Mit tehetnek az önkormányzatok az idősekért?

Mit tehetnek az önkormányzatok az idősekért?

„Mit tehetnek az önkormányzatok az idősekért – mit tehetnek az idősek a településekért” címmel rendezte meg első szakmai konferenciáját a NyUSZET (Nyugdíjas Szakszervezetek Egyeztető Tanácsa), Juhász László elnök vitavezetésével, a Fővárosi Önkormányzat Városház utcai dísztermében.

A tanácskozást Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyitotta meg, hangsúlyozva. hogy a főváros időskorú, nyugdíjas tagjainak aránya emelkedőben van, jelenleg 321 000 idős embert tartanak számon, akik közül sokaknak nyújtanak kézzelfogható szociális támogatást, segítséget. Ez olyan tényező, amit a főváros, de a többi önkormányzat is figyelembe kell, hogy vegyen rövid és hosszabb távú terveiben.

A települések szerkezetének és a szociális és egészségügyi ellátásoknak az összefüggéseivel foglalkozott Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Szövetségének korábbi főtitkára, aki hangsúlyozta, hogy megítélése szerint az önkormányzatok függetlenségének csorbulása  jelentősen korlátozza lehetőségeiket az időseket is érintő szociális területeken.

A Herczog László korábbi szociális és munkaügyi miniszter elnökletével megtartott kerekasztal beszélgetés az idősek helyzetéről és szükségleteiről azt az üzenetet hordozta, hogy széleskörű társadalmi összefogásra, nemzedékeken átívelő együttműködésre és a valós problémákra célzott figyelemre van szükség az idős lakosság tekintetében is, különösen az elmagányosodás vonatkozásában. Ezért meg kell teremteni az idősek szociális ellátó hálózatát, hogy amennyiben arra igényt tartanak, vagy rákényszerülnek legyen kihez fordulniuk. Korszerűsíteni és kiegyensúlyozottabbá kell tenni a nyugdíjrendszer egészét is.

A tanácskozáson a KMDSZ részéről Pap László Csaba alelnök és Dr. Mayer Lajos választmányi tag vettek részt.

 

Üzenjen nekünk

Close