Megjött a NAV tájékoztatása: aki beteg, ennyit kap havonta

Megjött a NAV tájékoztatása: aki beteg, ennyit kap havonta

Akik orvosi igazolással rendelkeznek arról, hogy betegek vagy fogyatékossággal élnek, például laktózérzékenyek, adókedvezményt kapnak. Havonta 8400 forintról van szó.

Évek óta adókedvezményt, egész  pontosan személyi kedvezményt kaphatnak azok, akik az erről szóló jogszabályban meghatározott betegségekben szenvednek.


A személyi kedvezmény január 1-jétől a személyi kedvezmény is az összevont adóalap terhére érvényesíthető adóalap-kedvezménnyé vált, melynek mértéke havonta közel 56 ezer forint havonta, ez pedig 8400 forint adómegtakarítást jelent havi szinten - derül ki a NAV tájékoztatójából. A személyi kedvezmény a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követő, míg az első házasok kedvezményét, és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

A személyi kedvezményt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Személyi kedvezményre jogosít többek között

  • a hallási fogyatékosság
  • a látási fogyatékosság,
  • mozgásszervi fogyatékosság,
  • elzáródást okozó érbetegség,
  • súlyos szervi károsodással járó immunbetegség,
  • veleszületett enzimopátiák, idetartozik többek között a laktózérzékenység miatt fellépő betegség,
  • emésztőrendszeri betegség, idetartozik többek között a gluténérzékenység miatt fellépő endokrin- és anyagcsere-betegség, ezen belül is az I. típusú, és a szövődményekkel járó II. típusú cukorbetegség.

A súlyos fogyatékosság minősítése nem tartozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe, mivel az nem adójogi, hanem orvosszakmai kérdés. Ugyanakkor az kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy az érintettek Az adókedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy rendelkezzen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal.

Forrás: napi.hu

Üzenjen nekünk

Close