Jó hatással van az agyműködésünkre, ha kézzel írjuk a jegyzeteinket

Jó hatással van az agyműködésünkre, ha kézzel írjuk a jegyzeteinket

A legtöbben az okoseszközeiken jegyzetelnek, de az agyműködés szempontjából sokkal előnyösebb, ha a régimódi toll és papír kombinációjánál maradunk. A kézzel való jegyzetelés segít abban, hogy jobban átlássuk az információt. Ilyenkor összegezzük, átfogalmazzuk, rendszerezzük ismereteinket, ami mélyebb megértéshez vezet.

A kézzel írott jegyzet hatékony lehet, ha összetett gondolatainkat szeretnénk kibogozni később, és abban is segít, hogy egy információt hatékonyan „visszakeressen” az agyunk – írja Hetty Roessingh, a University of Calgary professzora a BBC-n megjelent írásában. Az sem elhanyagolható szempont, hogy ha kézzel jegyzetelünk, akkor egy hasznos külső memóriatárolót hozunk létre: egy jegyzetfüzetet.

A professzor szerint a kézzel írt jegyzeteléssel mindenki csak nyer, ezért kell figyelni, hogy a diákok kognitív eszköztárához hozzátartozzon. Ha már egész fiatalon, 3-4. osztályban megtanulják, hogyan lehet hatékonyan kézzel jegyzetelni, akkor kulcsfontosságú tanulási eszközként tudják használni.

A mindennapjaink a digitális kommunikációhoz vannak kötve. A gyors gépelés szintén fontos készség, a digitális kommunikáció eszközei és az alkalmazások továbbra is fejlődni fognak és egyre csak terjedni. De a laptop billentyűzete nem fog kézzelfogható visszajelzést adni az agyunk számára – ellentétben a papír-toll kombinációjával, ami a kulcs a kezünk és az agyunk közötti idegáramkör létrehozásánál.

Bár a laptop gyorsabbnak és hatékonyabbnak tűnhet, számos érv szól a toll és papír mellett. A kutatók megállapították, hogy

a billentyűzethez kapcsolódó jegyzetelésnél arra törekszünk, hogy szó szerint írjunk le mindent amit hallunk, így a folyamat sokszor nem jár az információ feldolgozásával, és ezt hívják „nem generatív” jegyzetelésnek. Ezzel szemben a kézzel való jegyzeteléskor összegzünk, átfogalmazunk, rendszerezünk – röviden: átalakítjuk az információt, ami mélyebb megértéshez vezet.

A jegyzetelés (note-taking) jegyzetkészítéssé (note-making) válik, ami elősegíti, hogy később értelmezzük, megosszuk a jegyzeteket a munkatársakkal, diáktársakkal, utóbbi pedig még inkább segíti az információfeldolgozást, mivel beszélgetéshez vezet.

A professzor megjegyzi, a digitalizáció ellenére nagyon népszerűek a naplók, emlékkönyvek és a különböző tervezők is. Sokan ma is örömüket lelik a papír alapú naptárak, jegyzetfüzetek, tervezők vezetésében.

Forrás: Növekedés

Üzenjen nekünk

Close