Dérer Miklós: VÁLASZTÁSOK UTÁN – Magyarország a nemzetközi sajtó tükrében

Dérer Miklós: VÁLASZTÁSOK UTÁN – Magyarország a nemzetközi sajtó tükrében

A nemzetközi sajtó első értékelései a magyarországi EP-választásról azt emelik ki, hogy a Fideszt szokatlan kihívás érte és jelentős veszteségeket szenvedett.

Die Presse

A konzervatív bécsi lap kiemelte: Orbán Viktor pártja ugyan meg tudta nyerni az európai választást, de a korábbiakhoz képest gyenge eredménnyel, és a Tisza Párt vészesen közel került hozzá. Vagyis hosszú idő óta újra van Magyarországon olyan politikai erő, amely versenyre kelhet a kormánypárttal.

Mindezt a szerző a nem sokkal 23 óra után közzétett becslések alapján állapította meg.

A kampányról úgy vélekedett: még nem volt európai választás, amelyen ilyen kemény fegyverekkel harcoltak. A mostani választás jelentőségét az is mutatja, hogy a nemzeti-populista kormány még soha nem ölt annyi pénzt a kampányba, mint most: például az online hirdetésekre nagyon sokkal többet, mint az Európai Unió bármely más pártja. Az ötödik sebességbe kapcsolás oka az, hogy Magyarországon hosszú idő óta először újra van olyan politikai erő, amely felveheti a versenyt a kormányzó párttal. Ez pedig Magyar Péter új politikai sztár Tisza pártja.

A Fidesz a kampányköltségvetése nem kis részét Magyar Péterrágalmazására fordította, a másik részt a választók megfélemlítésére költötte. Az európai választási harcot élet-halál, a háború és béke közötti választás kérdésévé stilizálta át. A végtelenségig ismételgette, hogy „Brüsszel” és a teljes magyar ellenzék az ukrajnai háború folytatását akarja, míg Orbánt és a Fideszt a béke „garantálójának” mutatta.

Az ellenzék ereje szerint igyekezett szembe szállni az orbáni narratívával, hogy háborúpárti lenne. Ebben Magyar Péter és új Tisza pártja volt a legsikeresebb. Magyar, a kormánypárt volt bennfentese, aki alig néhány hónnappal ezelőtt lépett színre, a kampányban azzal vádolta Orbánt és kormányát, hogy széthúzást és háborús hangulatot szít ahelyett, hogy a magyarok valós problémáival törődne.

Magyar e gondok közé sorolja egyebek mellett az oktatást, az egészségügyet az igazságszolgáltatási rendszert, amelyek mind rossz állapotban vannak.

https://www.diepresse.com/18549100/ungarn-viktor-orban-verliert-erstmals-seit-jahren-die-mehrheit

 

AP

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nacionalista pártja szerezte a legtöbb szavazatot az EP-választáson, de a korábbiakhoz képest jóval gyengébben szerepelt – mutatott rá az amerikai hírügynökség, amelynek jelentését világszerte nagyon sok lap közölte.

A tudósító hozzátette: az eredmény rekord részvételi arány mellett született.

A Fidesz 2010 óta uralja a magyar politikát, de a kormányzásával nagyon sokan mélységesen elégedetlenek. A mély gazdasági válság, valamint az utóbbi idők egész sorozat botránya megingatta a pártot, amely azzal büszkélkedik, hogy a családi értékeket és a keresztény konzervativizmust képviseli. Mindez egy olyan erő kialakulásához vezetett, amely eddig Orbán legesélyesebb kihívója. Magyar Péter csak februárban szakított Orbánékkal, és néhány hónap alatt a legerősebb ellenzéki pártot építette fel. Azt tervezte: a mostani választást arra használja fel, hogy a pártját olyan pozícióba hozza, amely lehetővé teszi, hogy a 2026-ban esedékes parlamenti választáson kihívást intézzen Orbán ellen, és vereséget mérjen rá.

A Tisza sikere változást vetít előre a magyar belpolitikában, de Európában az Orbánhoz hasonló jobboldali populisták jelentősen feljöttek, és ez azt a félelmet kelti, hogy a világ legnagyobb tömbjében alááshatják a döntéshozatalt, miközben dúl a háború Ukrajnában, és fokozódnak a migránsellenes érzelmek.

Orbán, a Kreml legszorosabb szövetségese az EU-ban, kifejezésre juttatta reményét, hogy az Európai Parlamentben Európa szerte többséget szereznek azok a pártok, amelyek ellenzik Ukrajna katonai támogatását. Úgy állította be a mostani európai választást, mintha az dőlne el, hogy az ukrajnai háború kiterjed-e Európára.

Kulturális téren erősen megosztó témákkal kampányolt, így a migrációval és az LGBTQ-jogokkal, valamint azzal, hogy eszkalálódhat a háború Magyarország felé, ha a politikai ellenfeleire szavaznak a polgárok.

https://apnews.com/article/hungarians-vote-orban-war-peace-european-parliament-8b54d0e99166127a4356d3a2d75f0a27

 

Der Standard

A hirtelen érkezett Magyar Péter az európai választáson aratott sikerével bebizonyította, hogy veszélyes kihívó – írta a liberális bécsi lapban Lendvai Pál „Pofon Orbán Viktornak – Reménység Magyarországnak” című cikkében.

Magyar Péter a magyarországi EP-választás politikai és erkölcsi győztese. Apparátus és média nélkül, a Fidesz folytonos rágalmazása ellenére több mint egymillió választót tudott mozgósítani – ezt joggal nevezte „politikai földrengésnek”. A 14 éve hatalmán lévő Fidesz két mandátumot veszített, és az EP-választásokon az eddigi leggyengébb eredményét érte el. Kiütés nem volt, de a nagyképű autokrata csattanós pofont kapott, miután a minap még „Brüsszel elfoglalását” helyezte kilátásba.

Nyitott marad azonban a kérdés, hogy a Tisza párt üstökösszerű felemelkedése - Magyar Péter szavaival - „Waterloo-t, a vég kezdetét” jelenti-e Orbán számára. A következő parlamenti választásig eltelő két évben még minden lehetségessé válhat tekintettel az Orbán-rezsim rendelkezésére álló korlátlan titkosszolgálati, pénzügyi és adminisztratív hatalmi eszközökre, és arra, hogy egy kormányváltás esetén a „maffiaállam” élén álló korrupt klánt felelősségre vonhatják, ezét mindent megtesz a hatalmon maradásért.

A Tisza párt felemelkedésének két következménye azonban már ma is látható. Egyrészt a megosztott ellenzékből csak két törpepárt maradt: a Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára vezette DK, és a szélsőjobboldali Mi Hazánk. Magyar egyikkel sem fog együttműködni. A gátlástalan demagóg Orbán ellen a nemzeti kártyát akarja kijátszani, és közben a lengyel Donald Tuskhoz hasonló liberális-konzervatív kurzust akar követni. Ez pedig nehéz egyensúly-mutatványnak ígérkezik a következő két évben.

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy további Fidesz-szavazókat hódítson el azzal az érvvel, hogy választási győzelme esetén – Tuskhoz hasonlóan - eléri a befagyasztott uniós pénzek felszabadítását.  Ehhez persze az Európai Parlament és a majdani új Bizottság erőteljes támogatására lenne szükség.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy Orbán szoros személyes kapcsolatokat ápol az EU két legbefolyásosabb politikusnőjével, Giorgia Melonival és Marine Le Pennel. Ebbe a keretbe illeszkedik Orbán azon reménye is, hogy Donald Trump barátját ősszel újra megválasztják amerikai elnöknek.

"A magyar választók tehát büntették Orbánt, de semmiképpen sem döntötték meg. Magyar Péter, az eddigi legveszélyesebb kihívója nagy reménység a sokat szenvedett magyarok számára – nem több, de nem is kevesebb” – állapította meg végül Lendvai.

https://www.derstandard.at/story/3000000223667/ohrfeige-fuer-viktor-orban-hoffnung-fuer-ungarn

 

Süddeutsche Zeitung

A magyar politikai újonc a semmiből 30 százalékig vitte az EP-választáson – jelentette Bécsből az újság közép-európai tudósítója.

Cathrin Kahlweit szerint a kormánypárti médiából tájékozódók úgy ébredhettek tegnap, mintha egy másik világba csöppentek volna bele. Hiszen Magyar Péter elvitt 1,3 millió szavazatot. Más országokban persze a szalaghírek földrengésszerű győzelemről szólnának, mármint a kihívó szemszögéből, hiszen a Fidesz 8 százalékot vesztett – ennyire még nem szerepelt rosszul, amióta az ország belépett az EU-ba. Ám az első elemzésekben a kormányoldalon nem bukkant fel a Tisza Párt neve.

Orbán ugyan előző éjjel öntudatos győzelmi beszédet tartott, de a Fideszen kívüli valóság azért mást mutat.

A Political Capital úgy számol, hogy a hatalom sokkal, de sokkal többet költött reklámra, mint a 14 ellenzéki tömörülés együttvéve. Az összeg csaknem fele Magyar lejártására ment el. A szerző idézte Lendvai Pált, aki éppen azért tartja igazi fordulópontnak a sikert, mert most – Lengyelországhoz hasonlóan – egy polgári liberális párt képes lehet megtörni a fiatal demokraták abszolút uralmát. A fejlemény egyértelműen tanúsítja, hogy mekkora elégedetlenség halmozódott fel a társadalomban a korrupt, illiberális rendszerrel szemben.

Krekó Péter viszont arra figyelmeztetett, hogy csak most kezdődnek a Tisza nehézségei, mert kemény támadások jönnek. Akcióba lendülnek ugyanis az intézmények, hogy befeketítsék a politikust. Arra utalt ezzel, hogy a nemszeretem civil szervezeteket, ellenzéki pártokat és médiát nem ritkán felkeresik az adónyomozók, és sok borsot törhetnek az orruk alá a minisztériumok, a hatalom közeli oligarchák, a kemény jogszabályi keretek is. Ilyen például a szuverenitási törvény, amely az olyan szerveződések életét igyekszik megkeseríteni, amelyek ellen felvetik a vádat, hogy külföldi érdekeket szolgálnak.

Ily módon egyre gyakrabban célpont lehet Magyar Péter is.

(A cikk csak előfizetőknek olvasható.)

https://www.sueddeutsche.de/politik/ungarn-europawahl-orban-magyar-konkurrenz-lux.F19ZWKoqmefbaaWrYNNoNA

 

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Magyar Péter személyében új vetélytársa lett Orbán Viktornak, a Tisza Párt helyből a legnagyobb ellenzéki erő lett.

Magyarországon igen különleges választást ért meg két napja. A sikerekhez szokott Fidesz nyert ugyan, de számára a 44 százalék az eddigiekhez képest gyenge teljesítmény. Ellenben Magyar a maga 30 százalékával a partvonalra tolta az eddigi ellenzéket. A siker részben a kormánypárt harmatosabb eredményéből, de nagyrészt abból ered, hogy a hatalommal szemben álló oldaltól hódított el támogatókat – mutatott rá a konzervatív német lap.

(A cikk csak előfizetőknek olvasható.)

https://www.faz.net/aktuell/politik/europawahl/europawahl-in-ungarn-peter-magyar-als-neuer-konkurrent-fuer-viktor-orban-19777744.html

 

További linkek:

https://www.yahoo.com/news/hungarys-orb-n-shows-weakest-172548206.html

https://www.yahoo.com/news/orban-ekes-win-hungary-eu-213449727.html?fr=sycsrp_catchall

https://www.fr.de/politik/ungarn-orban-erleidet-bei-eu-wahl-gesichtsverlust-93121618.html

https://www.fr.de/politik/europawahl-ungarn-victor-orban-ergebnisse-opposition-gewinn-fidesz-tisza-zr-93120744.html

https://www.handelsblatt.com/politik/international/europawahl-viktor-orban-erleidet-in-ungarn-eine-schwere-schlappe/100044223.html

https://www.zdf.de/nachrichten/politik/ausland/ungarn-europawahl-orban-fidesz-magyar-tisza-100.html

https://www.tagesschau.de/europawahl/ungarn-ergebnis-100.html

https://www.tagesspiegel.de/internationales/europawahl-in-ungarn-orban-partei-weiterhin-starkste-kraft--rivale-aus-dem-stand-auf-platz-zwei-11794037.html

https://www.dw.com/de/europawahl-im-osten-kein-rechtsruck-so-%C3%BCberraschen-polen-slowakei-und-ungarn-bei-der-eu-wahl/a-69323505

https://www.br.de/nachrichten/deutschland-welt/viktor-orban-ungarns-starker-mann-schwaechelt,UFHRhom

https://www.yahoo.com/news/orban-ekes-win-hungary-eu-213449727.html

https://www.euronews.com/my-europe/2024/06/10/hungary-orbans-right-wing-party-wins-eu-election-but-loses-major-support

 

Üzenjen nekünk

Close