Ipsos: a magyar munkavállalók több mint negyede egyáltalán nem rendelkezik adója 1+1 százalékáról

Ipsos: a magyar munkavállalók több mint negyede egyáltalán nem rendelkezik adója 1+1 százalékáról


Ezzel szemben bő harmaduk rendelkezik mindkét felajánlásról.

A jogosultak mintegy 26 százaléka egyáltalán nem rendelkezik személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról - többek között ez derült ki az Ipsos márciusi felmérésének szerkesztőségünkkel is közölt eredményeiből. A felmérés szerint az egy százalékok felajánlásáról 3,2 millió főt meghaladó munkavállalói réteg tervez rendelkezni.

A KSH által 2022 januárjában közzétett, megközelítőleg 4,6 milliós foglalkoztatotti létszámnak várhatóan szűk kétharmada (65 százaléka) ajánlja fel adója 1 százalékát valamely civil szervezetnek, s több mint harmada (39 százaléka) valamely vallási közösségnek, egyháznak, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak. A két csoport közös metszete 34 százalék, azaz ennyien vannak azok az adófizetők, akik mindkét felajánlással élnek (körülbelül másfél millió ember).

A felmérés az adófizetők döntési szempontjaira is kitért. Eszerint 11 százalékuk rutinból megjelöli a korábbi években kedvezményezett szervezeteket, többen vannak azonban, akik különféle szempontok szerint újragondolják választásukat. A döntésben az esetek 40 százalékában jelen van a személyes érintettség, ezen túl 31 százalékban van kulcsszerepe az adott szervezetek által képviselt ügynek, de 16 százalék hangsúlyt fektet a transzparenciára is, 14 százalékuk a vallási kötődésre, 9-9 százalék pedig a szervezetek hírnevére, illetve ismerőseinek javaslatára is hallgat. A hirdetések mindössze 3 százalékot befolyásolnak, 2 százalékot hírességek, közéleti szereplők ajánlása és csak 1 százalék dönt a politikai hovatartozás alapján.

Az Ipsos méréséből az is kiderült, hogy a februárban az állam által visszautalt személyi jövedelemadó összegének, vagy annak egy részének felajánlását az adózók 13 százaléka tervezi. Ez a visszatérítésre jogosultak megközelítőleg negyede, körülbelül 590 ezer fő.

Forrás: Népszava

 

Üzenjen nekünk

Close