Sanyarú minimum: 101 ezer forint

Sanyarú minimum: 101 ezer forint

A tipikusnak mondható család, a két felnőttből és két gyermekből álló háztartás létminimuma tavaly majdnem 300 ezer forint volt.

Egy ember szűkös megélhetéséhez tavaly 101 398 forintra volt szükség. A tipikusnak mondható család, a két felnőttből és két gyermekből álló háztartás létminimuma majdnem 300 ezer forint volt.

A nyugdíjasok minimális megélhetéséhez 91 ezer forint kellett havonta, ha ketten éltek a háztartásban, akkor legalább 157 ezer forintra volt szükségük – ezeket az előzetes értékeket közölte a Policy Agenda. Azt, hogy hányan élnek ennél kevesebb pénzből, csak az év végén tudják megmondani az intézet munkatársai, mert a KSH nem adja ki év közben a számításhoz szükséges adatokat.

A létminimumnál kisebb összegből a rendszerváltozáskor a lakosság tíz százaléka élt, a 2008-as válság után ez az arány felment 37 százalékra. Azóta javul a helyzet, de még 2018-ban is másfél millióan éltek a kritikus határ alatt. A Policy Agenda a társadalmi minimum összegét is kiszámolta, ami az alapvető szükségletek kielégítésén túl már társasági és kulturális kiadásokat, valamint minimális tartalékolást is lehetővé tesz. A társadalmi minimum összege 2019-ben havonta 129 800 forint volt.

A KSH 2015-ben hagyta abba a létminimum-számítást, az adatokkal azóta a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával a Policy Agenda segíti a Magyar Szakszervezeti Szövetség érdekegyeztető munkáját.

Forrás: Népszava

Üzenjen nekünk

Close