Népszámlálás lesz jövőre, újdonságokkal

Népszámlálás lesz jövőre, újdonságokkal

Törvényi kötelezettség a kérdőív kitöltése, ám az már megtehető kényelmesen, biztonságosan, önállóan, online módon is.

Online is kitöltheti a 2021-es népszámlálás kérdőívét az, aki nem akar találkozni a számlálóbiztossal. A cenzusnál első ízben a hivatalos nyilvántartásokat, állami adatokat is felhasználják majd, így pontosabb eredmények érhetők el.

Fél év és kezdetét veszi a 2021-es népszámlálás, ami több szempontból is különbözni fog az eddigiektől – tájékoztatta lapunkat a Központi Statisztikai Hivatal. Mint írták: a társadalmi folyamatok változása szükségessé teszi, hogy a magyarországi és az európai uniós döntéshozók számára a döntések előkészítéséhez és azok hatásainak méréséhez megbízható, időszerű és területileg részletes adatok álljanak rendelkezésre. Ehhez biztosít egyedülálló adatforrást a népszámlálás, ami egy, a hazánk teljes lakosságát érintő, tízévente ismétlődő, kötelező adatfelvétel, amely fontos ismérvek – például népesedés, iskolázottság, foglalkoztatottság – mentén tükrözi az ország aktuális társadalmi helyzetét. Adatai így megbízható alapot adnak az országos, a településeket és a lakókörnyezetet érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntésekhez, hosszú távú segítséget nyújtanak a mindannyiunk életét meghatározó tervek, prognózisok elkészítéséhez, fejlesztési irányok meghatározásához. Ugyanakkor jelentős szerepet tölt be a KSH adatfelvételi rendszerében is.

A népszámlálás – összhangban a statisztikaiadat-előállítás modern követelményeivel – nem elszigetelt adatgyűjtés, amely tízévente pillanatfelvételt ad a magyar társadalomról, hanem központi szerepet tölt be a statisztikai adatfelvételek integrált rendszerében, amelynek részei az egyéb cenzus típusú adatgyűjtések, a folyamatos, évenkénti és többévenként sorra kerülő statisztikai adatgyűjtések, valamint a statisztikai adatforrások között egyre fontosabb szerepet betöltő adminisztratív adatforrások is. A népszámlálás eredményeire épülnek a következő évtized lakossági statisztikai adatfelvételei.

A jövő évi népszámlálás május elsején kezdődik és június 28-ig tart.

A háztartásokba 2021 áprilisának utolsó napjaiban fog megérkezni a KSH népszámlálásra felkérő levele, ami tartalmazza azt a lakcímenként különböző belépési kódot, amivel lehetővé válik interneten a kérdőív kitöltése egy kifejezetten erre a célra létrehozott, biztonságos online oldalon. Azokat, akik május 16-áig nem élnek az önálló, kényelmes és biztonságos online kitöltés lehetőségével, május 17. és június 20. között számlálóbiztosok keresik fel. A népszámlálásban mindenki számára kötelező a részvétel, a kérdőívek kitöltése törvényi kötelezettség, de a KSH azon dolgozik, hogy ez a feladat a lehető legkevesebb terhet jelentse a lakosság számára.

Az online kitöltési lehetőség mellett további változás a nemzetközi szinten is egyre fontosabb szerepet betöltő hivatalos nyilvántartások felhasználása. Az állami adatok segítségével pontosabb eredmények érhetők el, segítségükkel két népszámlálás között is lehetővé válik a népszámlálási típusú friss információk előállítása.

A 2021-es népszámlálás visszatér a régi gyakorlathoz, miszerint az adatszolgáltató nevének megadását is kéri majd a kérdőív. Ez a gyakorlat összhangban van a többi európai uniós tagállaméval, hiszen a név valamennyi ország népszámlálási kérdőívén szerepel. Fontos azonban, hogy a népszámlálás, a KSH többi adatgyűjtéséhez hasonlóan statisztikai célt szolgál, az adatok kizárólag összesítve jelenhetnek meg.

A folyamat előkészítésének és végrehajtásának szakmai felügyeletét, továbbá az adatok előkészítését, feldolgozását és közzétételét a KSH végzi, a területi végrehajtás pedig a helyi jegyzők feladata. A népszámlálás végrehajtásához mintegy harmincötezer közreműködőre van szükség, a toborzásuk, kiválasztásuk jövő év elején kezdődik. Jelentkezni helyben, a jegyző felhívását követően lehetséges majd. A sikeres népszámlálás érdekében több próbanépszámlálást tartott a statisztikai hivatal, 72 település 14 ezer háztartása vett részt az október 7-ig tartó felmérésben.

Forrás: Magyar Hírlap

 

 

Üzenjen nekünk

Close