Már kilencezer forintos villanyszámla esetén is jó döntés lehet a napelem

Már kilencezer forintos villanyszámla esetén is jó döntés lehet a napelem

A rezsicsökkentés módosítása sok háztartás számláit emeli meg jelentősen augusztustól, a napelemes rendszerek megtérülési ideje azonban a felére csökken.

Az elmúlt év során jelentős emelkedésnek indultak a globális energiaárak, amit a rezsicsökkentés részleges kivezetése miatt a magyar lakosság tekintélyes része is érzékelni fog hamarosan. Sokak figyelme azonnal az alternatív megoldások, mint például a napelemes rendszerek felé fordult, az Energiatakarék szakemberei pedig körül is járták a kérdést, kinek érné meg az átállás.

„Egészen tegnapig általánosságban azt javasoltuk, hogy 10-12 ezer forintos havi villanyszámla felett már mindenkinek megéri napelemekbe beruházni. A rezsicsökkentés részleges kivezetésével ez a határ 9 ezer forintra csökkent, aminél már érdemes fontolóra venni a napelemes rendszer telepítését, ráadásul a megtérülési idők is markánsan lerövidültek”

– fogalmazott Kujáni Péter.

A fogyasztók hamarosan a saját bőrükön érezhetik a különbséget, hiszen a magánszemélyek eddig 37,56 forintot fizettek az elektromos áramért kilowattóránként, augusztus 1-től azonban a 210 kilowattórás határ feletti részért már a rezsicsökkentett ár négyszeresét, azaz 157,98 forintot kell majd megfizetni.

Miután a rögzített hatóság ár eddig fogyasztástól függetlenül mindenkit megilletett, az átlagnál nagyobb fogyasztású háztartások költségei is csak arányos mértékben emelkedtek, vagyis a napelemes rendszerek beruházási árának megtérülési ideje is 12-14 év volt – írta cikkében az Világgazdaság.

A módosítás most új helyzetet teremtett, a havi 300 kilowattórát használó háztartások ugyanis kétszer akkora, a 400 kilowattórát használók másfélszeres, az 500 kilowattórát meghaladó fogyasztók pedig majdnem háromszoros energiaszámlára számíthatnak.

„A jelenlegi árak mellett egy nagyobb, 5-6 kilowattórás napelemes rendszer megtérülési ideje öt-hat évre csökken. Ez egy megfelelően szigetelt, jó minőségű nyílászárókkal rendelkező családi házban akár a hőszivattyús villanyfűtés áramigényét is meg tudja termelni. Az áremelkedési trend alapján egyértelmű, hogy a nagyobb fogyasztású háztartásoknak érdemes megfontolniuk a napelemek telepítését, hiszen pár éven belül a rendszer nyereséget fog termelni számukra”

– közölte a szakértő.
A napelemtulajdonosok jövő év végéig még van lehetőségük szaldós elszámolással szerződni az áramszolgáltatókkal; nekik évi egy óraleolvasás mellett csak a fogyasztásuk és a hálózatba feltöltött termelésük különbözetét kell megfizetniük, a többletet pedig akár vissza is igényelhetik.

Az Energiatakarék hozzátette, egy jól megtervezett rendszer esetén a napelemek éves átlagban a teljes fogyasztást képesek fedezni, az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy havonta 20-30 ezer forint áramszámlát kell fizetni, vagy pedig semmit.

Üzenjen nekünk

Close