Felmérés: a munkavállalók harmada a szabadság alatt is dolgozik

Felmérés: a munkavállalók harmada a szabadság alatt is dolgozik

A magyar munkavállalók harmada alkalmanként, 9 százaléka pedig rendszeresen dolgozik a szabadság alatt is – közölte a Profession.hu oldal.

Az állásportál – a 2014-ben és 2019-ben végzett kutatását megismételve – az idén júniusban online kérdőíven, reprezentatív mintavétellel felmérte a szabadságok felhasználását.

A válaszadók, az átlagos évi 29 nap szabadságukból, összesen 13 napot terveztek kivenni idén. 2014-ben a megkérdezettek 37 százaléka utazott el, 2019-re 60 százalék, az idén pedig 65 százalék.

A felmérés szerint tízből hat munkavállaló ki tudja venni a szabadságát. Minden tizedik válaszadót ebben különböző tényezők akadályozzák.

A munkavállalók többségét teljes mértékben tehermentesítik a szabadság alatt, harmaduknak kell pótolni a távoltöltött idő alatt felgyűlt feladatokat.

A rendelkezésre álló fizetett szabadnapokat tízből négy munkavállaló hosszabb turnusokra osztva használja fel, jellemzően egy hétnél hosszabb időre elutazva, megközelítően ennyien törekszenek rövidebb programok tervezésére, 35 százalékuk pedig csak 1-2 szabadnapot vesz ki egyszerre.

A felmérés szerint a válaszadók 7 százalékának a felettese, míg 5 százalékának kollégái nincsenek tekintettel a szabadságára. A nyaralás alatt a megkérdezettek 32 százaléka alkalmanként, 9 százaléka rendszeresen dolgozik.

A válaszadók 60 százaléka követi a céges levelezést akár a tengerpartról is. 30 százalékuk .minden nap, 8 százalék teljesen távol tartja magát ettől. A hivatalos hívásokat a válaszadók több mint fele fogadja alkalmanként vagy minden alkalommal. Csak 14 százalék mondta, hogy egyáltalán nem veszi fel a telefonját nyaralás közben.

A kutatás rámutatott arra is, hogy 2020-ban a járvány miatt a munkavállalók közel negyede volt kénytelen a vezetőség által kijelölt időszakban felhasználni szabadságának egy részét. Az indok az optimalizálás, költséghatékonyság és bizonytalan tervezhetőség. Az idei oltási hullámban a válaszadók 3 százaléka kényszerült betegszabadságra a vakcináció miatt, 7 százaléknak pedig fizetett szabadnapot kellett kivennie.

Forrás: azuzlet.hu

 

Üzenjen nekünk

Close