Rendkívüli nyugdíjemelésről döntött a kormány

Rendkívüli nyugdíjemelésről döntött a kormány

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj - derült ki a szerdai Magyar Közlönyben közzétett kormányrendeletből. Az emelés januártól visszamenőlegesen jár, azoknak pedig, akik 2022-től jogosultak nyugellátásra, novembertől folyósítják a magasabb összegű járadékot.

Az emelés megfelel annak a rendelkezésnek, hogy ha az infláció magasabb annál az értéknél, amely a nyugdíjemelés alapja, akkor az államnak visszamenőlegesen korrigálnia kell az emelést, méghozzá a január-augusztusi inflációs adat figyelembevételével. Mivel az 5 százalékos év eleji emeléshez képest 3,9 százalékos pótlólagos nyugdíjemelés már történt ebben az évben, a Portfolio számítása szerint a kormánynak 1,8 százalékos újbóli emelést kellett volna megállapítania, ehhez képest jóval többet kapnak a nyugdíjasok. Ezt magyarázhatja az, hogy az év végén mindenki a korábbiaknál is magasabb, 20 százalék körüli szinten várja a fogyasztói árak emelkedésének tetőzését.

A kormány döntött ugyanakkor nyugdíjprémium fizetéséről is. A nyugdíjtörvény szerint ez abban az esetben jár, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot - ezt nagyjából minden elemző biztosra veszi erre az évre. A prémium kiszámításához két számot szoroznak össze, az egyik a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint, a másik a kormány által a növekedéshez mérten megállapított szám, ami a rendelet szerint 0,5.

Forrás: HVG

Üzenjen nekünk

Close