NAV-tájékoztató a méltányossági eljárásokról

NAV-tájékoztató a méltányossági eljárásokról

A méltányossági jogkör gyakorlásról tett közzé útmutatót honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) alapelvként írja elő, hogy a NAV köteles méltányosan eljárni, és ha a törvényben meghatározott feltételek fennállnak, az adótartozást mérsékli, illetve fizetési könnyítést engedélyez – ecseteli tájékoztatója elején az adóhivatal.

Hangsúlyozza, hogy a NAV méltányossági jogkörében csak akkor járhat el, ha azt törvény lehetővé teszi, de egyben köteles is méltányosságot gyakorolni a törvényi felhatalmazás céljának megfelelően, a törvényes keretek között, ha az adózó bizonyítja, hogy körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek.

A adóhivatal a tájékoztatóban részletezi az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) szankciói esetében követendő méltányossági eljárásra, a kérelemre induló fizetési kedvezményi (adómérséklési, fizetési könnyítési) eljárásra, az az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény szerinti fizetési kedvezményekre, valamint a jogorvoslati eljárásra vonatkozó tudnivalókat, amelyekeről ITT olvashat bővebben.

Forrás: Adózóna

Üzenjen nekünk

Close