Sokkal szegényebb lett a világ az idén

Sokkal szegényebb lett a világ az idén

Katasztrofális következményekkel járt a koronavírus-járvány a világ munkavállalói számára, és az év végéig várhatóan nem is nagyon javul a helyzet.

A koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozások miatt sokkal szegényebb lett a világ – derült ki az ENSZ munkaügyi szervezete, az ILO friss jelentéséből.

Április és június között globálisan 3500 milliárd dollárral csökkentek a munkavállalók bevételei, ami 10,7 százalékos visszaesés 2019 utolsó negyedéve óta. Ez az összeg a világ GDP-jének az 5,5 százaléka.

Az ILO becslése szerint a jelzett 14 helyett 17,3 százalékkal csökkent a munkaórák száma világszerte, ami 48 órás munkahéttel számolva 495 millió teljes állás elvesztésének felel meg. Legrosszabbul a szegény és közepesen gazdag országok jártak, ahol 23,3 százalékos a visszaesés, ami 240 millió állás elvesztését jelenti. Ráadásul ezekben az országokban a szociális háló is gyenge, vagy nem is létezik, és a kormányok sem voltak képesek dollármilliárdoknak megfelelő összegeket pumpálni a gazdaságba, mint a fejlett államokban.

A gazdaságélénkítő csomagok nélkül egyébként világszerte 28 százalékkal csökkent volna a munkaórák száma, a fiskális stimulusok azonban csak még tovább mélyítik a szakadékot a fejlett és a fejlődő országok között

– figyelmeztetett a jelentés ismertetésekor Guy Ryder, az ILO vezérigazgatója. Szerinte a szegény országoknak nagyobb szolidaritásra, több nemzetközi anyagi segítségre, fejlesztési segélyekre vagy adósságátütemezésre van szükségük. Kiemelt figyelmet kell fordítani a nők mellett leginkább érintett fiatalokra is, hogy ne vesszen el egy egész nemzedék – tette hozzá Ryder.

Az ILO egyelőre nem számít a helyzet gyors javulására,

előrejelzése szerint a harmadik negyedévben még mindig 345 millió teljes munkaidőnek megfelelő munkaóra veszik el, az év utolsó három hónapjában pedig a korábban várt 4,9 helyett 8,6 százalékos visszaesés várható az előző év azonos időszakához képest. Guy Ryder leginkább Dél- és Közép-Amerika miatt aggódik, ahol a harmadik negyedévben messze a legtöbb munkahely és ennek következtében a legtöbb bér kiesésére kell számítani.

Latin-Amerika mögött a veszteségek meglehetősen egyenlően oszlanak el az összes többi térségben

– nyilatkozta az ILO vezetője a Deutsche Wellének.

A járvány alakulása azonban minden előrejelzést felülírhat. A Reuters legfrissebb összesítése szerint az igazolt fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 31,88 milliót, a halálos áldozatoké pedig a 975 ezret. Az elmúlt két héten duplájára nőtt az új fertőzések száma Finnországban, az Egyesült Királyságban a héten vezettek be újabb korlátozásokat. Franciaországban is ismét tetőzik a járvány, Lengyelországból csütörtökön új napi rekordot jelentettek. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a La Stampának adott interjúban ugyan azt mondta, nem zárják le újból az egész országot, bizonyos térségekben azonban szükség esetén kénytelenek lesznek ehhez a lépéshez folyamodni. Szerinte Olaszországban jelenleg jobb a helyzet, mint számos európai államban, és az egészségügyi hatóságok készen állnak egy esetleges újabb fertőzési hullámra. Egy felmérés szerint az olaszok 84 százaléka kész a maszkviselésre.

Forrás: Világgazdaság

 

Üzenjen nekünk

Close