Döntött a kormány: mostantól szinte bárki lehet közmunkás

Döntött a kormány: mostantól szinte bárki lehet közmunkás

Egy kormányhatározatnak köszönhetően nem kell figyelembe venni egyes kizáró korlátozásokat a közmunka-program esetében, amíg tart a veszélyhelyzet – írja a Privátbankár.

A szerdán megjelent, 260. sorszámot viselő Magyar Közlönyben található a veszélyhelyzettel összefüggésben a közfoglalkoztatási szabályok eltérő alkalmazásáról hozott kormányhatározat. Ez úgy rendelkezik: veszélyhelyzet ideje alatt az egyes munkaerőpiaci intézkedésekről szóló 1139/2017. (III. 20.) Korm. határozat 1.  pont c) és d)  alpontját nem kell alkalmazni.

Ha felütjük a hivatkozott jogszabályt, akkor kiderül: az érintett c) alpont arról rendelkezik, hogy azon személyek, akik várhatóan képesek önállóan elhelyezkedni, ne kerülhessenek bevonásra a közfoglalkoztatási programba, csak abban az esetben, ha a munkaközvetítési kísérlet a munkáltató oldalán felmerülő okból háromszor is meghiúsult, vagy ha 3 hónapon keresztül nem tudtak megfelelő állást ajánlani az álláskeresőnek. A d) alpont a szakképzettséggel rendelkezőket zárja ki a közmunkából hasonló feltételek fennállása esetén (ha nem volt 3 sikertelen közvetítési kísérlet vagy 3 hónap eredménytelen várakozás).

A ma életbe lépett határozat szerint viszont a veszélyhelyzet idején ezen korlátozásokat nem kell alkalmazni - tehát akár szakképzettséggel rendelkezőkből vagy olyanokból is lehet azonnal közmunkás, akik várhatóan képesek lennének önállóan elhelyezkedni.

Az a szabály viszont nem változott, hogy a 25 év alatti személyek abban az esetben kerülhetnek csak bevonásra a közfoglalkoztatási programokba, ha az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló munkaerőpiaci program nem kínál számukra reális egyéb lehetőséget.

Emellett pedig továbbra is igaz, hogy három hónapra kizárják a közfoglalkoztatásból azt, akinek rendezetlen a lakókörnyezete.

Forrás: Privátbankár

 

Üzenjen nekünk

Close