Rezsi: négy javaslatot fogalmaztak meg a nyugdíjasok érdekében

Rezsi: négy javaslatot fogalmaztak meg a nyugdíjasok érdekében

A Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály szerint sokan kerülnek kilátástalan helyzetbe.

A nyugdíjasok többsége alapvetően régi házakban él, melyek építésénél a hőszigetelés, az energetikai racionalizálás nem volt szempont. Az úgynevezett Kádár-kockák hihetetlen energiapazarlók: sem a nyílászárók, sem a falak nincsenek rendesen leszigetelve. Ráadásul ezekben a háztartásokban többnyire 15-20 éves, szintén energiapazarló háztartási gépek vannak. Emiatt nagy energiafelhasználók a nyugdíjasok – mondta a Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke.

A nyugdíjasok élethelyzetükből adódóan napközben otthon vannak, tehát napközben is használják világítást, a fűtést és a berendezéseket. Karácsony Mihály szerint tőlük nem elvárható ugyanaz az energiafelhasználás, mint egy aktív dolgozó esetében.

"Nagyon sajátos helyzet, hogy 650 ezer nyugdíjas él magányosan, így nincs kivel megosztania a lakás rezsiköltségét.

Szintén sajátos helyzet, hogy bár az átlagnyugdíj szép lassan emelkedik, az úgynevezett mediánnyugdíj 135 ezer forint, ami azt jelenti, hogy egymillió ember ennél kevesebb nyugdíjellátással rendelkezik." –mondta.

Eddig a rezsi a nyugdíjuk nagyjából 15-20 százalékát vitte el, ám a mostani, felemelt díjakkal ez az 50-60 százalékot is elérheti. A megmaradó pénzt pedig a rohamosan növekvő élelmiszerekre, gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre költik.

"Nagyon szomorú" helyzet áll az alacsony nyugdíjjal rendelkezők előtt – mondta az elnök.

A Nyugdíjas Parlament négy javaslatot tett a kormány elé a problémák megoldására:

  • a mediánnyugdíj alatt levőknek legyen egy plusz kontingens, melyet a kormány más sajátos helyzetű társadalmi csoportnak is adott,
  • a mediánnyugdíj alatt élő, szénnel vagy fával fűtő idősek a téli hónapokban havi ötezer forintos rezsiutalványt kapjanak,
  • a havi elszámolás helyett a nyugdíjasok esetében az éves elszámolási kontingens lépjen életbe,
  • a régi lakások korszerűsítésére, hőszigetelésére, a nyílászárók, illetve a háztartási gépek cseréjére írjon a kormány egy pályázatot, akár száz százalékos költségvállalással.

A Nyugdíjas Parlament elnöke reméli, ezek a javaslatok hozzájárulnak a kilátástalan helyzetben levő nyugdíjasok jobb reményeihez.

Forrás: InfoStart

Üzenjen nekünk

Close