Nemzeti érdekek iránt elkötelezett diplomatákat képeznek

Nemzeti érdekek iránt elkötelezett diplomatákat képeznek

Magyar Diplomáciai Akadémia célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik elkötelezettek a magyar nemzeti érdekek képviselete és védelme iránt – mondta Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, az akadémia évnyitó ünnepségén kedden, Budapesten.

A Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár a Ludovikán tartott évnyitón arról beszélt: a magyar diplomáciatörténet mérföldköve, hogy önálló, független diplomáciai akadémia jött létre Magyarországon, miután korábban mindig nagyhatalmi befolyás alatt álló intézmény képezte a hazai diplomatákat.

A szeptemberben induló és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködésben megvalósuló két képzés - a Diplomataképző Program és a Diplomáciai Vezetőképző Program - diákjai előtt tartott beszédében az államtitkár hangsúlyozta:

az akadémia célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik szeretik a nemzetközi közeget,

akik elkötelezettek a magyar nemzeti érdekek képviselete és védelme iránt, illetve a magyar nemzeti érdekek képviseletével való azonosulás és szolgálat képessége megvan bennük. Az akadémia össznemzeti szemléletű, regionális fókuszú intézmény, amely nemzetközi szinten is versenyképes tudást ad, és olyan professzionális diplomáciai szakembereket képez, akik megfelelően és hitelesen képviselik Magyarországot, Magyarország gazdasági-politikai érdekeit a nemzetközi porondon – fejtette ki. Hozzátette, hogy az akadémia törekszik a határon túli magyarok bevonására és kiemelt figyelemmel kezeli a közép-kelet-európai régiót.

Az államtitkár az akadémia felállításával kapcsolatban köszönetet mondott többek között Orbán Balázsnak, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkárának, Koltay Andrásnak, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorának, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek.

Forrás: Híradó

Üzenjen nekünk

Close