„Látta-e már Budapestet…?”

„Látta-e már Budapestet…?”

Március 24-én a KMDSZ szervezésében láthattuk a Magyar Nemzeti Galéria egyik ideiglenes kiállítását, amelynek címe: Budapest. Az első aranykor. A kiállítás Budapest létrehozásának 150. évfordulójára készült el, képeslapfotókkal és sztereoképekkel idézi fel a 20. század első évtizedének Budapestjét.
A kiállítást tárlatvezető mutatta meg, aki felhívta többek között a figyelmünket arra, hogy egy akkoriban készült fénykép vagy képeslap az épületek megörökítésén kívül mennyi információt hordoz: a társadalom összetételéről, az életmódról, az akkori közlekedésről is rengeteget megtudhatunk. Nem véletlen, hogy akkor a képeslapok elkészítése, gyártása nagy üzlet volt – fővárosunkat így szerte a világon megismerhették aranykorában.
Érdekes volt a kiállítás utolsó termében a 20. század eleji és a mostani város összehasonlítása képek segítségével. Egymás alatt vagy egymás mellett látható volt két fotó: a képeslapok helyszínein újra elkészítették a képet. Sok minden változott, mégis felismerhető volt számos városrészlet.

Köszönjük a lehetőséget, élmény volt!

Biczó Krisztina

Üzenjen nekünk

Close