Már felélte az emberiség a Föld idei készleteit

Már felélte az emberiség a Föld idei készleteit

Augusztus 2-ig az emberiség annyi nyersanyagot használt fel idén, amennyit egy év alatt a Föld kitermelni képes. Tavaly ez a szám öt nappal korábbra, július 28-ra esett, idén azonban pontosabb számításokkal dolgozott a Global Footprint Network.

Global Footprint Network által létrehozott oldal közzétette az adatokat arról, hogy korábban mikor élte fel az emberiség a Föld éves készleteit. Ez alapján kiderül, hogy ez a szám 1971-ben még december 25-re esett. Idén azonban már négy hónappal hamarabb megtörtént. Ez azt jelenti, hogy 1,7 darab Földnek megfelelő mennyiséget fogyasztunk, majdnem kétszer annyit, mint amennyit a bolygó készletei elbírnak.

A globális ökológiai lábnyomot és a biokapacitási méréseket minden évben az országok ökolábnyomai és a biokapacitási adatok alapján számítják ki, melyeket az ENSZ statisztikái tartalmaznak. Ezek a legfrissebb mérések mellett újabb, pontosabb számítási módszereket is magában foglalnak, emiatt minden évben 1961-ig visszamenőleg korrigálják a túlfogyasztás kezdetének dátumát.

A fiatalokat érdekli a legkevésbé a környezettudatosság

WWF Magyarország közleménye szerint a magyarországi adatok még rosszabbak: ha mindenki úgy fogyasztott volna, mint a magyarok, mindössze 5 hónap alatt, május 30-án éltük volna fel a Föld éves készletét.

A szervezet megbízásából készített friss közvélemény-kutatás szerint a 18-59 évesek körében ugyan javarészt már kevesen tagadják a klímaváltozás tényét, sőt, a lakosság 59%-a valóban környezettudatos, a 30 év alattiak között mégis szűkült ez a csoport. A maradék 20 százalék ökoszkeptikus (azaz nem érdekli őket a környezet- és természetvédelem), ugyanennyien pedig pszeudo-környezettudatosak, azaz csak látszatintézkedések erejéig foglalkoznak a problémával.

Papp Luca, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi szakértője szerint az információ túltengés és a környezet- és természetvédelem kapcsán felmerülő ellentmondásos vélemények állhatnak amögött, hogy a fiatal felnőttek körében kevésbé népszerű a környezettudatosság, mint három évvel ezelőtt. A további okok közé sorolhatók az elmúlt évek globális és belföldi nehézségei, továbbá a vállalatok és a döntéshozók sokszor eredménytelen környezetpolitikája.

Üvegvisszaváltás sorbanállás nélkül, és még jótékonykodhatunk is a betétdíjjal

A fogyasztókat, felhasználókat ösztönözni kell, hogy az italos palackokat ne a kommunális hulladék közé tegyék. Elindul az új visszaváltó rendszer, amelynek használatával anyagilag is jól járunk. A környezettudatosság mellett mi lehet ennél nagyobb ösztönző.

Forrás: napi.hu

Üzenjen nekünk

Close