Közzétették a Magyar Közlönyben a jelzáloghiteles kamatstop részleteit

Közzétették a Magyar Közlönyben a jelzáloghiteles kamatstop részleteit

Megjelentek a jelzáloghitelek kamatstopjának részletszabályai. A 782/2021. (XII. 24.) számú kormányrendelet alapján 2022. január 1-jétől 2022. június 30-ig a január 1-jét követően fordulónap esetén az érvényes referencia-kamatlábat úgy kell megállapítani, hogy a referencia-kamatláb mértéke a 2021. október 27. napján érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál nem lehet magasabb, a január 1-jét megelőző fordulónaptól érvényes referencia-kamatláb mértéke szintén a 2021. október 27. napján érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál nem lehet magasabb.

A Portfolio értelmezése szerint akinek valamikor június 30-áig lesz esedékes a fordulónapja, annak a következő fordulónaptól lesz alacsonyabb a referenciakamata a szerződésben meghatározotthoz képest, akinek pedig már megvolt október 27-e óta a legutóbbi kamatfordulónapja, annak pedig már januártól. A törlesztőrészletben mindez így vagy a következő fordulónapot követően, vagy már februártól lesz érzékelhető, de előbbiek esetében nem a törlesztőrészlet csökkenéséről, hanem jellemzően a piaci folyamatok által indokolt törlesztőrészlet-emelkedés elmaradásáról beszélhetünk – jegyzi meg a lap. A friss kormányrendelet szerint az így módosult fogyasztói kölcsönszerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes, és a tőke- és kamattartozást nem lehet az e rendelet hatálya alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.

A hitelezőnek a referencia-kamatláb változásáról az első esetben a szerződés szerinti fordulónapig, a második esetben 2022. január 31-ig kell tájékoztatni az adóst, ennek tartalmát a miniszterelnök kabinetfőnöke határozza meg. Mindezt a lakáscélú állami támogatásnak minősülő, fogyasztóknak nyújtott kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre is megfelelően alkalmazni kell. A pénzügyi intézményeknek a kamatkockázatra vonatkozóan 2022. január 31-ig tájékoztatást kell nyújtaniuk a fogyasztó részére, illetve ajánlatot tennie a szerződésmódosításra a változó kamatozású jelzáloghitelek kamatkockázatáról, valamint az annak kezeléséről való tájékoztatás elősegítéséről szóló MNB-ajánlásban foglaltak figyelembevételével.

Forrás: Népszava

 

Üzenjen nekünk

Close