Így kaphatnak egészségbiztosítási ellátást ukrán állampolgárok Magyarországon

Így kaphatnak egészségbiztosítási ellátást ukrán állampolgárok Magyarországon

Sok ukrán állampolgár kényszerül arra, hogy a hazáját ért támadás kapcsán elhagyja az otthonát, és menekültként másik országban várja a háború kimenetelét. Ebben a helyzetben felmerül a kérdés, hogy a Magyarországra érkező ukrán állampolgárok hogyan kaphatnak egészségbiztosítási ellátásokat. Cikkünkben erre adunk választ egyrészt az Ukrajnával fennálló szociálpolitikai egyezmény, másrészt a hatóságok által korábban közzétett tájékoztatások alapján.

Az ukrán állampolgárokra a Magyar Népköztársaság és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége között létrejött egyezmény szabályait kell alkalmazni. Az egyezményt az 1963. évi 16. törvényerejű rendelet tartalmazza, továbbá alkalmazni kell az ezen törvényerejű rendelet végrehajtásáról szóló 7/1964. MüM rendeletet is.

Az egyezmény az ellátások megállapítását az állandó lakóhelyhez köti, így például az orvosi ellátást az az ország nyújtja, ahol az érintett személynek állandó lakóhelye van. Ha az Ukrajnából Magyarországra érkező személy állandó lakóhelye Ukrajnában van, akkor a társadalombiztosítás keretében nyújtható orvosi ellátásra – kivéve a mentést, a heveny megbetegedést, a sürgős szükség esetét és az engedélyezett gyógykezelést – az ukrán állampolgár Ukrajnában lesz jogosult.

Kivételt képeznek e szabály alól a diplomáciai, konzuli és kereskedelmi képviseletek dolgozói, a kiküldöttek. Esetükben az ellátásokat a küldő állam (azaz, küldő államként Ukrajna) illetékes szervei nyújtják. További kivételt jelentenek azon vállalat dolgozói, akiket munka végzésére a másik állam területére küldtek ki, mert ez esetben az ellátást annak az államnak az illetékes szervei nyújtják, amelynek területén a vállalat székhelye van.

Temészetbeni (orvosi ellátások)

Hogyan kaphatnak egészségügyi szolgáltatást az Ukrajnából Magyarországra érkező, azonban Magyarországon nem biztosított ukrán állampolgárok?

A fenti hatályos szabályok alapján, ha az ukrán állampolgár átmenetileg tartózkodik Magyarországon, akkor heveny megbetegedés és sürgős szükség esetén a gyógykezelést (orvosi és szakorvosi kezelést, gyógyszerellátást, kórházi és gyógyintézeti ápolást, gyógyászati segédeszközöket, azok sürgős pótlását vagy javítását) a feltétlenül szükséges mértékben a magyar egészsségbiztosítási szervtől, az útiokmánya (például útlevele) alapján igényelheti.

A hatályos rendelkezés kitér arra is, hogy átmenetileg Magyarország területén tartózkodó ukrán állampolgár részére a fentieken túlmenő gyógykezelés csak az Egészségügyi Minisztérium (jelen esetben az EMMI) beutalása alapján nyújtható. Egyéb esetben az ukrán állampolgár gyógykezelésben csak a költségek teljes összegének megtérítése ellenében részesülhet.

Ezt erősíti meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) alábbi tájékoztatása is, mely szerint, „az ukrán állampolgárok átmeneti magyarországi tartózkodásuk alatt sürgősségi ellátásokra jogosultak a társadalombiztosítóval szerződött egészségügyi szolgáltatónál. A sürgősségi ellátásokat útlevél felmutatásával vehetik igénybe.”

Azaz ukrán állampolgár tb-finanszírozott járó- vagy fekvőbeteg ellátást nyújtó szolgáltatónál az útlevele bemutatása mellett kaphat sürgősségi ellátást. A NEAK-tájékoztató kitér arra is, hogy az ellátás költségeit a magyar közfinanszírozott szolgáltató részére a „3” térítési kategória megjelölésével, a teljesítményjelentés alapján a NEAK előzetesen megtéríti.

Megjegyzés: ha az ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató alkalmazottja nem ismerné ezt a szabályt, akkor a fenti tájékoztatás letölthető ITT.

A jelenleg fennálló különleges helyzetben az egyezmény szabályaitól eltérően kerül sor az Ukrajnából érkezők egészségügyi ellátására a határ mentén.

2022. március 2-án az MTI-vel közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a Magyarországra érkező ukrajnai menekültek egészségügyi és kórházi ellátását biztosítják a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházai. Továbbá a határátlépőhelyek közelében kialakított regisztrációs pontokon szükség szerint elvégzik a menekültek egészségügyi ellátását és koronavírus-tesztelését is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházainak címe:

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház: 4400 Nyíregyháza, Szent István u. 68.,

Jósa András Oktatókórház: 4400 Nyíregyháza, Szent István u. 68.,

Sántha Kálmán Szakkórház: 4320 Nagykálló, Szabadság tér 13.,

Mátészalkai Kórház: 4700 Mátészalka, Kórház u. 2-4.,

Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő: 4900 Fehérgyarmat, Damjanich u 1.

Egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai

Az egészségbiztosítás másik nagy ellátási területe a pénzbeli ellátás (ide tartozik többek között a táppénz, a csecsemőgondozási díj). A Magyar Államkincstár tájékoztatása alapján a hatályos szabály alapján csak akkor lehet pénzbeli egészségbiztosítási ellátást megállapítani a Magyarországon biztosított személy részére, ha itt található az állandó lakóhelye. A Magyar Államkincstár kitér arra is, hogy kifejezetten lakóhellyel kell Magyarországon rendelkezni, a tartózkodási hely az ellátás megállapításához nem elegendő.

Továbbá a Magyar Államkincstár tájékoztatója szerint az érintett munkavállalók az egyes ellátások iránti igényeik érvényesítése érdekében Ukrajna Társadalombiztosítási Alapjának Végrehajtó Igazgatóságához fordulhatnak, amelynek elérhetőségei a következők:

• cím: Boricsiv Tik út, 28, Kijev, 04070,

• telefon: (044) 206-04-04, (044) 206-04-06,

• e-mail: fssu@fssu.gov.ua.

Az egyezmény alapján az érintett ukrán állampolgárok benyújthatják az ellátások iránti kérelmeiket közvetlenül az ukrán fél részére, illetve a társadalombiztosítási kifizetőhelynél is. Ez utóbbi esetben a kifizetőhely gondoskodik a kérelemnek az ukrán szerv részére történő megküldésről.

Jelen háborús helyzetben nem valószínű, hogy a fenti ügyintézés folyamatosan biztosított lenne Ukrajnában, de cikkünk megírásáig más ügyintézési eljárásról nem értesültünk.

A Magyar Államkincstár fenti tájékoztatója ITT érhető el.

Forrás: adozona.hu

 

Üzenjen nekünk

Close