Európa-szerte jelentősen eltérnek a nyugdíjak a nemek között

Európa-szerte jelentősen eltérnek a nyugdíjak a nemek között

Ugyan az elmúlt évtizedben 5 százalékponttal csökkent a különbség, még így is 29 százalékkal alacsonyabb átlagnyugdíjat kapnak a 65 év feletti nők, mint a férfi társaik az Európai Unióban. Mindeközben Magyarországon 10 százalékos volt a nemek közötti nyugdíjkülönbség – mutat rá az Eurostat friss felmérése.

Az unió statisztikai hivatalának adatai alapján egész Európában magasabb volt a férfiak átlagnyugdíja, mint nőtársaik esetében. A tagállamokban mért átlagos eltérés 29 százalékos volt 2019-ben.

Az időskori juttatások közötti szakadék Luxemburgban volt a legdrámaibb, ahol a nők általánosan 44 százalékkal kapnak kevesebb öregségi ellátást mint a férfiak.

A sorban őket követi Málta és a Hollandia 40 százalékkal, majd Ciprus 39 százalékos különbséggel a 65 év felettiek nyugdíjában. De jelentős eltérést tapasztaltak Ausztria (37 százalék) és Németország (36 százalék) esetében is.

Ezzel szemben a legkisebb nemek közötti eltérés az időskori juttatásokban Észtországban volt, ahol csupán két százalékos volt az különbség a vizsgált időszakban. A dobogón őket követte Dánia 7 százalékos differenciával,

míg Magyarország került a harmadik helyre 10 százalékos eltéréssel a nők és férfiak átlagnyugdíjában 2019-ben.

Hasonlóan alacsony volt az öregkori ellátásokban mért különbség Szlovákiában (11 százalék) és Csehországban (13 százalék) is.

Hétből egy nyugdíjast fenyeget az elszegényedés az EU-ban.

Míg a kontinensen 2018-ban az idősebbek 14,5 százalék élt a leszakadás peremén, addig 2019-re arányuk már 15,1 százalékra emelkedett. A nők esetében itt is 3-4 százalékponttal magasabb volt a mutató.

Magyarországon több mint minden tizedik nyugdíjas, vagyis 11,3 százalékuk élt az elszegényedés határán. Ezzel hazánk a hetedik helyen szerepelt az uniós rangsorban.

Míg a legkevesebben nehéz helyzetben élő idősebb állampolgárt 7 százalékkal Luxemburgban találtak, majd őket követi a sorban Szlovákia, Franciaország és Dánia fej fej mellett 9 százalékkal.

Ezzel szemben a legnagyobb arányban Lettországban élnek a szakadék szélén az idősek, több mint minden második, vagyis 54 százalékuk. Majd őket követi Észtország (51 százalék) és Bulgária (36 százalék).

Forrás: Világgazdaság

Üzenjen nekünk

Close