Ennyiből él az átlagmagyar, megjöttek a friss számok

Ennyiből él az átlagmagyar, megjöttek a friss számok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 492,8 ezer a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 327,7 ezer forint volt, mindkettő 9,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Így 2021 egészében a magyarországi bruttó átlagkereset 438,8 ezer, a nettó átlagkereset 291,8 ezer forintot ért el, mindkettő 8,7 százalékkal emelkedett 2020-hoz képest - adta hírül a KSH.

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 492,8 ezer, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 504,7 ezer forint volt.
 • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 327,7 ezer, a kedvezményeket is figyelembe véve 337,2 ezer forintot ért el.
 • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,7 százalékkal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 9,4 százalékkal növekedett az előző évihez viszonyítva.
 • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 419 ezer forintra becsülhető, 9,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
 • A bruttó kereset mediánértéke 379,6 ezer forint volt, ez 7,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Összességében 2021. január–decemberben:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 438,8 ezer, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 449,6 ezer forint volt.
 • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 291,8 ezer, a kedvezményeket is figyelembe véve 300,5 ezer forintot ért el.
 • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,7, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest.
 • A bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 450,8 ezer, a költségvetésben 409,9 ezer, a nonprofit szektorban 419,1 ezer forintot ért el, ami 7,8, 9,5, illetve 15,4 százalékos növekedést jelent 2020-hoz viszonyítva. Az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések – köztük az orvosi béremelés, a bírák, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelése – hatására a költségvetés bruttó átlagkereset-növekedése meghaladta a nemzetgazdasági átlag emelkedését. A nonprofit szektor jelentős keresetnövekedéséhez hozzájárult, hogy augusztus elejétől számos oktatási intézmény, fenntartójának változása miatt, a költségvetési szektorból ebbe a szektorba sorolódott.
 • A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység ágban volt a legmagasabb (758,7 ezer forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (267,5 ezer forint).
 • A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 479,2 ezer, a nőknél 401,7 ezer forint volt, ez a férfiaknál 8,9, a nőknél 8,6 százalékos növekedést jelent egy év alatt.
 • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 404 ezer forintra becsülhető, 8,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
 • A reálkereset 3,4 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző évhez mért, 5,1 százalékos növekedése mellett.
 • A bruttó kereset mediánértéke 350 ezer forint volt, ez 9,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Forrás: napi.hu

Üzenjen nekünk

Close