Mit hozott a nyári adócsomag?

Mit hozott a nyári adócsomag?

Ahogy az elmúlt években már megszokhattuk, a 2021-es évet sem úsztuk meg évközi adótörvény változások nélkül – a 106-os Magyar Közlönyben kihirdetve idén is megérkezett a szokásos nyári adócsomag. Ezt azonban megspékelték még a 107-es Magyar Közlönyben megjelent néhány rendeleti szintű, adózást érintő változással is.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2021. évi LXIX. törvény 11 különböző hatályba léptetési dátummal került kihirdetésre, emiatt nagy körültekintéssel kell nézni az új szabályok módosításának alkalmazhatóságát.

SZÉP kártya

A koronavírus-világjárvány egyes következményeinek az enyhítése érdekében már 2020. április 22-e óta 800.000,- Ft-ra emelkedett a SZÉP kártya korábbi, éves 450.000,- Ft-os keretösszege. Ezt az emelést először 2020. 06. 30-ig, majd 2020. 12. 31-ig, ezt követően 2021. 06. 30-ig adott juttatásokra lehetett alkalmazni. A nyári adócsomag azonban már ezt is kitolta, így a 2021. 12. 31-ig adott juttatásokra lehet a magasabb összeget alkalmazni. A juttatásokat a következők szerint oszthatóak meg az alszámlák között:

  • szálláshely alszámlára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer (eredetileg 225 ezer) forint,
  • vendéglátás alszámlára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer (eredetileg 150 ezer) forint,
  • szabadidő alszámlára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer (eredetileg 75 ezer) forint lehet.
  1. 04. 25-től egészen 2021. 12. 31-ig azonban a különböző alszámlákon lévő egyenlegek szabadon használhatóak fel, vagyis a zsebek átjárhatóak, tehát a SZÉP kártyával történő fizetéskor nem kell azzal törődni, hogy éppen melyik alszámlán lévő összeget használhatjuk fel ott, ahol egyébként biztosított a SZÉP kártya elfogadása.

Szintén kedvező korábbi változás, hogy a munkáltató által biztosított SZÉP kártya juttatás vonatkozásában a munkáltató mentesül a 15,5 %-os mértékű szociális hozzájárulási adó kötelezettsége alól. Ezt a mentességet is kitolták a nyári módosításokkal, egészen 2021. év végéig. Sajnos azonban a jogalkotó ezzel összefüggésben nem gondolt a kisvállalati adó alanyaira. A KIVA hatály alá tartozó munkáltatók által a munkavállalók részére átutalt SZÉP kártya juttatás után a 15 %-os Szja-n kívül a 11 %-os mértékű KIVA kötelezettséggel is számolni kell, mivel a juttatás a személyi jellegű kifizetések közé tartozik.

Reprezentáció és üzleti ajándék

A nyári adócsomag részeként a szociális hozzájárulási adó hatály alá tartozó kifizetők 2021. 06. 10-től egészen a 2021. év végéig mentesülnek a szocho kötelezettség alól a reprezentáció és üzleti ajándék juttatások tekintetében. Mostantól tehát az év végéig e juttatások 1,18-as adóalap kiegészítéssel növelt összege után csak a 15 %-os Szja-t kell megfizetni, vagyis az eddigi 35,99 %-os adóterhelés helyett az év végéig csupán 17,7 %-os adóterheléssel kell számolni a reprezentáció és üzleti ajándékok tekintetében. Sajnos a KIVA-alanyok ebből a mentesítésből is kimaradtak.

Az Szja-törvény egyéb módosításai

Az átalányadózó egyéni vállalkozókra 2022-től az őstermelőknél alkalmazotthoz némileg hasonlító kedvezményrendszert vezetnek be. Nem kell majd tehát adóelőleget megállapítani az átalányadózó egyéni vállalkozóknál egészen addig, amíg az adóelőleg alapja, tehát a jövedelem, az év elejétől összesítve nem haladja meg az éves minimálbér 50 %-át. Ha meghaladja, akkor is csak a felette lévő rész esik majd szja kötelezettség alá. Amennyiben az idei évi minimálbérrel számolva, és az átalányadózók 40 %-os költséghányadát figyelembe véve nézzük, akkor évi több mint 1,6 millió Ft-os bevételig nem keletkezik majd tehát szja kötelezettsége 2022-től egy átalányadózó egyéni vállalkozónak.

Ezzel párhuzamosan az átalányadózás eddigi 15 millió Ft-os bevételi értékhatárát 2022-től, hasonlóan az átalányadózó őstermelőknél alkalmazott rendszerhez, megemelik az éves minimálbér tízszeresére, ami több mint 20 millió Ft-os bevételt fog jelenteni. A kiskereskedelmi tevékenységet folytató átalányadózó egyéni vállalkozóknál pedig az eddigi évi 100 millió Ft-os bevételi értékhatárt az éves minimálbér ötvenszeresére emelik, ami itt csak minimális emelkedést jelent majd. Ezzel a módosítással tehát a jövőre nézve a minimálbér évenkénti várható emeléséhez kötik majd az átalányadózó őstermelők és egyéni vállalkozók bevételi értékhatárát.

2022-től végre rendezik a kriptoeszközzel (Bitcoin, Ethereum, Tether stb.) végrehajtott ügyletből származó jövedelmek adózási sorsát. 2021-ben még az ilyen jövedelmek összevonás alá eső egyéb jövedelemként adóznak (15 % Szja és 15,5 % Szocho kötelezettség mellet), de 2022-től különadózó jövedelemként, az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekhez hasonló módon, mint tőkejövedelem fognak majd adózni. Csupán 15 % Szja kötelezettség lesz majd tehát az éves szinten összevont üzleti nyereség után. Mindezeken túl még az adókiegyenlítés lehetősége is adott lesz.

Forrás: ado.hu

 

Üzenjen nekünk

Close