Mennyi az SZJA mértéke 2023 évében?

Mennyi az SZJA mértéke 2023 évében?

Tipikus, egységesen fizetendő teher Magyarországon a személyi jövedelemadó, röviden az SZJA, amit a magánszemélyeknek kell befizetniük és bevallaniuk a NAV irányában az adóalapjuk után. Mutatjuk, mennyi az SZJA mértéke 2023 évében (mennyi volt az SZJA mértéke 2022, 2021 és a korábbi évek során), mikor változott az SZJA utoljára? Milyen SZJA kedvezmények érvényesíthetők, kikre vonatkozik átmenetileg vagy teljesen az SZJA mentesség?

Cikkünkben minden fontos információt elárulunk az SZJA 2023 évi mértéke, kedvezményei, illetve az SZJA mentesség kapcsán: mikor változott az SZJA utoljára, mennyi az SZJA mértéke 2023 évében? Milyen SZJA kedvezményekkel számolhatunk, kiknek jár az SZJA mértéke után adókedvezmény, adómentesség?

Mi a személyi jövedelemadó lényege?

A személyi jövedelemadó a magánszemélyek jövedelmére kivetett adók és járulékok legtipikusabb formája, szabályrendszerét az 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) rögzíti. Az SZJA a magánszemély összes jövedelmére vonatkozik, beleértve a munkáltatótól kapott fizetését, az ingatlanvagyon értékesítéséből származó jövedelmet, a vállalkozói jövedelmet, a kamatokat és az osztalékokat stb., de beleszámítják a munkáltató által levont adóelőleget is.

Milyen egyéb terhek vonatkoznak az adózókra?

A magyar munkavállalókat az SZJA mértéke mellett még a társadalombiztosítási járulék is terheli, ami az adóalap 18,5%-a (ebből 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék és 1,5% munkaerőpiaci járulék). Az egyéni alapon járó adó- és járulékkedvezmények nélkül tehát a magyar dolgozókat összesen 33,5% adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli. A munkavállalói járulékok befizetése automatikusan történik, a kifizetéskor már a járulékokkal csökkentett nettó összeget kapjuk meg (alkalmazottként nem kell külön visszautalnunk semmit).

SZJA bevallás

A személyi jövedelemadó bevallását minden kereső, bevételszerzésre irányuló tevékenységet folytató magyar dolgozónak kötelező megtennie, évi rendszerességgel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irányában, rendszerint az adóévet követő május 20-ig.

Az SZJA megállapítása

Magyarországon az SZJA mértéke egységesen vonatkozik minden adóalanyra, azaz ugyanaz a százalékban kifejezett érték terheli a minimálbért és a milliós nagyságrendű fizetéseket is. A magyar SZJA-val ellentétben a személyi jövedelemadó mértéke a legtöbb országban, kifejezetten Nyugat-Európában progresszíven emelkedik – alacsonyabb bevételre kisebb az SZJA mértéke, és minél magasabb valakinek a jövedelme, annál magasabb az SZJA-kötelezettsége.

Mennyi az SZJA mértéke 2023 évében?

Az SZJA mértéke 2023 évében egységesen az adóalap 15%-a, a vállalkozói SZJA mértéke pedig az adóalap 9%-a, amennyiben nem nemzetközi szerződés rendelkezéséből következik.

Mikor változott az SZJA utoljára?

Az SZJA 2016 óta változatlanul az adóalap 15%-a (az SZJA mértéke 2022, 2021 esetében is ugyanennyi volt), amit a jelenlegi kilátások szerint nem terveznek megváltoztatni.

SZJA kedvezmények 2023

Az SZJA mértéke 2023 évében különféle kedvezményekre való jogosultság esetén csökkenhet. A következő kedvezmények befolyásolják a SZJA mértékét:

  • első házasok kedvezménye (EHK);
  • családi kedvezmény (CSK) és családi járulékkedvezmény (CSJK);
  • személyi kedvezmény (SZK);
  • 25 év alattiak SZJA kedvezménye;
  • 25-30 év közötti, 30 éves korukig gyermeket vállaló nők kedvezménye;
  • 4 vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK).

Forrás: Pénzcentrum

Üzenjen nekünk

Close