Rekordot jelenthet az új adó-visszatérítés

Rekordot jelenthet az új adó-visszatérítés

Hozzávetőleg 400 ezer katás és ekhós szülőt érinthet az adó-visszatérítésre jogosultak körének bővítése, így az eddigi 1,5 millió helyett már 1,9 millióan kaphatják vissza adójuk egy részét – mondta a VG-nek Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.

A családi pótlékra jogosultság fogja meghatározni a kedvezményezetti kört, amellyel az is eldőlt, hogy az adó-visszatérítés elvált szülőknek is jár, akik megosztva nevelik a gyermeküket, tehát nem kell hozzá házastársnak lenni – közölte a VG-vel Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst and Young Ügyvédi Iroda szakértője.

Czoboly Gergely szerint a katások 40 százalékos különadójára a rendelkezés nem vonatkozik, és az 50 ezer forintos tételes adót fizetők 150 ezer forint adó-visszatérítésre lesznek jogosultak, míg a 25 ezer forintot fizetők 75 ezer forintot, a 75 ezer forintos katát fizetők pedig 225 ezer forintot kaphatnak vissza.

Mint azt korábban megírtuk, Varga Mihály pénzügymininiszter pénteken bejelentette, hogy a visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult. Ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettőjüknek visszaadják a személyi jövedelemadót. Az adóvisszatérítést a vállalkozók is megkapják, ha van gyermekük. Így a jogosultak körét gyarapítják az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is. A gyermeket nevelő katás vállalkozók így a 2021-es tételes adójuk egynegyedét, míg az ekhós adózók a befizetett 15 százalékos adójuk kétharmadát kaphatják vissza. A visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma.

A családi adóvisszatérítés feltételének a kormány azt határozta meg, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén elérje az 5,5 százalékot. Ez a jelenlegi számításaik szerint teljesülni fog. “Ha folytatjuk az újraindítást segítő intézkedéseket, akár a 7 százalékot is elérheti, sőt meghaladhatja a magyar gazdaság növekedése” – fogalmazott a miniszter. Ez azt jelenti, hogy 1 millió 900 ezer szülőnek összesen 600 milliárd forintot fizetnek vissza. Ez minden idők legnagyobb családoknak nyújtott adókedvezménye.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már jövő februárban teljesíti a visszafizetést.

Forrás: VG, MTI, Adó Online

 

Üzenjen nekünk

Close