Lakcímkártya ügyintézés igénylés online és személyesen

Lakcímkártya ügyintézés igénylés online és személyesen


A lakcímkártya az egyik legfontosabb okmányunk: szükségünk lehet rá az egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél, de bármilyen hivatalos ügyintézés alkalmával kérhetik, így fontos, hogy mindig legyen egy, az aktualitásoknak megfelelő lakcímkártyánk. Mutatjuk, mennyi idő alatt van kész a lakcímkártya, illetve mennyi idő alatt készül el az ideiglenes lakcímkártya! Tudd meg, az új lakcímkártya mennyi idő alatt készül el!
Lakcímkártya 2022 évi tudnivalók: mutatjuk, hogyan zajlik a lakcímkártya ügyintézés online, Ügyfélkapu használatával, illetve a lakcímkártya ügyintézés hol intézhető személyesen. Mit kell tudni a lakcímkártya igénylés kapcsán, milyen papírokat kell kitölteni a lakcímbejelentéshez? A lakcímkártya kiállítása mennyi idő alatt megy végbe, ügyintézés esetén hol található a lakcímkártya száma? Miben más az állandó lakcím, mint az ideiglenes lakcím, avagy tartózkodási hely?

Mikor kellhet a lakcímkártya?

A lakcímkártya felmutatására egyrészt rendőrségi igazoltatás alkalmával kerülhet sor (személyi igazolvánnyal együtt érvényes), de kérhetik okmányügyek és más hivatalos ügyek intézéséhez is, illetve akkor kellhet még a lakcímkártya, ha olyan regionális elhelyezkedéshez kötődő szolgáltatásokat akarunk igénybe venni, mint a háziorvosi ellátás vagy a gyermekek iskoláztatása. A lakcímbejelentésből nem csak előnyeink származnak: törvényi kötelezettségünk arra a lakcímre bejelentkezni ideiglenes vagy állandó lakó gyanánt, ahol valójában élünk!
A lakástulajdonosok és az ingatlan haszonélvezői korlátozások nélkül bejelenthetik magukat az adott lakcímre állandó lakhely vagy tartózkodási hely létesítéséhez, ám albérlők esetében szükséges a tulajdonos hozzájárulása, aláírása a lakcímbejelentő lapon. Korlátozott cselekvőképességű személyek esetében (pl. kiskorúak) a lakcímkártya ügyintézés csak a törvényes képviselő/szülő hozzájárulásával engedélyezett. A lakcímkártya érvényessége állandó lakcím esetén nem jár le, csak az ideiglenes lakcímet kell 5 évente megújítani, ha máskülönben nem történik változás.
Milyen adatok szerepelnek a lakcímkártyán?
• Név
• Születés helye és ideje
• Anyja neve
• Lakóhely (állandó lakcím)
• Tartózkodási hely (ideiglenes lakcím)
• A bejelentés ideje (mindkét címre), a bejelentő hatóság megnevezése
• A tartózkodási hely érvényességi ideje
• A lakcímkártya száma
• Személyi azonosítószám

Hol található a lakcímkártya száma?

A lakcímkártya száma 6 db számból és 2 db betűből áll, a lakcímkártya mindkét oldalán fel van tüntetve, a jobb felső sarokban.
Állandó lakcím vagy ideiglenes lakcím
Állandó lakcímnek nevezzük azt a helyet, ahol valójában élünk (nem feltétlenül lakóépület, lehet pl. raktár vagy garázs is, ha van nyilvántartható címe). Az ideiglenes lakcím, avagy a tartózkodási hely, amit a lakcímkártya külön feltüntet, az a hely, ahol 3 hónapnál hosszabb ideje tartózkodunk, ám nem mondjuk fel miatta az állandó lakcímünket (pl. tartózkodási hely egy budapesti albérlet, állandó lakcím a szüleink családi otthona). Csak akkor lehet valakinek tartózkodási helye, ha állandó lakcíme is van!
Lehet lakcímkártyánk pontos lakcím nélkül?
Előfordulhat, hogy valamilyen okból kifolyólag nem tudunk bejelentkezni oda, ahol valójában élünk, azonban ilyenkor is meg kell adnunk egy lakcímet, ahol elérhetőek vagyunk (pl. rokon, barát lakcíme). Amennyiben semmilyen létező lakcímre nem tudunk bejelentkezni, akkor ún. települési lakcímet kell létesítenünk, amivel automatikusan hajléktalan státuszba sorolnak minket (akkor is, ha egyébként nem vagyunk hajléktalanok).

A települési lakcím a lakcímkártyán egy település vagy budapesti kerület formájában jelenik meg – azt a várost adjuk meg, ahol a legtöbbet tartózkodunk -, egyébként lakcím nélküli személyként vagyunk nyilvántartva. Települési lakcím csak állandó lakcím lehet, tartózkodási helyként nem lehet megjelölni!

Lakcímkártya ügyintézés 2022: hol intézhető a lakcímkártya?

A lakcímkártya ügyintézés, lakcímkártya igénylés bármelyik okmányirodában elintézhető feladat (ez az egyik leggyorsabban elkészülő okmányunk), mindössze a lakcímbejelentő lapot kell kitöltve magunkkal vinnünk, illetve a szállásadói nyilatkozatot, amennyiben szükséges. A lakcímkártya igénylés online is megtehető, amennyiben rendelkezünk Ügyfélkapu regisztrációval (látogassuk meg a mo.hu oldalát!). Ne feledkezzünk meg a lakcímkártya ügyintézés határidejéről sem: hivatalosan 3 napunk van bejelenteni új lakcímünket, tartózkodási helyünket! A lakcímkártya igénylés online és személyesen is ingyenes.

Mi kell a lakcímkártya igénylés során?

• Típuskérvény (lakcímbejelentő lap – az okmányirodából lehet kikérni);
• előző lakcímkártya (le kell adni);
• személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély;
• dokumentum, amely igazolja, hogy a kérvényezett lakcím létezik és jogosultak vagyunk a bejelentkezésre;
• amennyiben nem a saját ingatlanunkba jelentkezünk be, a tulajdonos beleegyezését igazoló dokumentum vagy a tulajdonos személyes megjelenése.
Amennyiben a lakcímkártya igénylés online történik, ugyanígy szükségesek a fentiekben felsorolt dokumentumok (pl. lakcímbejelentő lap feltöltése szükséges)! Vigyázat: a lakcímbejelentő lap kitöltése elsőre bonyolultnak tűnik, könnyű elrontani – célszerű 2 darabot is kikérni belőle, vagy az okmányiroda ügyintézőjének segítségével kitölteni azt.

Mennyi idő alatt van kész a lakcímkártya?

Gyakori kérdés, hogy a lakcímkártya kiállítása mennyi idő, sérült okmány esetében a lakcímkártya cseréje mennyi idő. Nos, a lakcímkártya az egyik leggyorsabban elintézhető feladat, okmányirodában személyesen 10-15 perc alatt végbemegy a lakcímkártya igénylés, azonnal kézhez is kapjuk a plasztikot. Ha a lakcímkártya igénylés online történik, meg kell várnunk a néhány napos postázást, vagyis, ha személyesen intézzük, hamarabb készen vagyunk.
Mennyi idő alatt készül el az ideiglenes lakcímkártya?
Ideiglenes lakcímkártya, vagyis a lakcímkártyán szereplő ideiglenes lakcím, hivatalos megnevezéssel tartózkodási hely bejelentése esetében ugyanígy, percek alatt eljárhatunk.

Forrás: Pénzcentrum

 

Üzenjen nekünk

Close