Kiderült, mennyivel nőhetnek jövőre a nyugdíjak

Kiderült, mennyivel nőhetnek jövőre a nyugdíjak

Legalább 3 százalékkal fognak nőni 2022-ben a nyugdíjak, ám az olló tovább nyílik és nő a leszakadás az átlagkeresetektől.

Benyújtotta a kormány a 2022-es költségvetést, egészen pontosan Varga Mihály pénzügyminiszter ünnepélyesen átadta a dokumentumot Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének.

Varga mindezt azzal kommentelte, hogy a költségvetésben négy központi cél van: a munkahelyteremtés, a családok támogatása, az adócsökkentés és a beruházások ösztönzése. A dokumentumból ugyanakkor az is kiderül, hogy a kormány 3 százalékos inflációval számol 2022-re, ami nemcsak a pénztárcánk miatt fontos, hanem amiatt is,

mert ugyanekkora mértékű nyugdíjemeléssel lehet számolni jövőre.

Mindez forintosítva: mivel 2020-ban 142 ezer forint volt az átlagos nyugdíj, ezért jövőre már 150 ezer forint fölé emelkedne ez az összeg.

Ennél persze lehet magasabb is a nyugdíjemelés, ha év közben elszabadul az infláció – ahogy egyébként erre idén is már volt példa.

És még egy jó hír: ha bejön a kormány várakozása, és valóban 3,5 százalék felett lesz a növekedés 2022-ben, akkor nyugdíjprémiumra is számíthatnak az ellátásban részesülők, miközben a 13. havi nyugdíjból jövőre már 2 hét jár – ha az idei hagyományt folytatják, akkor februárban.

A rossz hír, amire az Mfor felhívta a figyelmet, hogy bár reálértéken megmarad a nyugdíjak értéke, az még jobban el fog szakadni a fizetésektől, mivel 2022-ben 7,7 százalékos nettó átlagbéremelkedéssel számol a kormány.

Forrás: HVG

 

 

Üzenjen nekünk

Close