Fontos térképet tettek fel a netre magyar társadalomról, feltárja a rejtett összefüggéseket

Fontos térképet tettek fel a netre magyar társadalomról, feltárja a rejtett összefüggéseket

Vadonatúj interaktív térképek fedik fel a magyar társadalom szerkezetének rejtett összefüggéseit – ígérik az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tudósai, akik egy sok szempont alapján szűrhető, ingyenes online felületen tették közzé munkájuk eredményét.

„Természeti környezet” című kötet után elkészült Magyarország Nemzeti Atlaszának „Társadalom” című új kötete – közölte ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának (CSFK) Földrajztudományi Intézete. A kötet megalkotásában – túlnyomórészt hazai egyetemeken, kutatóintézetekben, kormányzati szerveknél dolgozó – 5 kötet- és 13 fejezetszerkesztő, 42 fejezet- és 85 térképszerző vett részt, akik

196 oldalon, 12 fejezetre tagolva, 377 térkép, ábra, táblázat és 73 fénykép segítségével mutatják be hazánk társadalmát.

A szociológusok, helytörténészek, újságírók, tanárok, diákok és a sokatmondó térképek szerelmesei örülni fognak annak, hogy a tartalom az emna.hu weboldalon egy testre szabható, ingyenes, online felületen is elérhető.

Kiss László, a CSFK főigazgatójának szavai szerint „az, hogy a kor követelményeinek megfelelően kialakított digitális kötet interaktív lekérdezésekre és az egyéni igényekhez igazodó adatmegjelenítésre is képes, új dimenziókat nyithat az összefüggések feltárásában”.

A készítők tájékoztatása szerint kötet fejezetei három nagy – népességgel, településekkel és életkörülményekkel, életminőséggel kapcsolatos – tématerületbe sorolhatók. A látványos, különböző méretű tematikus térképeket lapozgatva a népességgel kapcsolatban olyan témakörök területi sajátosságairól tájékozódhatunk, mint például a termékenység, a házasságon kívüli élveszületések, a születéskor várható élettartam, a daganatos halálozások, az öngyilkosság, a külföldiek és külföldön születettek, a belföldi vándormozgalom, a külföldre ingázás, az elöregedés, a házasság, a válás, az együttélés, az etnikai-nyelvi és vallási megoszlás, az iskolai végzettség, a gazdasági aktivitás, a munkanélküliség, a közfoglalkoztatottak, illetve a személyi jövedelem. A települések témaköre főként a településhálózattal, a városok típusaival, dinamikájával, szerkezetével, a kreatív városokkal, Budapesttel és agglomerációjával, illetve a falvak típusaival, dinamikájával, a szórványokkal és tanyákkal foglalkozik. Az életminőséggel kapcsolatos tématerület részeként többek között a fekvőbeteg-szakellátás, a Covid–19, a szociális segélyben, rokkantsági ellátásban részesülők, az angoltudás, az internet-előfizetés, a lakások jellemzői és átlagára, a betöltetlen háziorvosi szolgálatok, a kórházak és gimnáziumok elérhetősége, továbbá a közúti balesetek és a bűnözés területi sajátosságait ismerhetjük meg.

A kötet digitális kiadásában lehetőségünk van múltbeli (akár több évszázados) területi statisztikákat böngészni, és sok esetben kitekinteni a határainkon túlra. Átszabhatjuk a színeket, a megjelenített kategóriák határértékeit, különféle alaptérképeket választhatunk.

Aki Magyarország Nemzeti Atlaszának „Társadalom” című új kötetét kevésbé „kattintgatós” formában böngészné, az ingyen letöltheti a fejezeteket a nemzetiatlasz.hu oldalról. Az atlaszt hagyományos, papírkiadásban megtalálni a nagyobb könyvesboltokban.

Forrás: HVG

Üzenjen nekünk

Close