Négynapos munkahét? Érdekes adatok érkeztek

Négynapos munkahét? Érdekes adatok érkeztek

Az Izlandon bevezetett „négynapos” munkahét számos előnyel jár egy friss tanulmány szerint.

Izlandon 2015 és 2019 között két nagyszabású kísérlet is zajlott, a reykjavíki városi tanács és a kormány által végzett kísérletekbe több mint 2500 munkavállalót, Izland teljes dolgozó népességének több mint 1 százalékát vonták be. A vizsgálat során a munkavállalók heti munkaidejét 40 óráról 35-36 órára csökkentették, miközben a fizetésük változatlan maradt - írja a Telex.

A BBC beszámolója szerint a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a legtöbb munkahelyen a termelékenység nem csökkent, sőt, volt ahol még javult is. A munkavállalók arról számoltak be, hogy kevésbé érzik magukat stresszesnek és kiégettnek, elmondásuk szerint javult az egészségi állapotuk, valamint a munka és a magánélet egyensúlya is.

A kísérletek hatására az izlandi szakszervezetek újratárgyalták a munkarendeket, és mostanra az izlandi munkavállalók 86 százaléka már szintén átállt a rövidebb munkahétre – írják a kutatók. Gudmundur D. Haraldsson, az Alda kutatója szerint az izlandi példa azt mutatja, hogy nem lehetetlen a rövidebb munkahét bevezetése a modern időkben.

Közben máshol is napirendre került a dolog: kísérleti jelleggel, az ötlet iránt érdeklődő vállalatok bevonásával Spanyolországban bevezetik a négynapos munkahetet. A pilotprojekt akár már idén ősszel megindulhat.

Forrás: napi.hu

 

Üzenjen nekünk

Close