallgató, tisztafajú Rafeiro do Alentejo kutya fajtársainak átlagos várható élettartana 12-14 év, másrészt az új állatorvosi vizsgálatok konkrétan is kétségbe vonták az állat állítólagos életkorát. A kutya egyébként nemcsak „a világ legidősebb kutyája”, hanem „a világ valaha élt legidősebb kutyája” címet is megkapta 2023-ban, ami csak megerősíti a felfüggesztés indokoltságát, és a további vizsgálatok szükségességét.

Jelentések szerint a probléma jelentőségét némileg árnyalhatja, hogy az állat időközben kimúlt. Mindazonáltal tiszta vizet lenne szükséges önteni a pohárba!

Bobi, a tisztafajú Rafeiro do Alentejo kutya, a vitatott oklevéllel

9: Bernardo Arévalót – akit még tavaly nyár elején választottak meg hazája első emberének - végül nem minden ellentmondás és korlátozó tényező után Guatemala elnökévé avatták. A kongresszusi jobboldali politikai ellenfeleinek tiltakozása miatt kilenc órát csúszott rendezvény véget vetett a több hónapig tartó összehangolt kormánykampánynak, amely akadályozta hivatalba lépését. Arévalo, akinek SEED mozgalma kiáll a korrupcióellenes erőfeszítések és a progresszív reformok mellett, hónapokkal a 2023. júniusi vitatott választások után a változás iránti nagy várakozások közepette esküdött fel.

50: Mennyire hatékony Izrael, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a Hamász terroristáinak felszámolásában? Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök álltja, hogy már két hónap gázai hadművelet után a szervezet középszintű parancsnoki garnitúrájának ötven százalékát már kiiktatták, és a legfelsőbb vezetőket is folyamatosan levadásszák. A Hamász gázai egészségügyi hatóságai szerint a gázai területen a halálos áldozatok száma meghaladja a 26 ezret.

862 millió: Lehetséges, hogy néhány tőzsdei befektető tudott a Hamász múlt év október 7-i terrortámadásáról? Egy jelentés azt állítja, hogy  atámadást megelőző hetekben-órákban szokatlanul megszaporodtak az izraeli részvényeket érintő shortolások. Például az Izrael legnagyobb bankjának, a Leumi Banknak a papírjaival shortolók szeptember 14 és október 5 között 862 millió dollár profitra tettek szert (!).

25.4; 3/5; 51: Rishi Sunak brit miniszterelnök népszerűsége nem igazán csúcsokat döngető: a legutóbbi felmérések szerint az elfogadási-egyetértési indexe a saját konzervatív szavazói körében is éppen meghaladja a 25 százalékot, míg az elutasítottsága ugyanebben a közegben 51 százalékos! Ugyan a konzervatívok mintegy háromötöde megmaradt a párt hívének, ám egyre többen kacérkodnak A brexit propagandista Nigel Farage szélsőjobb Reform UK pártjával. Alapvetően az a problémájuk a bevándorló hátterű miniszterelnökkel, hogy nem sikerült megállítania a rekordméretű bevándorlási hullámot.

13: Legalább 13 ember meghalt az erőszak legutóbbi fordulójában az északkelet-indiai Manipur államban, ahol május óta a többségi hindu meitei etnikai csoport és a túlnyomórészt keresztény Kuki-Zo kisebbség között zajló etnikai összecsapásokban legalább 180 ember vesztette életét, és tízezrek hagyták el a lakóhelyüket. Az év elején a hindu nacionalista Narendra Modi miniszterelnököt erősen kritizálták amiatt, hogy nem reagált gyorsan a manipuri erőszakra.

 

Számos hírek az észak-amerikai kontinensről

4,4 és 70 millió: Mi lehet kellemetlenebb egy fogorvos felkeresésénél? Egy új jelentés szerint, amely „szellemesen” a „Hiányzó fogak” címet viseli, Kanada új nemzeti fogászati biztosítási tervéből mintegy 4,4 millió kanadai – a lakosság több mint egytizede – kimarad, mivel a jogosultság jövedelmi plafonja túl alacsony. (A 2023-as adatok szerint az Egyesült Államokban eközben közel 70 millió felnőttnek nincs fogászati biztosítása.)

3,4: Maradjunk a két egyre kevésbé angolszász jellegű észak-amerikai demokráciánál. Megjelent a kanadai decemberi inflációs adat, amely pontosan megegyezik a majdnem egyidőben publikált amerikai adattal: 3,4 százalék. Az infláció ezek értelmében mindkét országban „felülmúlta” a várakozásokat, mivel növekedést jelent a novemberi 3,1 százalékhoz képest. A magasabb inflációs adat aláássa azokat a várakozásokat, amelyek arra számítottak, hogy a kanadai jegybank az év elején ismét kamatcsökkentésbe kezdhet.

53: Még mindig Kanada. Ukrán életekbe kerülhet Kanada késlekedése? Egy magas rangú ukrán biztonsági tiszt ugyanis azt sugallotta, hogy Kanada egyéves – pontosabban 53 hetes - késedelemben van annak az ígéretének teljesítésében, hogy az Egyesült Államoktól Kijev számára nagyhatású légvédelmi rendszert vásárol. Mindez pedig – az orosz terrorbombázások és légitámadások erősödése miatt – eddig is szükségtelen halálesetekhez vezetett, Elképzelhető – nyilatkozta a tiszt -, hogy saját unokaöccse is azok között az áldozatok között van, akik a védelem tragikus hiánya miatt haltak meg január elején.

10.5; 2 milliárd; és 30: És még mindig és újra Kanada. A torontói helyi kormányzat új költségvetést javasolt a városnak „rendkívüli” 10,5 százalékos ingatlanadó-emeléssel. A nyilatkozó tisztviselők szerint a közel 2 milliárd dolláros helyiköltségvetési hiányt pótolni kell, és azt prognosztizálják, hogy a jelenlegi alacsony adókulcsok miatt a legtöbb lakástulajdonos átlagban havi 30 dollárral fogja növekedni a bérleti díjakat. A bérlői jogvédő csoportok azonban arra készülnek, hogy a magasabb költségeket át fogják hárítani a bérlőkre – ez pedig nemkívánatos lehetőség egy olyan időszakban, amikor Torontó már most is lakáshiányban szenved.

3: Túl sok a kanadai hír? Kis szünet után mégis egy újabb: a még 1942-ben alapított és alapítója nevét viselő, sugárhajtású repülőgépeket gyártó kanadai Bombardier vállalat elnyerte az amerikai Pentagon megrendelését három hírszerzési célokra átalakítható repülőgép prototípus előállítására. A siker azért is különleges a cég és Kanada életében, mivel az ottawai kormány viszont a rivális amerikai Boeing vállalatot bízott meg egy 16 tengeri járőrözésre kialakított repülőgép legyártásával és szállításával.

Egy Boeing P-8A Poseidon gép a Royal Canadian Air Force jelzésével.
Az említett megállapodás 2026 utáni teljesítéssel, a polgári utasforgalomban ismert és népszerű 737-800 utasszállító alapjaira épül.

67,7; 66,5; 66,3; 56,6: A kanadai kormány megrendelésére készült tanulmány mérte fel az ottani munkaerőpiac állapotát az állandó letelepedési engedéllyel rendelkező országlakosok körében. A felmérés megállapítása szerin az Afrikából érkező bevándorlók körében a legmagasabb az aktívan dolgozók, a munkahellyel rendelkezők aránya (67,7 százalék). őket az ázsiaiak követik (66,5 százalék), majd a latin-amerikaiak következnek 66,3 százalékkal. Nagy meglepetésre úgy találták, hogy az Észak-Amerikából és Európából érkezettek vannak az utolsó helyen, eléggé leszakadva 56,6 százalékkal. Egyébként a listát 2019 óta, az első hasonló felmérés készítésétől kezdve az afrikaiak vezetik!

25: Az FBI letartóztatta Manuel Rocha amerikai diplomatát, volt argentínai és bolíviai nagykövetet azzal a váddal, hogy 25 éves diplomáciai karrierjét feláldozva és megszentségtelenítve nem saját hazájának, az Egyesült Államoknak az érdekében tevékenykedett, hanem a kubai kormánynak tett szolgálatokat.

45%: Ez az aránya az amerikai lakosság körében azoknak, akik válságosnak tartják a déli határon kialakult helyzetet, ahol az illegálisan behatoló migránsok száma hat év alatt tizenkétszeresére növekedett, és az amerikai belpolitikának az idei választásokat akár eldöntő rákfenéjévé növekedett. Különösen, hogy a republikánusok – jó érzékkel - a Biden-adminisztráció elleni választási kampánystratégiájuk központi elemévé tették. A helyzet azonban sürgősebb megoldást igényel, még a legvérmesebb republikánus honatyák egyike-másika szerint sem lehet várni a novemberi esetleges hatalomváltásra. Úgy tűnik, valamifajta megállapodás körvonalai fogalmazódnak meg a Kongresszusban, ami talán kihúzhatja a problémának, ha nem is összes, de legfájdalmasabb méregfogainak egyikét-másikát.

Az illegális migránsok számának hatalmas növekedése a déli határzónában 2017 és 2023 között

74?; 3: Az ukrán határ közelében lezuhant orosz katonai repülőgép szerdán az áldozatok száma eléri a 74-et. Közülük az orosz állítások szerint legalább 65 ukrán hadifogoly volt, akiket fogolycsere keretében szabadon engedtek. Moszkva szerint Kijev lőtte le a gépet, míg Kijev szerint Moszkva volt felelős a repülőgép megfelelő azonosításáért, miközben az átrepült a háborús övezeten. Az ukrán fél egyúttal egyre több olyan adatot és megfigyelést hoz nyilvánosságra, amely megkérdőjelezi az orosz állításokat. (Nincsenek emberi maradványok a helyszínen, csupán 3 orosz őr felügyelte volna az ukrán hadifoglyokat,stb.)

Közben mindkét fél fokozta a légi támadásokat – és a légvédelmet –, mialatt a háború földi szakasza egyelőre patthelyzetet eredményezett.

Dérer Miklós

 

 

 

Üzenjen nekünk

Close