Itt vannak a jövő évi adómódosítások: nagy adócsökkentés jön

Itt vannak a jövő évi adómódosítások: nagy adócsökkentés jön

A szociális hozzájárulási adó 2,5 százalékpontos csökkenése és a 1,5 százalékpont szakképzési hozzájárulás megszűnése mellett a kisvállalati adó kulcsa is csökken, s fennmarad a hipa kedvezménye is.A szociális hozzájárulási adó mértéke 2022. január 1-jétől 13 százalék lesz a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás egyidejű megszüntetése mellett. A munkáltatói tehercsökkenés így összesen 4 százalékpontos (a szociális hozzájárulási adó 2,5 százalékponttal csökken és a 1,5 százalékpont szakképzési hozzájárulás megszűnik) – tűnik ki a kedd éjjel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott, Varga Mihály pénzügyminiszter által előadóként jegyzett törvényjavaslatból.

A szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző gazdálkodók a szociális hozzájárulási adóból a már elfogadott szabályok szerint kedvezményt érvényesíthetnének. Ugyancsak a vállalkozások terheinek csökkentését szolgálja a
kisvállalati adó egy százalékpontos csökkentése és a helyi iparűzési adó mértékének egy százalékban történő maximálása 2022-re vonatozóan a kis-és közepes méretű vállalkozások számára – írja a javaslat indoklása.

A gyermeket nevelő családok támogatását szolgálja a fiatalok Start-számlájára történő befizetések utáni állami támogatás összegének megduplázása. Ez az összeg a bevezetés éve – 2006 – óta nem növekedett. Így a 100 százalékos emeléssel az állam értékállóbb összeggel támogathatja a fiatalokat. Emellett a magasabb támogatás a jelenlegi évi 60 ezer forint megtakarítás helyett már évi 120 ezer forint megtakarításra ösztönözheti a családokat – olvasható az indoklásban.

A javaslatból kiderül az is, hogy a kisadózók TB ellátási alapja 102 ezer forintról 108 ezer forintra nő, és a kisvállalati adó kulcsa 10 százalékra csökken.

Forrás: ado.hu

Üzenjen nekünk

Close