Vasárnap hajnalban nyári óraátállítás

Vasárnap hajnalban nyári óraátállítás

Eltörölhetnénk, de egyelőre egy órával kevesebbet alszunk holnap.

Az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen át kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra, ezután több óraátállítás már nem lenne esedékes. A mostani akár az egyik utolsó átállítás is lehet, amit átélünk, az eltörlést pedig sokan várják, hiszen korábbi felmérések alapján a legtöbb magyar megszüntetné a kétféle időszámítást.

A nyári, illetve a téli időszámítás, és az ehhez kapcsolódó óraátállítás a természetes fény jobb kihasználása és a mesterséges fény előállításához felhasznált energiatakarékosság céljával született meg. Bár a nyári időszámítást alig egy évszázada alkalmazzuk, ötlete egészen a 18. század végére nyúlik vissza – emlékeztet a hirado.hu.

A két időszámítás közötti váltást ma már világszerte több mint hetven ország végzi el minden év márciusában és októberében. Az óraátállítás hagyományának köszönhetően március utolsó vasárnapjának éjjelén egy órával kevesebbet alhatunk.

Magyarországon jelenleg a közép-európai időzónát (CET) használjuk, március 26-án éjjel térünk át a közép-európai nyári időre (CEST).

Amennyiben az óraátállítás eltörlésekor a CET időzónát választanánk, úgy a gyakorlatban a télen megszokott napfelkelték és napnyugták megmaradnak, nyáron viszont lenne olyan nap, amikor már hajnali négy előtt kivilágosodna.

 

Üzenjen nekünk

Close