Megkegyelmeztek a szegényeknek

Megkegyelmeztek a szegényeknek

Mégis kaphatnak orvosi ellátást

Jókora port vert fel az az idei nyári változás, amely szerint érvénytelenítik TAJ-számát annak, aki félévig nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Úgy tűnik, most enyhítettek a kormányzati szigoron, a PM ugyanis hangsúlyozza: a nagyon rászorultak hatósági bizonyítványt kaphatnak, ami egy évig biztosítja nekik az ingyenes egészségügyi ellátást. Az azenpenzem.hu írása.
Az Országgyűlés az előző év végén fogadta el azt a törvényt, amely ellenzéki vélemények szerint 700 ezer embert is kizárhat a társadalombiztosítási ellátásból. A köztársasági elnök, aki a szakszervezetek, az orvosi kamara tiltakozása ellenére aláírta a jogszabályt, arról írt, hogy sürgősségi ellátásra a tartozásukat még ki nem fizető polgárok is jogosultak.

Ez idén júliusban (amikor hatályba lépett a törvény) még így is volt, de augusztus végén megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) rendelete. Ebben pedig azt írták elő, hogy a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell annak, akinek nincs érvényes TAJ-száma (erről a részleteket itt olvashatja). A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a hathavi hátralékot felhalmozók TAJ-számát érvényteleníti. Aki tehát 46,26 ezer forintnyi egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizet meg, egyszerűen kipottyan a társadalombiztosítási rendszerből.

De jött a Pénzügyminisztérium...

A Pénzügyminisztérium (PM) napokban kiadott tájékoztatása azonban mintha egy újabb csavart hozna a rendszerbe. Bármily meglepő, ezúttal a rászorultak javára. A legfontosabb hangsúlyváltás, hogy a szaktárca nyomatékosítja: ha valaki vagyoni, jövedelemi helyzete miatt nem tudja megfizetni a havi 7710 forintot, akkor mindenképp érdemes kezdeményeznie az illetékes járási hivatalnál a szociális rászorultság egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából történő megállapítását. Amennyiben a szociális feltételek fennállnak, így például ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem a 34200 forintot nem haladja meg, a hivatal egy erről szóló hatósági bizonyítványt állít ki, ami a kérelem kiállításától számítva egy évig biztosítja az ingyenes egészségügyi ellátást.

Akinek nincs legális munkája és a törvény erejénél fogva sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, annak havonta úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ennek összege az idén 7710 forint.

Ha valaki nem tudja határidőre megfizetni a tartozást, akkor méltányossági kérelmet nyújthat be az adóhivatalhoz. Fizetési nehézség esetén – állítja a PM – mindenképp érdemes élni ezzel az ingyenes lehetőséggel. Hangsúlyozták továbbá, hogy a mintegy 4,5 millió foglalkoztatott mellett ötmillió embernek, köztük a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a kismamáknak, a szociálisan rászorulóknak és a hajléktalanoknak törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást.

Még a nyáron figyelmeztetést adott ki az adóhatóság (NAV) arról, hogy megváltozott az a számlaszám, amire az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell utalni. Most kiderült, hogy mi indokolta ezt az intézkedést. Július elsejétől ugyanis a PM szerint új időszámítás vette kezdetét. A szankciók során csak a 2020. július 1-jét követően keletkezett hátralék számít.

A szaktárca szerint a felállított új szisztémában önhibáján kívül senki nem eshet el az egészségügyi ellátástól. Amint megszűnik valakinek az egészségügyi ellátásra való jogosultsága, a NEAK azonnal tájékoztatja erről az adóhatóságot. A NAV ezután értesíti az érintettet arról, hogy a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást csak az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével veheti igénybe. A járulék összegéről és a fizetés elmulasztásának következményeiről is tájékoztatják a címzettet. A levelet az érintettek a napokban kapják meg. Ez elektronikusan az ügyfélkapun keresztül, ennek hiányában a postai levélcímükre érkezik.

Szeptember közepéig már több mint 67 ezer magánszemélyt értesített az adóhivatal a fizetési kötelezettség törléséről, mert a NEAK és NAV közti adategyeztetések során kiderült például az, hogy időközben az érintettnek lett legális munkája, vagy - például a felsőoktatási tanulmányok megkezdése vagy a nyugdíjba vonulás okán - a törvény garantálja a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást.

 

Forrás: azenpenzem.hu

 

Üzenjen nekünk

Close